Як фінансове зобов’язання впливає на оподаткування

У зв’язку з переходом багатьох компаній на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку ДФС звертає увагу платників на такий елемент як модифікація — це зміна умов договору (зміна строку, зміна розміру процентної ставки, зміна суми).

Облік валютної позики від нерезидента

Якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалось як короткострокове, а зміна строку впливає на його класифікацію як довгострокового фінансового зобов’язання — в бухгалтерському обліку необхідно:

  • розрахувати дисконт — це різниця між майбутньою та теперішньою вартістю зобов’язання;
  • включити такий дисконт в доходи, що в свою чергу збільшить фінансовий результат та збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалось як довгострокове і компанією був розрахований та задекларований дисконт, то при збільшенні строку виконання фінансового зобов’язання в бухгалтерському обліку необхідно:

  • провести перерахунок дисконту з врахуванням продовженого строку;
  • включити результати такого перерахунку в доходи, що також збільшить фінансовий результат та збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Стосовно зміни розміру процентної ставки слід враховувати, що зменшення процентної ставки призведе до збільшення дисконту. І навпаки — збільшення процентної ставки призведе до зменшення дисконту.

Дисконтування процентної позики >>>

Тобто, враховуючи що вся сутність дисконтування фінансових зобов’язань базується на вартості грошей у часі, розмір встановленої договором ставки необхідно порівнювати з розміром ефективної ставки. Іншими словами — ринкової ставки з урахуванням додаткових витрат, понесених під час укладання договору. А зважаючи на зміну процентної ставки — вона може як наблизитись до ефективної так і віддалятись від неї.

Отже, чим більше наближена процентна ставка до ефективної — тим менше сума дисконту, і навпаки. Таким чином, у разі зміни процентної ставки необхідно провести перерахунок дисконту, але тільки перспективно з моменту таких змін. Наслідком перерахунку дисконту є збільшення або зменшення фінансового результату та об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Зміна суми фінансового зобов’язання — чи то збільшення за рахунок додаткового надходження коштів, чи то зменшення за рахунок передчасного погашення зобов’язання, також призводить до перерахунку дисконту за таким зобов’язанням, що в свою чергу впливає на фінансовий результат компанії та на об’єкт оподаткування податком на прибуток.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ФОП (фізособа-підприємець)

Якщо у вас є ідея щодо створення своєї власної справи — візьміться за неї сьогодні й будете мати результат уже завтра. Ідея — це, звичайно, головне, але ще треба зробити перші кроки та оформити ФОП. У консультації розповімо все про ФОП
59611

Оподаткування додаткового доходу

Додатковий заробіток є можливістю «вижити» у складні часи або альтернативою зростанню заробітку за основним напрямом. Як оподатковуються додаткові доходи, чим вони відрізняються від основних – в огляді
156

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281673

Відпустка та податкові канікули ФОП у 2024 році

У фізособи-підприємця є можливість призупинити на місяць свій бізнес та отримати податкові канікули – піти у відпустку. Як її оформити, які нюанси перебування у такій відпустці, зразок заяви на відпустку ФОП — у консультації
31139

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43306

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді