Бережіться штрафів! Від сьогодні діють зміни до КК щодо несплати податків та ЄСВ

Як нарахувати і сплатити ЄСВ БЕЗ ШТРАФІВ

25.09.2019 запрацювали зміни до Кримінального кодексу України (КК), якими вилучили статтю 205 про фіктивне підприємництво.

Натомість оновили статтю 212 КК. Згідно з нею підвищили розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і інших обов’язкових платежів для встановлення кримінальних правопорушень.

Так, за умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), якщо це призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, тепер каратимуть штрафом від 3000 до 5000 (до цього — від 1000 до 2000) нмдг або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зміни до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ

За ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, загрожує штраф у розмірі від 5000 до 7000 (до цього — від 2000 до 3000) нмдг із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також запропонували у тій же статті 212 КК збільшити показники значного, великого і особливо великого розміру коштів, від яких залежатиме кримінально-правова кваліфікація ухилення від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Наразі під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в 3000 (до цього — 1000) і більше разів перевищують установлений законодавством нмдг.

Під великий розмір коштів підлягають суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в 5000 (до цього — 3000) і більше разів перевищують установлений законодавством нмдг. Особливо великим розміром коштів є суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в 7000 (до цього — 5000) і більше разів перевищують установлений законодавством нмдг.

ДО ВІДОМА!

Розмір штрафу, передбаченого КК, розраховують виходячи з неоподаткованого мінімуму доходів громадян, який наразі дорівнює 17 грн. А ось розмір збитків від злочинів, які кваліфікують за кримінальним законодавством, розраховують за нмдг прирівняним до ПСП.

Закон від 18.09.2019 № 101-IX


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Сплата ЄСВ ФОП у 2025 році

Усі фізособи-підприємці є платниками єдиного соціального внеску «за себе». Як він сплачуватиметься у 2025 році – у цьому огляді
31868

Сплата ЄСВ у 2025 році

Єдиний соціальний внесок сплачують роботодавці за своїх працівників після нарахування заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деяких інших виплати. Ще його сплачують фізособи-підприємці — «за себе». Все про ЄСВ — в огляді
5762

ЄСВ: ставки, сплата, строки звітування

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), як постановляє Закон про ЄСВ, сплачують роботодавці за своїх працівників, коли нараховують заробітну плату, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деякі інші виплати. Ще його сплачують «за себе» фізособи-підприємці. Усе про останні зміни щодо ЄСВ – читайте у статті
137909

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
818

Сплата ЄСВ ФОП у 2024 році

Зі статті дізнаєтесь про сплату ЄСВ ФОП на загальній та на спрощеній системі оподаткування. Також експерт розповів, які підприємці не сплачують ЄСВ у 2024 році
3941

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді