Оновлена форма прибуткової деки: що змінилося і коли подавати вперше

Мінфін оновив форму декларації з прибутку. Про те, що змінилося і коли вперше звітувати декою у версії від 15.03.2022, розповімо у статті

15 березня Мінфін опублікував Наказ «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» від 10.02.2022 № 58, яким уніс чергові зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств (далі — Декларація). Причина — новації, що з’явилися у Податковому кодексу України (ПК) завдяки Закону № 1914. Поговоримо про суть змін і про те, коли вперше застосовувати оновлену форму Декларації.

Коли звітувати вперше

За правилами ПК, за оновленою формою податкової звітності звітують за період, наступний за періодом, коли її офіційно опублікували (п. 46.6 ПК).

Наказ № 58 офіційно оприлюднили 15.03.2022. Тому за оновленою формою Декларації вперше слід звітувати за півріччя 2022 року.

Наразі це вже підтвердили податківці. В одному зі своїх повідомлень, вони зазначили:

Декларацію за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом № 58) платники податків мали б подавати, починаючи зі звітного періоду — півріччя 2022 року.

Нагадуємо, квартальні прибутківці за результатами І кварталу 2022-го мають звітувати за формою Декларації, яка включає зміни з Наказу № 601.

Важливо для платників, які у зв’язку із запровадженням воєнного стану не встигли подати Декларацію за 2021 рік. Якщо подаєте Декларацію зараз або після завершення воєнного стану, користуйтеся «старою» формою, за якою мали звітувати всі платники за результатами року. Тобто форму, останні зміни до якої Мінфін уніс Наказом № 317.

Що нового

зміни щодо МПЗ

Чимало змін, що передбачає Наказ № 58, пов’язані з розрахунком та відображенням мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Нагадаємо, з 01.01.2022 у розділі ІІІ ПК з’явився новий пункт 141.9, який передбачає особливості визначення загального МПЗ платників податку — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у т. ч. емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Так, у шапці Декларації, а саме в рядку 10, з’явилася нова позначка для «платника податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання». Тобто прибутківці, які розраховують МПЗ, мають робити позначку у відповідній клітинці.

В основній частині Декларації з’явився новий рядок 06.2 МПЗ, у якому відображають МЗП. Через це у новій редакції виклали зміст рядка 17.

Окрім цього, до форми Декларації додали новий додаток МПЗ. Фактично він складається із двох додатків:

  • МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Декларації;
  • МПЗ-З до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Декларації.

Почнемо з останнього. У ньому платник наводитиме розрахунок загального МПЗ. По суті це окремий додаток до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ.

Додаток МПЗ-З до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ побудований логічно і зрозуміло. Він містить таблицю, в якій платник наводить розрахунок МПЗ щодо кожної земельної ділянки. Як і пункт 141.9 ПК, цей додаток передбачає окремі розрахунки МПЗ для земельної ділянки, нормативну грошову оцінку (НГО) якої провели, і для земельних ділянок, НГО яких не провели.

У підсумку платник має визначити загальну суму МПЗ за усіма земельними ділянками: «Сума рядків «Усього» (Таблиця I + Таблиця II)3». Відповідне значення із графи 6 рядка «Сума рядків «Усього» слід перенести до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ.

Додаток МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Декларації — це окремий додаток, підсумкове значення якого треба перенести до основної таблиці Декларації, а саме, до нового рядка 06.2 МПЗ. Його, на нашу думку, побудовано також зрозуміло.

Так, в додатку МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Декларації платник наводитиме розрахунок різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок. Тобто розрахунок так званої МПЗ-різниці. Якщо значення рядка 04 додатка МПЗ, який міститиме саме значення МПЗ-різниці, буде позитивне, платник має перенести його до рядка 06.2 основної частини Декларації.

Окрім цього, через появу нового додатка МПЗ у новій редакції виклали таблицю «Наявність додатків13» до основної частини Декларації. Тепер вона містить нову клітинку «МПЗ», у якій платник ставитиме позначку про подання цього додатка разом із Декларацією.

У своєму повідомленні податківці нагадують, що обчислювати загальне МПЗ і заповнювати додаток МПЗ платники мають вперше за результатами звітного 2022 року. А також уточнюють:

Згідно зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», зокрема, пунктом 69.15 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу відтерміновано податкові (звітні) роки нарахування та сплату загального мінімального податкового зобов’язання (за 2022 та 2023 роки) за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди за переліком територій, визначених Урядом.

зміни в додатку РІ

Додаток РІ до Декларації доповнили новими рядками.

Один із них — рядок 3.1.10.1 — призначений для збільшення фінрезультату до оподаткування відповідно до підпункту 140.5.10 ПК на суму безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), наданої пов’язаним особам, які були збитковими в минулому році.

Податківці пояснюють:

Платники, які надавали таку безповоротну фінансову допомогу у першому кварталі 2022 року, при поданні Декларації за такий звітний (податковий) період відображають зазначені суми у будь-якому рядку розділу 3 «Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій (стаття 140 розділу III Податкового кодексу України)» додатка РІ до Декларації, який не застосовується платником для відображення інших різниць, та проставляють позначку (×) у спеціальному полі Декларації (графа «Наявність доповнення») із зазначенням коду використаного рядка додатка РІ до Декларації та посилання на відповідну норму Кодексу — «абзац перший підпункту 140.5.10 пункту 140.5 статті 140 розділу ІІІ Податкового кодексу України» у графі «Зміст доповнення». При цьому подавати інші доповнення до Декларації з цієї підстави не потрібно.

Додаток РІ до Декларації також доповнили новими рядками 4.1.22, 4.1.23, 4.2.24 та 4.2.25. У них виробники електричної енергії за «зеленим» тарифом відображатимуть різниці щодо збільшення та зменшення фінрезультату до оподаткування на вартість поставленої електроенергії, за яку вони не отримали плату на кінець звітного періоду. Тобто різниці з пункту 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПК. Ці різниці застосовують тимчасово, у період з 1 січня 2022 року до 1 січня 2024 року.

Податківці також уточнюють:

Враховуючи, що зміни, внесені Наказом № 58, вперше застосовуватимуться при поданні Декларації за звітний період — півріччя 2022 року, платник податків при поданні Декларації за звітний період — перший квартал 2022 року зможе відобразити ці нові різниці, визначені пунктом 58 підрозділу 4 розділу ХХ Кодексу, у будь-яких рядках підрозділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу XX Податкового кодексу України» розділу 4 «Інші різниці» додатка РІ до Декларації, якими передбачено, відповідно, зменшення та збільшення фінансового результату до оподаткування і які не застосовуються платником податків для відображення інших різниць. Також слід буде проставити позначку (×) у спеціальному полі Декларації (графа «Наявність доповнення») та зазначити коди використаних рядків додатка РІ до Декларації та посилання на відповідні норми Кодексу — «пункт 58 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» у графі «Зміст доповнення». При цьому подавати інші доповнення до Декларації з цієї підстави не потрібно.

інші зміни

Мінфін оновив зміст рядків 35—37 основної частини Декларації. Їх доповнили посиланнями на пункт 57 підрозділу 4 розділу ХХ ПК. А саме: тимчасово, до 01.01.2027, за умови цільового використання вивільнених коштів, звільняється від оподаткування прибуток сільгосптоваровиробників, які розводять та вирощують свійську птицю (окрім курей), перепелів та страусів, виробляють м’ясо свійської птиці та реалізують таку власно вироблену (вирощену) продукцію (окрім м’яса курей).

Якщо аграрій порушить вимогу щодо напряму цільового використання або порядку використання вивільнених коштів, він буде зобов’язаний нарахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток із суми використаних не за призначенням вивільнених коштів, штрафні санкції та пеню відповідно до ПК.

Такі податкові зобов’язання, штрафні санкції і пеню нараховують починаючи з першого числа місяця, в якому сталося таке порушення, і відображають у рядках 35—37 Декларації.

Змін зазнав також Додаток ВП Декларації. Він дублює всі ті зміни, що Мінфін уніс до основної частини Декларації.

 


зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді