Як отримати компенсацію за працевлаштування переселенців у 2023 році

Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Із 27 січня діє оновлений порядок компенсації витрат роботодавцям за працевлаштування переселенців. Скористайтеся нашим алгоритмом, щоб правильно оформити документи на такі виплати

 

 

Правила, за якими роботодавець отримує компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО), регулюють Порядок № 696 і Порядок № 331.

Як правильно нарахувати зарплату та подати зарплатну звітність

Умови для отримання компенсації за працевлашування переселенців

Роботодавець може отримати компенсацію витрат на оплату праці та перепідготовку і підвищення кваліфікації ВПО (п. 3 Порядку № 696). Компенсацію витрат на оплату праці ВПО надають у розмірі фактичних витрат, але не більше ніж два розміри мінімальної заробітної плати (13 400 грн) (п. 7 Порядку № 696).

Щоб отримати компенсацію витрат на оплату праці, виконайте умови:

  • працевлаштуйте зареєстрованих безробітних із числа ВПО за направленням центру зайнятості;
  • укладіть із такими працівниками строковий трудовий договір (строком не менше ніж один рік);
  • збережіть гарантії зайнятості таких осіб протягом періоду, що удвічі перевищує тривалість виплати.

Витрати на оплату праці роботодавцю компенсують не більше ніж протягом 6 місяців. Проте якщо працевлаштуєте ВПО з числа громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону про зайнятість населення, зможете отримувати компенсацію понад 6 місяців, але не більше ніж 12 календарних місяців (п. 5 Порядку № 696).

Тобто за працевлаштування уразливих категорій громадян (осіб з інвалідністю, одиноких батьків тощо) роботодавцеві виплачуватимуть компенсацію за 12 місяців роботи таких працівників упродовж 2 років.

Натомість компенсацію не отримаєте, якщо:

  • організація/підприємство є бюджетною установою;
  • маєте заборгованість зі сплати ЄСВ;
  • підприємство визнали банкрутом або стосовно нього порушили справу про банкрутство (п. 1, 4 Порядку № 696).

Розглянемо, що має зробити роботодавець, щоб отримати компенсацію.

Розмір компенсації за працевлаштування переселенців

13 400 грн — гранична сума компенсації витрат на оплату праці ВПО.

Алгоритм дій роботодавця і бухгалтера для отримання компенсації за працевлаштування ВПО

Як повенути компенсацію за працевлаштування переселенця у разі його звільнення

Коли отримуєте або отримували компенсацію за працівника і звільнили його до сплину строку збереження гарантій зайнятості, маєте повернути до бюджету повний обсяг одержаної компенсації. Причому неважливо, звільнили такого працівника за власним бажанням, за угодою сторін або з ініціативи роботодавця.

Проте якщо до сплину встановленого строку збереження гарантій зайнятості працевлаштуєте на його місце іншого безробітного за направленням центру зайнятості — повертати кошти не доведеться.

Якщо на місце звільненого працівника працевлаштуєте зареєстрованого безробітного з числа ВПО — продовжуватимете отримувати компенсацію до сплину встановленого строку збереження гарантій зайнятості (п. 14 Порядку № 696).

Після того як звільнили працівника, письмово поінформуйте про це центр зайнятості, надайте копію трудового договору або розпорядчого акта про його звільнення. Маєте на це 5 робочих днів (п. 25 Порядку № 696).

Перевірки та відповідальність за достовірність даних

Роботодавець несе відповідальність за достовірність даних, на підставі яких центр зайнятості ухвалив рішення про компенсацію витрат на оплату праці або навчання ВПО та визначив її розмір (п. 14 Порядку № 696).

Центр зайнятості згідно із затвердженим планом відвідувань роботодавців перевіряє достовірність відомостей і виконання умов договору протягом строку його дії. Такі перевірки проводять не рідше ніж один раз на три календарних місяці або за письмовим зверненням про факти порушення роботодавцем умов компенсації. За результатами перевірки оформлюють акт.

Якщо роботодавець перешкоджає проведенню перевірки, центр зайнятості припиняє перераховувати компенсацію. Відновлять такі виплати лише за результатами перевірки (п. 13 Порядку № 696).

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді