Як утримати «зайві» відпускні при звільненні

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Звільнення працівника може бути чималим клопотом для бухгалтера. Іноді доводиться не лише провести остаточний розрахунок виплат, а й утримати надміру виплачені кошти. Наприклад, якщо працівник відгуляв відпустку наперед, доведеться утримати відпускні. Про це і поговоримо

Відпускні при звільненні: виникають дві ситуації

Право на щорічну відпустку працівник «заробляє» з першого дня роботи на підприємстві. З цього дня починає свій відлік так званий «робочий» рік для відпускних. За законодавством стандартна тривалість щорічної відпустки – 24 календарних днів, куди не входять святкові і неробочі дні (ст. 75 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Тож відпустку повної тривалості працівник «заробляє» лише відпрацювавши повний рік, тобто 365 (366) днів. Однак протягом цього часу він може:

  • використати відпустку «авансом», відпрацювавши 6 місяців;
  • звільнитися.

Додамо, що за загальним правилом щорічна відпустка наперед (основна і додаткова) в повній тривалості може надаватися працівнику в перший рік роботи після безперервної роботи тривалістю 6 місяців на підприємстві (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 №504/96-ВР; даліЗакон про відпустки).

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Але ж є ще пільгові категорії, які можуть скористатися правом на щорічну відпустку до закінчення 6-місячного терміну. Їх перелічено у частині 7 статті 10 Закону про відпустки. Це, зокрема:

  • працівники, яким не виповнилося 18 років,
  • особи з інвалідністю, жінки з двома та більше дітьми віком до 15 років,
  • жінки перед/після відпустки по вагітності і пологам тощо.

Звільнитися працівник може незалежно від того, скористався він правом на щорічну відпустку чи ні. Через це при звільненні може виникнути дві ситуації:

Відпускні та звільнення

Компенсація відпускних

Утримання відпускних

Що перевірити:

використані дні щорічної відпустки 

(є невикористані дні щорічної відпустки)

використані дні щорічної відпустки  > норми

(є незароблені дні щорічної відпустки)

Що це значить:

Працівник не використав зароблені дні відпустки чи взагалі не скористався правом на відпустку

Працівник використав дні відпустки «авансом»

Як рахувати «норму»?

Норма: «Зароблені» дні відпустки = відпускний «стаж» × 24 / (366 – 11),

де 24 - кількість календарних днів щорічної основної відпустки за повністю відпрацьований робочий рік;

366 - кількість календарних днів повного робочого року, (може бути 365);

11 – кількість святкових і неробочих днів за робочий рік.

Що зробити бухгалтеру:

Компенсувати невикористані дні щорічної відпустки

Утримати оплату надміру відпускних використаних днів відпустки. Однак слід дотриматися обмежень на максимальні утримання з зарплати, ст. 128 КЗпП.

До речі, відпускний «стаж» працівника – це фактично відпрацьовані ним календарні дні у робочому році до звільнення з вирахуванням святкових та неробочих днів за цей період.

Ситуація, коли «все співпало» і фактично використані дні щорічної відпустки відповідають заробленим, трапляється не часто, тому завжди є відхилення в ту чи іншу сторону.

Увага: при звільненні працівникові маєте нарахувати компенсацію невикористаної відпустки або ж утримати оплату надміру використаної відпустки.

Право роботодавця провадити відрахування із заробітної плати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, визначено п. 2 ч. 2 ст. 127  КЗпП і ч. 1 ст. 22 Закону про відпустки.

Відраховувати із зарплати відпускні можна лише за дні відпустки, надання якої прив'язане до робочого року (ст. 22 Закону  про відпустки). Тобто лише за дні щорічної відпустки.

Якщо ж працівник скористався навчальною відпусткою, соцвідпусткою на дітей, додатковою відпусткою для учасників бойових дій, то підстав для утримання відпускних за дні таких відпусток немає.

«Зайві» відпускні: коли не можна утримувати

Є випадки, коли заборонено утримувати із заробітної плати суму «зайвих» відпускних (ст. 22 Закону про відпустку). Це звільнення працівника з таких причин:

  • призив на військову службу;
  • переведення на інше підприємство;
  • відмова від переведення на роботу в іншу місцевість;
  • ліквідація, реорганізація, скорочення штату;
  • невідповідність посаді через бракування кваліфікації чи невідповідний стан здоров’я;
  • 4-місячна тимчасова непрацездатність. Виняток – відпустка через вагітність і пологи (декрет);
  • поновлення на роботі іншого працівника, який обіймав дану посаду;
  • направленням на навчання;
  • вихід на пенсію;
  • смерть.

Наперед використана відпустка при звільненні таких працівників вважається законно оплаченою й не підлягає поверненню.

Відпускні при звільненні: як розрахувати

Якщо по факту працівник був у відпустці більше, ніж заробив, то:

1. Знаходимо норму, тобто «зароблені» дні відпустки (див. розрахунок у таблиці на початку консультації);

2. Розраховуємо дні відпустки, використані надміру: «незароблені» дні відпустки = дні, які працівник відгуляв – «зароблені» дні);

3. Визначаємо суму утримань: надміру використані дні множимо на середньоденну заробітну плату. Беріть той показник, що використовували для оплати відпускних. Тож не потрібно заново визначати середньоденну зарплату, виходячи з нового розрахункового періоду.

4. Перевіряємо виконання обмеження щодо максимального розміру утримань з заробітної плати за ч. 1 ст. 128 КЗпП: 20% заробітної плати, яка належить до виплати працівнику.

Зверніть увагу! В усіх розрахунках у кількості днів не враховуємо святкові і неробочі дні (див. приклад нижче).

Якщо працівник був у відпустці декілька разів, і таке можливо, то використовуємо середню саме по тій відпустці, коли виникло використання «незароблених» днів.

Приклад 1.  На роботу прийняли бухгалтера 22.02.2022 р. Відпрацювавши півроку, він сходив у вересні 2022 року у щорічну відпустку на 24 дні. Середньоденна зарплата для відпускних становила 327,45 грн. Нарахована сума відпускних 7858,80 грн (327,45 грн × 24 к. дн.). 01.10.2022 р. працівник звільняється. Сума нарахованої зарплати за вересень 2022 – 20500 грн.

Проводимо розрахунок:

1) відпускний «стаж» працівника становить: 214 к. днів – 8 святково-неробочих днів = 206 к. дн.

2) «зароблені» дні відпустки = 24 × 206 ÷ (365 – 11) ≈ 14 к. днів;

3) надміру використані дні відпустки: 24 – 14 = 10 к. днів;

4) сума відпускних, яку потрібно утримати: 327,45  × 10 = 3274,50 грн. Перераховувати середньоденну не потрібно (!). Вважаємо, що навіть через оновлення правил обчислення середньоденної у Порядку № 100 (див. консультацію про розрахунок середньої);

5) перевіряємо обмеження (нарахована зарплата зменшена на суму податків): 20500 × 0,805  × 0,2 = 3300,50 грн > 3274,50 грн. Обмеження виконується.

Отже, сума відпускних, які необхідно утримати – 3274,50 грн.

Утримання «зайвих» відпускних: як оформити

Аби утримати оплату надміру використаних відпускних під час остаточного розрахунку при звільненні підготуйте:

Ознайомте працівника письмово з розрахунком суми, яка належить йому до виплати при звільненні, у т.ч. й з самим утриманням відпускних (ч. 1 ст. 116 КЗпП).

Наказ про утримання «зайвих» відпускних при звільненні

Зразок наказу про повернення коштів за відпустку може бути наступним:

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⤵️

NAKAZ-Pro-utrymannia-sumy-pereplaty.png 

Суми не вистачає: як утримати «зайві» відпускні

Звичайно, що описана у вищенаведеному прикладі ситуація є ідеальною. На практиці можливі ж випадки:

  • сума утримання відпускних перевищує загальну суму виплати зарплати та інших виплат при звільненні;
  • сума утримання відпускних перевищує 20% зарплати нарахованої працівнику.

Що робити бухгалтеру? У першому варіанті доведеться прохати працівника повернути суму надміру нарахованих відпускних в касу або на банківський рахунок підприємства. Якщо працівник відмовляється, то можна подавати справу до суду або ж «простити» працівнику даний борг.

У другому випадку, щоб не порушувати КЗпП доведеться:

  • утримати відпускні в межах обмеження;
  • різницю попросити працівника повернути до каси підприємства чи на банківський рахунок.

Ще один варіант – попросити працівника написати заяву на утримання всієї суми відпускних – тоді обмеження у 20% не застосовується.

У такому випадку формально норми  ч. 1 ст. 128 128 КЗпП будуть дотримані.

Приклад 2. Візьмемо вихідні дані із Прикладу 1 і припустимо, що зарплата працівника у вересні 2022 року була 15100 грн.  

Перевіряємо чи виконується 20%-е обмеження: 15100 × 0,805 × 0,2 = 2431,10 грн

2431,10 грн

У такому разі попросіть працівника написати заяву, де він дозволяє утримати всю суму переплати відпускних або повернути в касу (на рахунок) підприємства. Повернути він має суму за мінусом податків, які вже сплатили до бюджету: 3274,50 × 0,805 = 2635,97 грн.

Якщо ж працівник такої заяви не надасть, утримати можете лише 2431,10 грн. Зверніть увагу, якщо обрано варіант з поверненням коштів, то краще, аби він це зробив до виплати зарплати. Тоді можна буде відкоригувати ЄСВ, ПДФО та ВЗ на базу оподаткування . Якщо це зробити пізніше, то вийде переплата по податкам.

Відпускні при звільненні: податкові наслідки утримання

ПДФО і додаток 4ДФ Податкового розрахунку.  Якщо зарплати вистачає, то нічого не змінюється й остаточні суми ПДФО включаються до додатка 4ДФ Податкового розрахунку того кварталу, в якому звільняється працівник. Подавати уточнюючий розрахунок за період, у якому було нарахування відпускних не потрібно, так як дана ситуація не розглядається як помилка.

У випадку, коли працівник вносить суму надміру виплачених відпускних у касу (на рахунок) підприємства, то вона відображається у додатку 4ДФ Податкового розрахунку зі знаком «–».

Утримання відпускних при звільненні  та ЄСВ у Додатку Д1 Податкового розрахункуУ додатку Д1 Податкового розрахунку сума утриманих відпускних відображається в одній сумі з зарплатою, якщо її вистачило.

Якщо було внесення надміру виплачених коштів працівником в касу підприємства, то заповнюються:

  • графа 09 – код «10»;
  • графа 10 – місяць, у якому нараховані відпускні;
  • графа 16 – сума відпускних зі знаком «–».

Утримання відпускних при звільненні: бухгалтерські проведення

По вищенаведеним прикладам 1 і 2 наведемо бухгалтерські проведення.

До прикладу 1 (повне утримання відпускних з зарплати працівника):

Господарська операція

Дт

Кт

Сума, грн

Варіант 1. Підприємство використовує забезпечення оплати відпусток

1

Нарахована зарплата за вересень 2021 року

92

661

20500,00

2

Утримана сума відпускних методом сторно*

[471]

[661]

-3274,50

Варіант 2. Підприємство не використовує забезпечення оплати відпусток

3

нарахована зарплата за вересень 2021 року за мінусом суми утриманих відпускних (17225,5 грн = 20500 грн – 3274,5 грн)

92

661

17225,50

Утримання податків з зарплати та нарахування ЄСВ:

4

Нарахована сума ЄСВ (17225,50 грн ×0,22)

92

651

3789,61

5

Утриманий ПДФО (17225,50 грн ×0,18)

661

641

3100,59

6

Утриманий військовий збір (17225,50 грн ×0,015)

661

642

258,38

Виплата зарплати:

7

Сплачений ЄСВ

651

311

3789,61

8

Сплачений ПДФО

641

311

3100,59

9

Сплачений військовий збір

642

311

258,38

10

Виплачена зарплата працівнику (17225,50 грн – 3100,59 грн – 258,38 грн)

661

311

13866,53

 

До прикладу 2 (працівник вносить надміру виплачену суму в касу):

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Варіант 1. Підприємство використовує забезпечення оплати відпусток

1

Нарахована зарплата за вересень 2021 року

92

661

15100,00

2

Утримана сума відпускних методом сторно*

[471]

[661]

-2431,10

Варіант 2. Підприємство не використовує забезпечення оплати відпусток

3

нарахована зарплата за вересень 2021 року за мінусом суми утриманих відпускних у межах обмеження (15100,00 грн – 2431,10 грн)

92

661

12668,90

Утримання податків з зарплати та нарахування ЄСВ:

4

Нарахована сума ЄСВ (12668,90 грн ×0,22)

92

651

2787,16

5

Утриманий ПДФО (12668,90 грн ×0,18)

661

641

2280,40

6

Утриманий військовий збір (12668,90 грн ×0,015)

661

642

190,03

7

Працівник вніс різницю по відпускним на розрахунковий рахунок підприємства

311

661

2635,97

8

Відкориговано суму зарплати, виходячи з бази оподаткування

[92]

[661]

3274,50

9

Відкориговано нарахований ЄСВ (3274,50×0,22 =720,39)

[92]

[651]

720,39

10

Відкоригований утриманий ПДФО (3274,50×0,18 = 589,41)

[661]

[641]

589,41

11

Відкоригований утриманий військовий збір  (3274,50×0,015 = 49,12)

[661]

[642]

49,12



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді