Працівник відпрацював менше місяця: як розрахувати відпускні

Середню заробітну плату для оплати часу відпустки обчислюють шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (ст.73 Кодексу законів про працю України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки (п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 № 100).

Утримання відпускних при звільненні працівника

Якщо працівник пропрацював менше місяця, то середню заробітну плату обчислюйте шляхом множення посадового окладу працівника на 12 місяців.

Отриманий результат поділіть на кількість календарних днів в умовному розрахунковому періоді за винятком святкових і неробочих днів.

Одержаний результат перемножуйте на число календарних днів відпустки.

Лист Мінсоцполітики від 18.06.2019 № 928/0/206-19


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
186774

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
44401

Відклик з відпустки

На підприємстві може виникнути ситуація, коли вкрай потрібний працівник перебуває у відпустці. Відкликання з відпустки: підстави, порядок, оплата праці, зразок наказу про відкликання з відпустки — у статті
75498

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді