Опціони на підприємстві

UA RU
Автор
консультант з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, канд. екон. наук, Харків
Наразі опціони в Україні не надто розповсюджений фінансовий інструмент. Однак деякі підприємства все ж використовують їх. Дізнайтеся, як правильно їх відобразити у бухгалтерському та податковому обліку.

✏️ КАЛЬКУЛЯТОР РОЗРАХУНКУ ПЕРЕОЦІНКИ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ✏️

За допомогою опціону — похідного фінансового інструменту (деривативу) підприємство хеджує ризики. Опціони в Україні застосовують не часто, тож не дивно, що виникають запитання щодо їх обліку.Давайте розглянемо особливості обліку опціонів на прикладі проблемної ситуації, що виникла у нашого читача.

Підприємство припустило, що товар може подорожчати. Тому планує викупити опціон на придбання цього товару за фіксованою ціною. Як у бухобліку показати придбання опціону і які податкові наслідки такої операції? Нумо розбиратися.

Опціони — це

Опціон — це стандартний документ, який засвідчує право у майбутньому придбати (продати) базовий актив на визначених умовах, зафіксувавши ціну на час укладення такого контракту або на час придбання активу за рішенням сторін контракту (п. 13 Положення, затвердженого постановою КМУ від 19.04.1999 № 632, далі — Положення № 632).

Опціон належить до деривативу — документа, який засвідчує право та/або зобов’язання придбати чи продати у майбутньому базовий актив — цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи, а також кошти на визначених ним умовах (пп. 14.1.45 ПКУ; п. 1, 3 Положення № 632).

Опціон на купівлю (опціон «Call») дає право покупцеві придбати базовий актив. Продавець за таким опціоном бере на себе зобов’язання продати базовий актив та/або провести взаєморозрахунки (п. 3 розд. III Положення, затвердженого рішенням ДКЦПФР від 04.08.2009 № 884).

Визначення опціону з метою податкового обліку містить пп. 14.1.45.2 ПКУ:

Опціони на підприємстві

Буває, що опціон «не отоварюють», тобто покупець не звертається до продавця з вимогою продати товар за визначеною ціною. Це цілком нормально, адже опціон засвідчує саме право, а не обов’язок покупця придбати актив за встановленою ціною. Від того, чи «отоварюють» опціон, залежать правила його обліку.

Опціон, який отоварюють

Опціони на підприємстві

ЧИТАТИ ТА СКАЧАТИ ВІДПОВІДЬ ▶️

Опціони на підприємстві

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ▶️

Опціон, який не отоварюють

Опціони на підприємстві

ЧИТАТИ ТА СКАЧАТИ ВІДПОВІДЬ ▶️

Опціон, який перепродають

Опціони на підприємстві

ЧИТАТИ ТА СКАЧАТИ ВІДПОВІДЬ ▶️

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді