Як КНП створити власну котельню

UA RU
Автор
адвокат Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»
Якщо КНП вирішило створити власну котельню, йому варто знати, де отримати дозвіл на створення, чи сплачувати екологічний податок та як орендарям відшкодовувати послуги котельні КНП. У статті експерт підкаже алгоритм дій.

⚡️ Головбух медичного КНП: практика формування річної звітності

Отримання дозволу на створення власної котельні КНП

Для КНП, що планує створити власну котельню, є два варіанти, як діяти. Порядок дій залежить від того, яке обладнання використовуватиме котельня.

1. Обладнання, що є об’єктом підвищеної небезпеки

ЯК ДІЯТИ ❓

2. Системи газопостачання природним і зрідженим газом, газовикористовуюче обладнання потужністю понад 0,1 МВт

ЯК ДІЯТИ ❓

Чи сплачувати екологічний податок КНП, що експлуатує власну котельню

Те КНП, що створює власну котельню має додержувати «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», що затверджені наказом Мінсоцполітики від 05.03.2018 р. № 333. Ці Правила поширюються на суб’єктів господарювання всіх форм власності та організаційно-правових форм, які експлуатують обладнання, що працює під тиском, вищим 0,5 бар, як-от:

Як КНП створити власну котельню

Ці правила не поширюються на котли з електричним обігрівом, котли з об’ємом парового і водяного простору 10 л і менше, у яких добуток робочого тиску в барах на об’єм в літрах не перевищує 200, опалювальні котли теплопродуктивністю не більше 0,1 МВт тощо.

Не випустіть з уваги необхідність сплачувати екологічний податок.

Як сплачувати екологічний податок ❓

Нарахування відшкодування послуг з опалення котельні КНП

За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Істотною умовою договору оренди є, зокрема, орендна плата — фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. У вартості орендної плати за рухоме/нерухоме майно орендар має здійснювати економічне відшкодування (компенсацію) всіх елементів витрат, пов’язаних із послугами з надання майна в оренду (ст. 283, 284, 286 ГКУ).

Питання оренди комунального майна регулює Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від від 03.10.2019 № 157-IX. Стаття 16 Закону № 157 передбачає:

Як КНП створити власну котельню

Так, примірний договір оренди передбачає…

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді