Підвищать мінімальні ціни на алкогольні напої: проєкт Постанови КМУ

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957»

Підвищать мінімальні ціни на алкогольні напої

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК

Чинний розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої запровадили ще у вересні 2018 року (постанова КМУ від 05.09.2018 № 748). Роздрібні ціни на ігристі вина та газовані винні напої підвищили згодом постановою КМУ від 13.01.2021 № 17.

На сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам госпсуб'єктів на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування через:

  • зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо);
  • зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX).

Проєктом вносять зміни у додаток до постанови КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» від 30.10.2008 № 957. Змінами підвищують розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів з УКТЗЕД, зокрема:

  • оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої — на 34 — 42%, а роздрібні на 13 — 25%;
  • роздрібні ціни на виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) на 61 — 71%, а на вина ігристі та газовані винні напої на 28%.

Крім того, приводять у відповідність до Податкового кодексу України опис товарів та їх групування за кодами згідно з УКТЗЕД.

Також доповнюють примітки новим пунктом такого змісту:

«3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу «Tetra-Pak» і «Bag in box» визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85».

За інформацією Мінекономіки

додаток

👇 Святкова пропозиція

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Узуфрукт у сільському господарстві: що врахувати та як застосовувати

Зі скасуванням Господарського кодексу підприємства отримали новий вид речового права на майно — узуфрукт. Розглянемо, в чому його сутність і наскільки узуфрукт буде дотичним до сільськогосподарської діяльності підприємств приватного сектора економіки
47

Обліковий лист тракториста-машиніста: як складати форму № 67-Б

Обліковий лист тракториста-машиніста — підстава, щоб показати в бухобліку обсяг виконаних робіт, списання пального на виробничі витрати, а також нарахування оплати праці. Підкажемо, як його складати, й наведемо зразок
14957

Додаткове благо: оподаткування та звітування

Працівники можуть отримувати від роботодавця доходи не лише у вигляді зарплати. Зазвичай, працівників стимулюють додатковими благами. Наприклад, безкоштовне харчування, таксі, тощо. Розглянемо, які виплати податківці відносять до додаткового блага, як його оподатковувати та чи можна оптимізувати податкові наслідки
183258

Інформаційна гігієна бухгалтера: фільтруємо шум

Світ змінюється швидше, ніж податкові форми. Щодня — новини, телеграм-канали, чати. І все ніби важливе. Та насправді — лише частина варта вашої уваги. Тож як відрізнити істину від чуток? Як зберегти фокус і ментально не вигоріти? Розкладаємо по пунктах
638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді