Підвищать мінімальні ціни на алкогольні напої: проєкт Постанови КМУ

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957»

Підвищать мінімальні ціни на алкогольні напої

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК

Чинний розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої запровадили ще у вересні 2018 року (постанова КМУ від 05.09.2018 № 748). Роздрібні ціни на ігристі вина та газовані винні напої підвищили згодом постановою КМУ від 13.01.2021 № 17.

На сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам госпсуб'єктів на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування через:

  • зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо);
  • зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX).

Проєктом вносять зміни у додаток до постанови КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» від 30.10.2008 № 957. Змінами підвищують розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів з УКТЗЕД, зокрема:

  • оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої — на 34 — 42%, а роздрібні на 13 — 25%;
  • роздрібні ціни на виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) на 61 — 71%, а на вина ігристі та газовані винні напої на 28%.

Крім того, приводять у відповідність до Податкового кодексу України опис товарів та їх групування за кодами згідно з УКТЗЕД.

Також доповнюють примітки новим пунктом такого змісту:

«3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу «Tetra-Pak» і «Bag in box» визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85».

За інформацією Мінекономіки

додаток

👇 Святкова пропозиція

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Форми документів для проведення інвентаризації та обліку її результатів

Редакція системи «Експертус Головбух» згрупувала для вас бланки та зразки документів, необхідні для оформлення всіх етапів проведення інвентаризації, фіксації її результатів для всіх видів підприємств, у т. ч. для сільськогосподарських. Скористайтеся!
91950

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
10279

Наказ про ліміт каси: зразок і правила встановлення

Ліміт каси і строки здавання готівки до банку встановлюють підприємства, що проводять операції з готівкою. Підприємство мусить розробити і затвердити внутрішній документ (наказ) про порядок розрахунку ліміту каси підприємства і своїх відокремлених підрозділів. Зразок наказу про встановлення ліміту каси знайдете у статті
39196

Як оформити новорічну премію у 2025 році: податки, документи, варіанти

У кінці року роботодавці традиційно хочуть подякувати команді — і найчастіше роблять це новорічною премією. Розбираємо два варіанти, як правильно її оформити, та показуємо, як це працює на прикладах
91

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді