Як заповнювати платіжні документи у зв’язку із введенням IBAN

Скачати пам’ятку НБУ у зв’язку із запровадженням IBAN

З 05.08.2019 по 31.10.2019 клієнти банків у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» і « Рахунок» у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів у реквізитах платника/одержувача клієнт може заповнити як пару реквізитів (номер рахунку платника/одержувача і код банку платника/одержувача), так і номер рахунку платника/одержувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/одержувача за стандартом IBAN у реквізиті «Код банку платника/отримувача» вказуйте нуль.

Банк платника зобов’язаний прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких вибрав платник.

Банк одержувача засобів зобов’язаний зарахувати засоби на рахунок одержувача:

  • по парі реквізитів («Код банку» і «Рахунок») — якщо рахунку не присвоїли стандарт IBAN або платникові невідомий рахунок одержувача за стандартом IBAN; чи
  • за стандартом IBAN.

Вибрана платником варіація заповнення реквізитів не може бути підставою для повернення документу на переказ коштів без виконання або для незарахування коштів на рахунок клієнта.

Система електронних платежів НБУ в період з 05.08.2019 по 31.10.2019 забезпечуватиме здійснення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

ДО ВІДОМА

З 05.08.2019 в Україні стартувало введення міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог Стандарту ISO 13616.

З цієї дати нові рахунки банки України відкривають своїм клієнтам винятково за стандартом IBAN. Рахунки складаються з 29 буквено-цифрових символів у такій послідовності:

  • код України — UA — 2 букви;
  • контрольний розряд — 2 цифри;
  • код банку — 6 цифр;
  • рахунок — довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31.10.2019 — від 5 до 14 символів, з 01.11.2019 — від 5 до 19 символів).

З 01.11.2019 рахунки IBAN стануть обов’язковими для клієнтів усіх банків України під час переказу коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема у разі трансграничних переказів. Тобто усі перекази з 01.11.2019 зараховуватимуть на рахунки за стандартом IBAN.

При цьому, усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються дійсними і є платіжним інструментом. Це дає змогу клієнтові за допомогою платіжного пристрою, зокрема, ініціювати переказ коштів з банківського рахунку.

За матеріалами Офісу великих платників податків ДФС


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як укласти договір про спільну діяльність

Спільна діяльність без створення юридичної особи – це часом швидше й зручніше, аніж створення нового підприємства, але у правовому, податковому та бухгалтерському відношенні складнощів виникає чимало. У яких сферах і чому застосовуються такі договори, що таке договір простого товариства, яким має бути предмет такого договору, які особливості бухгалтерського та податкового обліку таких договорів, чи може учасником спільної діяльності бути єдиноподатник, чи треба реєструвати спільну діяльність у податковій – відповіді на ці та інші питання знайдете у консультації
78781

Видаткова накладна 2024/2025

Видатковою накладною користуються найчастіше. Саме на підставі видаткової накладної юрособи та фізособи-підприємці відпускають будь-які матеріальні цінності без чого неможлива жодна господарська діяльність. З цим документом мають справу також і звичайні покупці
203583

Криптовалюти: бухоблік і декларування

Що таке криптовалюта та чи легально нею користуватися, яке законодавче регулювання криптовалют існує насьогодні. Також мова піде про електронне декларування криптовалют, облік і оподаткування операцій з криптовалютами, питання фінансового моніторингу криптовалют як віртуальних активів
15457

Готівкові розрахунки: що врахувати в роботі

Готівкові розрахунки жорстко регулюються Національним банком та податківцями. Тут завжди є ризик порушити правила. Які розрахунки вважаються готівковими, а які безготівковими? Коли для готівкових розрахунків треба касовий апарат, де можна здійснювати готівкові розрахунки, чи є каса у підприємця – дізнайтеся у консультації
50101

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
287

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді