Чи втратить КНП неприбутковий статус через страхування працівників

UA RU
Усі господарські операції КНП оцінює з позиції, чи є ризик «злетіти» з неприбуткового статусу. Одна з небезпечних операцій — добровільне страхування медпрацівників. Залежно від того, хто фінансує страхування, ризиковість цієї операції зростає або вщухає. З’ясуємо, чи прописувати страхування у внутрішніх документах та які податкові наслідки воно має.

⚡️ «Покращення» в е-лікарняних: сім новацій від МОЗ

Страхування медичних працівників: який варіант безпечний

Джерел фінансування — два:

1) із коштів медзакладу;

2) із бюджету за цільовою програмою.

Чи втратить КНП неприбутковий статус через страхування працівниківСтрахування медпрацівників за рахунок коштів медзакладу

Для початку — передісторія. Вона не має відношення до нинішньої ситуації, але теж стосується добровільного медичного страхування. У 2018 році податківці наполягали, що такі витрати не можуть бути фінансуванням видатків за підпунктом 133.4.2 ПКУ. А тому має місце порушення умов неприбутковості. Аргумент фіскалів — внески за добровільним страхуванням не належать до фонду оплати праці. Відтак вони підвели страхування під розподіл прибутку підприємством (ІПК від 26.04.2018 № 1889/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Із того часу багато що змінилося. Зокрема, умови, за яких проводять страхування. Адже реалізувати програми страхування медиків — завдання від Президента України. Найшвидший варіант — добровільне страхування.

Зрозуміли це й фіскальні органи. Тому вже не висловлюють категоричних заперечень. І головне — дають згоду на добровільне страхування медиків, які задіяні в боротьбі з СОVІD‑19, за рахунок коштів НСЗУ, а не тільки цільових програм (ІПК ГУ ДФС в Івано‑Франківській області від 06.11.2020 № 4586/ІПК/8/09-19-04-04-15).

Однак, оскільки ризиковий прецедент був, а позитивні роз’яснення не мають системного характеру, кваліфікуємо страхування за рахунок коштів закладу як ризиковий спосіб.

Чи втратить КНП неприбутковий статус через страхування працівниківСтрахування медпрацівників з бюджету за цільовою програмою

Оптимальний варіант — не використовувати власні кошти. Але для цього заклад має отримати кошти з бюджету за цільовою програмою. Якщо КНП використає цільові кошти за призначенням, втрата неприбуткового статусу — неможлива. Податківці згодні:

Чи втратить КНП неприбутковий статус через страхування працівників

Чи прописувати страхування медпрацівників у внутрішніх документах

Щоб уникнути проблем з неприбутковим статусом, КНП використовує доходи винятково для фінансування:

  • видатків на своє утримання, реалізацію цілей і завдань;
  • напрямів діяльності, що визначають установчі документи закладу (133.4.2 ПКУ).

Витрати на страхування потрапляють до тих, які необхідні для функціонування КНП. Щоб максимально захиститися від претензій податківців, юристи пропонують медзакладам прописати в статуті страхування як напрям діяльності.

Цей підхід до вподоби податківцям-контролерам, які неодноразово відзначали необхідність «страхового уточнення» у статуті:

Чи втратить КНП неприбутковий статус через страхування працівників

На нашу думку, відсутність такої деталізації не може бути беззастережним порушенням умов неприбутковості та причиною втрати пільгового статусу. Наведені ІПК вирізняють формальний підхід і занадто жорстка позиція податківців. Страхування лікарів — необхідна умова функціонування медичної сфери в період карантину.

Водночас, якщо у вашому статуті бракує уточнення щодо страхування, але колдоговір передбачає його, маєте додатковий аргумент на захист неприбуткового статусу.

Податкові наслідки страхування медичних працівників

Добровільне страхування медичних працівників призведе лише до сплати ПДФО та військового збору. Оскільки цей податок сплачують із доходу працівника, додаткових витрат не буде. Але про все своєю чергою.
Податкові наслідки страхування медичних працівників


зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді