Бухоблік коригування ПДВ

UA RU
Не всі господарські операції мають незворотній характер. Часто доводиться повертати усі або частину товарів, авансів або навпаки — отримувати їх. У статті не виділятимемо інші види матеріальних або нематеріальних цінностей, адже коригування ПДВ за такими активами обліковують аналогічно.
Зміст статті:
Товар Аванс
ПДВ: поглиблена програма СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

Для платників ПДВ такі операції впливають на раніше відображений вхідний ПДВ або податкові зобов’язання (ст. 192 ПК). Розглянемо, як відобразити ПДВ-коригування у бухобліку залежно від того, що повертали: товар чи аванс.

Товар

У разі повернення товару покупець має відсторнувати у бухобліку суму податкового кредиту з ПДВ. Продавець зробить те саме, але вже зі своїми податковими зобов’язаннями. Звісно, за умови реєстрації розрахунку коригування (РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Допоки покупець — платник ПДВ не зареєстрував РК (п. 192.1 ПК), рекомендуємо продавцеві обліковувати «завислі» суми ПДВ-зобов’язань на аналітичному рахунку 6432 «Податкові зобов’язання непідтверджені». А от покупцеві доведеться зменшити свій податковий кредит навіть без реєстрації РК в ЄРПН (пп. 192.1.1 ПК), тому немає потреби використовувати проміжний аналітичний рахунок (табл. 1).

Таблиця 1

СКАЧАТИ

* Розрахунки за ПДВ.

У статті не розглядаємо випадки зміни суми компенсації за постачаннями товарів із донарахуванням ПДВ-зобов’язань та податкового кредиту. Такі операції відображайте у загальному порядку.

Аванс

Принципи, за якими в бухобліку відображають повернуті аванси, подібні до повернення товарів. Тобто покупець коригує свій вхідний ПВД, а продавець — зменшує податкові зобов’язання з ПДВ. Для продавця діє вимога обов’язково реєструвати РК в ЄРПН, тому знову використаємо аналітичний рахунок 6432 для обліку «завислих» ПДВ-зобов’язань (табл. 2).

Бухоблік коригування ПДВ

СКАЧАТИ

* Податкові зобов’язання.

** Податковий кредит.

Якщо товари або аванси повертає неплатник ПДВ, продавець самостійно складає РК та реєструє його в ЄРПН. Як виняток, за таких обставин не буде потреби використовувати й аналітичний рахунок 6432.

Отже, у бухобліку зайві суми податкових зобов’язань або кредиту сторнуйте. Продавець має право зменшити свої податкові зобов’язання лише після реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН, тому «завислі» суми ПДВ-зобов’язань відображайте на аналітичному рахунку 6432.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді