Усиновлювачі отримали право на декретну відпустку

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» (проект закону зареєстровано 12.04.2017 за № 6350).

Калькулятор днів щорічної відпустки

Працівникам, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, він надає право отримати одноразову оплачувану відпустку, без урахування святкових і неробочих днів, тривалістю:

  • 56 календарних днів;
  • 70 календарних днів — якщо усиновили двох і більше дітей.

Заяву на цю відпустки потрібно подати не пізніше ніж за три місяці з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.

Окрім того, зазначені працівники мають право на відпустку для догляду за дитиною. Ці відпустки надають одному з подружжя на їх розсуд.

Верховна Рада України

Право батьків важкохворих дітей на відпустку і державну допомогу

Усиновлювачі отримали право на декретну відпустку
Ірина Житкова,головний редактор Експертус Кадри
Законодавство дозволяє роботодавцям надавати батьку чи матері важкохворої дитини тривалу відпустку без збереження зарплати.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
67505

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7707

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
189386

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді