Як фінансове зобов’язання впливає на оподаткування

У зв’язку з переходом багатьох компаній на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку ДФС звертає увагу платників на такий елемент як модифікація — це зміна умов договору (зміна строку, зміна розміру процентної ставки, зміна суми).

Облік валютної позики від нерезидента

Якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалось як короткострокове, а зміна строку впливає на його класифікацію як довгострокового фінансового зобов’язання — в бухгалтерському обліку необхідно:

  • розрахувати дисконт — це різниця між майбутньою та теперішньою вартістю зобов’язання;
  • включити такий дисконт в доходи, що в свою чергу збільшить фінансовий результат та збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалось як довгострокове і компанією був розрахований та задекларований дисконт, то при збільшенні строку виконання фінансового зобов’язання в бухгалтерському обліку необхідно:

  • провести перерахунок дисконту з врахуванням продовженого строку;
  • включити результати такого перерахунку в доходи, що також збільшить фінансовий результат та збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Стосовно зміни розміру процентної ставки слід враховувати, що зменшення процентної ставки призведе до збільшення дисконту. І навпаки — збільшення процентної ставки призведе до зменшення дисконту.

Дисконтування процентної позики >>>

Тобто, враховуючи що вся сутність дисконтування фінансових зобов’язань базується на вартості грошей у часі, розмір встановленої договором ставки необхідно порівнювати з розміром ефективної ставки. Іншими словами — ринкової ставки з урахуванням додаткових витрат, понесених під час укладання договору. А зважаючи на зміну процентної ставки — вона може як наблизитись до ефективної так і віддалятись від неї.

Отже, чим більше наближена процентна ставка до ефективної — тим менше сума дисконту, і навпаки. Таким чином, у разі зміни процентної ставки необхідно провести перерахунок дисконту, але тільки перспективно з моменту таких змін. Наслідком перерахунку дисконту є збільшення або зменшення фінансового результату та об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Зміна суми фінансового зобов’язання — чи то збільшення за рахунок додаткового надходження коштів, чи то зменшення за рахунок передчасного погашення зобов’язання, також призводить до перерахунку дисконту за таким зобов’язанням, що в свою чергу впливає на фінансовий результат компанії та на об’єкт оподаткування податком на прибуток.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Спрощена система оподаткування: переваги та недоліки

Як позбутися податкового тягаря, що тисне бізнес та платити менше? Очевидно, що обрання системи оподаткування – це вкрай важливе рішення. Спрощена чи загальна? Про спрощену систему оподаткування, її переваги та нюанси — у статті
106187

Документальні перевірки у ФОПів

Перелік перевірок, що ДПС має право проводити під час війни, урядовці поступово розширюють. Експерт пояснив, на які податкові перевірки ФОП 2024 і протягом якого часу діє мораторій, запроваджений на початку війни, за який період податківці мають право провести перевірку та які документи має надати ФОП для документальної перевірки
201

Сплата ЄСВ ФОП у 2025 році

Усі фізособи-підприємці є платниками єдиного соціального внеску «за себе». Як він сплачуватиметься у 2025 році – у цьому огляді
31803

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про книгу обліку, перехідні витрати між ІII та IV кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
556287

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43655

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді