Пожежа на сільгосппідприємстві: оформлюємо та оподатковуємо

У статті ― алгоритм від експерта, який підкаже, як діяти, якщо на агропідприємстві сталася пожежа внаслідок воєнних дій.

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Чи засвідчувати форс-мажор, якщо на агропідприємстві сталася пожежа внаслідок воєнних дій

У листі Торгово-промислової палати України (ТПП) від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 зафіксовано:

Пожежа на сільгосппідприємстві: оформлюємо та оподатковуємо

Отже, пожежа внаслідок військової агресії російської федерації проти України є форс-мажором. Сертифіката від ТПП отримувати не потрібно. За потреби достатньо роздрукувати згаданий лист. Але факт пожежі потрібно підтвердити первинкою.

Документальне підтвердження пожежі на агропідприємстві внаслідок воєнних дій

Щоб підтвердити факт пожежі, складіть акт. Для цього створіть комісію згідно з Порядком № 2030. До складу комісії включіть не менш як три особи, в т. ч.:

  • представника територіального органу ДСНС;
  • представника адміністрації (власника) об’єкта;
  • потерпілого (УПК щодо документального підтвердження знищення або зруйнування основних виробничих або невиробничих засобів, затверджена наказом Мінфіну від 03.08.2018 № 673; ІПК ДПС від 12.10.2021 № 3827/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Чи проводити інвентаризацію після пожежі на агропідприємстві внаслідок воєнних дій

Якщо встановили факти псування цінностей, на день їх встановлення обов’язково проведіть інвентаризацію активів та зобов’язань, що перебувають на балансі, в обсязі, визначеному керівником підприємства (п. 7 розд. І Положення № 879).

Якщо підприємство (його структурний підрозділ / відокремлене майно) розміщене на тимчасово окупованій території, проведіть інвентаризацію тоді, коли стане можливим безпечний і безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухобліку.

Проведіть інвентаризацію станом на перше число місяця, наступного за місяцем, у якому зникли перешкоди для доступу. Результати інвентаризації відобразіть у бухобліку відповідного звітного періоду (п. 8 розд. І Положення № 879; Лист ДФС від 06.01.2016 № 157/6/99-99-19-02-02-15).

Чи нараховувати компенсувальні ПДВ-зобов’язання у разі пожежі на агропідприємстві внаслідок воєнних дій

Податківці роз’яснюють: норми пункту 189.9 ПКУ передбачають, що правила, встановлені в пункті 198.5 ПКУ, не застосовують до випадків, коли виробничі або невиробничі ОЗ ліквідують у зв’язку з їх знищенням або зруйнуванням унаслідок дії обставин непереборної сили.

Тобто коли ліквідуєте ОЗ, знищені або зруйновані внаслідок пожежі, компенсувальних ПДВ-зобов’язань не нараховуйте. Умова — наявність акта, що засвідчує факт пожежі.

Норми пункту 189.9 ПКУ не поширюються на ТМЦ. Тому коли через пожежу платник ПДВ списує ТМЦ, він зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання за правилами пункту 198.5 ПКУ виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної з урахуванням пункту 189.1 ПКУ.

Не нараховуйте ПДВ, лише якщо не визнавали податкового кредиту під час придбання пошкоджених чи втрачених запасів. Наприклад, якщо придбали ці ТМЦ у неплатників ПДВ.

Чи складати акцизну накладну, якщо втратили пальне внаслідок військової агресії рф

Податкового зобов’язання щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо платник податку документально зафіксував ці втрати і надав ДПС необхідні докази того, що втратив відповідний підакцизний товар (продукцію) внаслідок пожежі чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим (п. 216.3 ПКУ).

У такому разі суб’єкт господарювання — платник акцизного податку з реалізації пального зобов’язаний скласти акцизну накладну на такі операції (код операції для складання в одному примірнику — 2).

Втрату пального внаслідок військової агресії російської федерації відображайте на підставі первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік та статті 231 ПКУ. На обсяги пального, зокрема зіпсованого, знищеного, в т. ч. внаслідок пожежі чи інших форс-мажорних обставин, складайте також акцизні накладні. Надалі вони підлягають реєстрації після завершення дії воєнного стану.

Як відобразити в обліку наслідки пожежі на агропідприємстві внаслідок воєнних дій

Втрату запасів визнавайте іншими операційними витратами (п. 20 НП(С)БО 16 «Витрати»). Відображайте їх за дебетом субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Коли ліквідуєте ОЗ, списуйте їх залишкову вартість до дебету субрахунку 976 «Списання необоротних активів».


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді