Куди сплачувати податки і подавати звітність медзакладу, який змінив адресу

UA RU
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Бухгалтерам медзакладів, що змінили адресу, важливо розуміти за яким місцем обліку сплачувати податки та куди подавати об’єднану звітність з ПДФО та ЄСВ. У роз’ясненні нашого експерта знайдете відповіді на ці запитання
БАЗОВІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ НА 2024 РІК Скачайте й роздрукуйте буклет

У порядку, затвердженому Наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (даліПорядок № 1588 ) вказано, якщо суб’єкт господарювання змінює місцезнаходження, до закінчення року його обліковують в органі ДПС:

  • за попереднім місцезнаходженням як за неосновним місцем обліку — із ознакою того, що він є платником податків до закінчення року;
  • за новим місцезнаходженням як за основним місцем обліку — із ознакою того, що він стане платником податків із наступного року (абз. 2 п. 10.13 розд. Х Порядку № 1588).

У статті розповімо куди подавати Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ.

Куди сплачувати ПДФО та військовий збір медзакладу, що змінив адресу

Якщо змінили місцезнаходження, сплачуйте ПДФО за неосновним місцем обліку — до місцевого бюджету за місцем попередньої реєстрації — аж до закінчення поточного бюджетного періоду (абз. 1 п. 10.13 розд. Х Порядку № 1588). Так само до кінця року сплачуйте військовий збір до державного бюджету за попереднім місцезнаходженням підприємства (п. 1 ч. 2 ст. 29 БК).

Куди сплачувати ЄСВ медзакладу, що змінив адресу

Із ЄСВ ситуація інакша. Підприємці за себе і роботодавці за працівників платять ЄСВ за новим місцем обліку. Отже, якщо змінили юридичну адресу, сплачуйте ЄСВ щомісяця за основним місцем обліку за новим місцезнаходженням (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону від 08.07.2010 № 2464-VI). Перш ніж платити, обов’язково перевірте у Реєстрі страхувальників, чи дійсно справу підприємства вже обліковують за новим місцезнаходженням.

Куди подавати Єдиний звіт з ПДФО та ЄСВ медзакладу, що змінив адресу

У 2024 році звітуємо за Податковим розрахунком, який є уніфікованою податковою декларацією, що містить інформацію про утриманий ПДФО і військовий збір, а також нарахований ЄСВ. Показники розподіляйте за місяцями звітного кварталу. Податковий розрахунок подавайте окремо за кожен податковий період/квартал протягом 40 календарних днів після останнього календарного дня звітного кварталу. Окремо за календарний рік звітувати не потрібно (п. 1 розд. ІІ Порядку заповнення, затвердженого Наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4; далі Наказ № 4). Якщо змінили місцезнаходження, Податковий розрахунок подавайте за основним місцем обліку, тобто до органу контролю за новим місцезнаходженням (п. 1 розд. ІІ Наказу № 4).


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді