Як присвоювати працівнику кваліфікаційну категорію

Кваліфікаційну категорію присвоює і підвищує комісія з проведення кваліфікаційної атестації. У своїй роботі вона керується Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженими наказом Мінпраці від 29.12.2004 № 336 (далі — Довідник).

Комісія проводить атестацію за рішенням роботодавця, який затверджує положення про проведення атестації, склад комісії, графік її проведення.

Атестаційна комісія ознайомлює працівників з рішенням протягом трьох днів після його прийняття. Рішення залишається чинним, допоки його не скасують в установленому порядку.

У кожному окремому випадку остаточне рішення про підвищення кваліфікаційної категорії ухвалює керівник підприємства залежно від того, яка посада передбачена штатним розписом та з огляду на фонд оплати праці.

Якщо результати атестації негативні, роботодавець може запропонувати працівникові роботу нижчої кваліфікаційної категорії. А якщо працівник не відповідає обійманій посаді через недостатню кваліфікацію — розірвати з ним трудовий договір.

У посадовій інструкції роботодавець затверджує конкретні вимоги до кожної кваліфікаційної категорії на основі вимог до рівня підготовки й стажу роботи, наведених у Довіднику.

Управління Держпраці у Рівненській області

Зарплатні рейди Держпраці: кому чекати і як захиститися

Як присвоювати працівнику кваліфікаційну категорію
Тарас ШАРИЙкерівник експертної групи МСFR Головбух
На початку вересня КМУ анонсував комплексні перевірки (розпорядженням КМУ від 05.09.2018 № 649-р). Їхня мета — виявити неоформлених працівників і ліквідувати порушення з питань праці.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7397

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
195969

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77702

Відомість нарахування заробітної плати 2024

Бухгалтер під час нарахування зарплати працює з чималою кількістю первинних документів, основним з яких є розрахунково-платіжна відомість. Якщо зарплатна відомість працівника містить помилки, це може призвести до штрафів. Як все правильно оформити та які форми документів краще використати читайте у консультації
184645

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72042

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді