Підвищать мінімальні ціни на алкогольні напої: проєкт Постанови КМУ

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957»

Підвищать мінімальні ціни на алкогольні напої

СКАЧАЙТЕ ПАМ'ЯТКУ: Граничні строки реєстрації ПН/РК і штрафи за їх порушення 📝

Чинний розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої запровадили ще у вересні 2018 року (постанова КМУ від 05.09.2018 № 748). Роздрібні ціни на ігристі вина та газовані винні напої підвищили згодом постановою КМУ від 13.01.2021 № 17.

На сьогодні розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам госпсуб'єктів на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування через:

  • зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо);
  • зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX).

Проєктом вносять зміни у додаток до постанови КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» від 30.10.2008 № 957. Змінами підвищують розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів з УКТЗЕД, зокрема:

  • оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої — на 34 — 42%, а роздрібні на 13 — 25%;
  • роздрібні ціни на виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) на 61 — 71%, а на вина ігристі та газовані винні напої на 28%.

Крім того, приводять у відповідність до Податкового кодексу України опис товарів та їх групування за кодами згідно з УКТЗЕД.

Також доповнюють примітки новим пунктом такого змісту:

«3. Мінімальна роздрібна ціна на виноробну продукцію (крім сидру і перрі (без додання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природнього (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту) в упаковці типу «Tetra-Pak» і «Bag in box» визначається як добуток затвердженої мінімальної ціни на відповідну продукцію у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л та коефіцієнту 0,85».

За інформацією Мінекономіки


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33076

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19858

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186532

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61849

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді