Сплата ЄСВ у 2025 році

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Єдиний соціальний внесок сплачують роботодавці за своїх працівників після нарахування заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деяких інших виплати. Ще його сплачують фізособи-підприємці — «за себе». Все про ЄСВ — в огляді

Що таке ЄСВ

Нагадаємо, що ЄСВ (єдиний соціальний внесок) — це обов’язковий страховий внесок (платіж) до системи загальнообов’язкового державного соцстрахування, який сплачується в залежності від ситуації або застрахованою особою самостійно, або особою, яка виплачує такій особі дохід. ЄСВ є консолідованим страховим внеском, оскільки покриває декілька видів соцстрахування:

  • пенсійне (найбільша частка);
  • від безробіття;
  • тимчасової втрати працездатності та витрат зумовлених народженням і похованням;
  • нещасного випадку на виробництві.

ЄСВ сплачується на рахунок органів Державної податкової служби України (ДПС), яка займається й іншим адмініструванням ЄСВ, зокрема перевірками, нарахуванням штрафів. Після отримання страхові кошти автоматично перераховуються не пізніше наступного операційного дня на рахунки Пенсійного фонду України (ПФУ), Фонду безробіття, Накопичувального пенсійного фонду (ч. 1 ст. 11 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464, даліЗакон про ЄСВ).

У питаннях нарахування та сплати ЄСВ, окрім Закону про ЄСВ, також керуємося Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449 (даліІнструкція № 449).

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Яким буде ЄСВ у 2025 році

Основна ставка єдиного внеску, за якою обчислюється ЄСВ, у 2025 році залишається тією ж, що й була, — 22%. Окрім основної, існують й інші ставки ЄСВ, які узагальнено у таблиці нижче.

ЄСВ СТАВКИ 2025

22%
(основна)

для доходів осіб з інвалідністю

8,41%

5,5%

5,3%

зарплата, винагорода за ЦПД*, платіж «за себе» з доходів ФОП т.д.

застосовують підприємства, установи і організації та ФОП для нарахування ЄСВ на зарплату працівників з інвалідністю*

застосовують лише підприємства і ГО осіб з інвалідністю за дотримання таких умов:

застосовують лише підприємства та всеукраїнські ГО осіб з інвалідністю, у т.ч. товариств УТОГ та УТОС за дотримання таких умов:

  • кількість осіб з інвалідністю ≥ 50% загального числа працівників;
  • фонд оплати праці осіб з інвалідністю ≥ 25% загальних витрат на оплату праці**

*ЦПД – цивільно-правові договори, у т.ч. осіб з інвалідністю. Знижена ставка 8,41% застосовується лише щодо зарплати особи з інвалідністю, а не виплат за ЦПД чи підприємницьких доходів (п. 5 розд. ІІІ Інструкції № 449, а також роз’яснення ДПС 201.04.01 ЗІР);

** ч. 14 ст. 8 Закону про ЄСВ

Для резидента Дія Сіті діє ставка ЄСВ 22% від мінімальної заробітної плати (МЗП) на суму:

  • нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати;
  • винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами (ст. 141 Закону про ЄСВ).

Резидент Дія Сіті не має права застосовувати ставку ЄСВ 8,41% до винагороди за гіг-контрактом гіг-спеціалісту, якому встановили інвалідність. Також резидент Дія Сіті не може застосувати ставку 8,41% до зарплати працівника, якому встановили інвалідність.

Вони нараховують ЄСВ за ставкою 22% від МЗП.

Ставки ЄСВ

Під час нарахування розмір ЄСВ має обмеження, які наведені у таблиці нижче.

МАКСИМАЛЬНИЙ І МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР ЄСВ 2025

показник

мінімум

максимум

база нарахування ЄСВ

мінімальна зарплата для відповідного місяця
(мінімальна база ЄСВ)

з січня 2025 року — 20 мінімальних зарплат відповідного місяця*

за періоди 2024 року — 15 мінімальних зарплат відповідного місяця

розмір бази нарахування ЄСВ у січні-грудні

8000 грн

160000 грн

розрахована сума ЄСВ (22%) у січні–грудні

1760 грн
(= 8000 × 0,22)

35200 грн
(= 160000 × 0,22)

* за ст. 40 проєкту Закону про Держбюджет України на 2025 рік. Станом на жовтень 2024 року це обмеження становить 15 мінімальних зарплат

Про мінімальну базу ЄСВ

Мінімальна база страхового внеску за своїх працівників застосовується у ситуації, коли сума зарплати, лікарняних чи інших виплат за місяць виходить меншою мінімальної зарплати, якщо застрахована особа перебуває у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювала всі робочі дні відповідного місяця. Однак правило мінімальної бази ЄСВ не застосовується до таких доходів, як:

Платники ЄСВ

Єдиний соціальний внесок сплачують страхувальники – юридичні та окремі фізособи, які зареєстровані у органах ДПС як платники ЄСВ. Повний перелік платників можна знайти у ст. 4 Закону про ЄСВ.

По-перше, платниками ЄСВ є всі роботодавці незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

По-друге, це самозайняті особи сплачують ЄСВ як за найманих працівників, так і «за себе». До таких осіб належать:

По-третє, платниками ЄСВ є інвестори (оператори) за угодою про розподіл продукції, у т. ч. постійне представництво інвестора-нерезидента.

Є ще особи, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Добровільно сплачувати внесок можуть і особи, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе».

Хто не сплачує ЄСВ у 2025 році

Від сплати ЄСВ за себе звільняються самозайняті особи, тобто ФОП, «незалежники» та члени фермерських господарств, які (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ):

  • отримують пенсію за віком або за вислугу років;
  • є особами з інвалідністю.

З 1 січня по 31 грудня 2025 року очікується відновлення обов’язкової сплати ЄСВ для ФОП (п. 3 Прикінцевих положень проєкту Закону про Держбюджет України на 2025 рік). В умовах воєнного стану всім ФОП, як єдинникам, так і загальникам, із березня 2022 року, було дозволено не сплачувати ЄСВ (підстава – п. 919 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ). Такий дозвіл отримали також «незалежники» і члени фермерських господарств. Однак при несплаті ЄСВ втрачається і страховий стаж за відповідний місяць.

Сплата ЄСВ 2025

Страхувальники сплачують ЄСВ напряму на рахунки органів ДПС, які відкриті в органах Казначейства (можлива ще альтернатива — сплата через єдиний рахунок, ч. 7 ст. 9 Закону про ЄСВ). У 2025 році рахунки для сплати єдиного соціального внеску можна знайти на сайті ДПС.

Строки сплати ЄСВ для кожного страхувальника для різних платників визначає частина 8 статті 9 Закону про ЄСВ. У разі, якщо останній день строку сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем строку сплати вважається 1-й робочий день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 12 розд. ІV Інструкції № 449). Несвоєчасна сплата ЄСВ призводить до застосування штрафних санкцій.

ТЕРМІН СПЛАТИ ЄСВ 2025

Категорія платника ЄСВ (страхувальника)

За кого сплачує

Періодичність

Терміни сплати ЄСВ

всі ФОП (загальники та єдинники),

«за себе»

щокварталу

до 20-го* числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ)

у т. ч. у разі припинення діяльності

одноразово

впродовж 10 к. днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період (пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

особа, яка провадить незалежну професійну діяльність,

«за себе»

щокварталу

до 20-го* числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ)

у т. ч. у разі припинення діяльності

одноразово

впродовж 10 к. днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період (пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

член фермерського господарства,

«за себе»

щокварталу

до 20-го* числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ)

у т. ч. у разі припинення діяльності

одноразово

впродовж 10 к. днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого ЄСВ за останній звітний період (пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

особа, яка сплачує ЄСВ добровільно

«за себе»

щомісяця

не пізніше 20-го числа наступного місяця, за який нарахований ЄСВ (абз. 1 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, пп. «2» п. 4 розд. V Інструкції № 449)

одноразово

строк сплати ЄСВ за минулі місяці визначається у договорі

роботодавці з числа:

підприємств, установ, організацій, ФОП тощо

за найманих працівників, осіб, які працюють за договорами цпх

щомісяця

під час кожної виплати авансу, зарплати, а також у період не пізніше 20-го числа наступного місяця, наступного за звітним (абз. 2, абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ)

гірничих підприємств

під час кожної виплати авансу, зарплати, а також у період не пізніше 28-го числа наступного місяця, наступного за звітним (абз. 2, абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ)

* «до 20-го» означає, що граничний термін сплати ЄСВ «за себе» ФОП, «незалежниками» та членами фермерських господарств — 19-те число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (див., наприклад, роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій області, у якому 19-те число місяця вказується для ФОП-єдинників)

Кому за якою декларацією і в які строки звітувати з ЄСВ у 2025 році

Кому та за якою формою (декларацією) та в які строки звітувати з ЄСВ для різних платників ЄСВ та ситуацій узагальнено у таблиці нижче. Строки подачі відповідних декларацій визначені Податковим кодексом України (даліПК).

СТРОКИ та декларації для ЗВІТУВАННЯ З ЄСВ
за категоріями платників ЄСВ (страхувальника)

За кого звітує

Форма звіту

Звітний період

Строк подання звіту

ФОП на загальній системі оподаткування

«за себе»

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 1

календарний рік

до 1 травня року, що настає за звітним роком (пп. 49.18.4 ПК)

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 1 з відомостями про припинення діяльності (ліквідацію)

період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення діяльності включно (пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

місячний звітний період, тобто впродовж 20 к. днів, що настають за останнім к. днем місяця, в якому проведено держреєстрацію припинення діяльності (пп. «2» п. 6 розд. І Інструкції № 859*)

ФОП на спрощеній системі оподаткування – група 1 або 2

«за себе»

декларація платника ЄП — ФОП + Додаток 1

календарний рік

впродовж 60 к. днів, що настає за звітним роком (пп. 49.18.3 ПК)

декларація платника ЄП — ФОП + Додаток 1 з відомостями про припинення діяльності (ліквідацію)

період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення діяльності/або здійснено перехід на сплату інших податків і зборів включно (абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

квартальний звітний період, тобто впродовж 40 к. днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, у якому ліквідовано ФОП, або до закінчення такого останнього кварталу (роз’яснення ДПС, а також лист Мінфіну від 19.07.2021 № 11220-05/О-351/8/1547)**

ФОП на спрощеній системі оподаткування – група 3

«за себе»

декларація платника ЄП — ФОП + Додаток І

календарний квартал

впродовж 40 к. днів, що настають за звітним кварталом (пп. 49.18.2 ПК)

декларація платника ЄП — ФОП + Додаток 1 з відомостями про припинення діяльності (ліквідацію)

період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення діяльності/або здійснено перехід на сплату інших податків і зборів включно (абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

квартальний звітний період, тобто впродовж 40 к. днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації (роз’яснення ДПС, роз’яснення ДПС 108.02.05 ЗІР, а також лист Мінфіну від 19.07.2021 № 11220-05/О-351/8/1547)**

ФОП на спрощеній системі оподаткування – група 4

«за себе»

декларація платника ЄП 4-ї групи + Додаток 2

календарний рік

не пізніше 20-го лютого поточного року (пп. 295.9.1 ПК)

декларація платника ЄП 4-ї групи + Додаток 2 з відомостями про припинення діяльності (ліквідацію)

період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення діяльності/або здійснено перехід на сплату інших податків і зборів включно (абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

якщо декларація за поточний рік уже була подана, то треба подати уточнюючу декларацію, якою будуть зняті нараховані зобов’язання з ЄП за періоди після припинення діяльності

особи, яка провадять незалежну професійну діяльність («незалежники»)

«за себе»

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 1

календарний рік

до 1 травня року, що настає за звітним роком (пп. 49.18.4 ПК)

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 1 з даними про припинення діяльності

період з дня закінчення попереднього звітного місяця до місяця, в якому особою припинено незалежну професійну діяльність (пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

місячний звітний період, тобто впродовж 20 к. днів, що настають за останнім к. днем місяця, в якому подано заяву про ліквідацію у разі припинення незалежної професійної діяльності (пп. «2» п. 6 розд. І Інструкції № 859*)

члени фермерського господарства (ФГ)

«за себе»

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 1 — від кожного з членів сімейного ФГ, якими сплачується ЄСВ

календарний рік

до 1 травня року, що настає за звітним роком (пп. 49.18.4 ПК)

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 1 з відомостями про припинення діяльності

період з дня, наступного за днем закінчення попереднього звітного періоду, до місяця, в якому платник втратив статус члена ФГ включно (пп. «9» п. 2 розд. IV Інструкції № 449)

місячний звітний період, тобто впродовж 20 к. днів, що настають за останнім к. днем місяця, в якому подано заяву про зняття з обліку платника ЄСВ у разі виходу зі складу членів ФГ (пп. «2» п. 6 розд. І Інструкції № 859*)

особа, яка бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування

«за себе»

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 2

календарний місяць***

впродовж 20 к. днів, що настають за звітним місяцем (пп. 49.18.1 ПК)

декларація про майновий стан і доходи + Додаток ЄСВ 2 у звʼязку з закінченням терміну дії договору

календарний місяць з 1-го числа місяця подання декларації, в якому закінчився строк дії договору (пп. «3» п. 6 розд. І Інструкції № 859*, а також роз’яснення ДПС щодо подачі Додатка ЄСВ 2 з «добровільного» ЄСВ)

місячний звітний період, тобто впродовж 20 к. днів, що настають за звітним місяцем (пп. 49.18.1 ПК, а також роз’яснення ДПС щодо подачі Додатка ЄСВ 2 з «добровільного» ЄСВ)

всі роботодавці (підприємства, установи, організації, ФОП, «незалежники» тощо)

за найманих працівників та осіб, які працюють за ЦПД

Податковий розрахунок сум доходу (зведені дані про ЄСВ містить основна частина) + Додаток Д1 (нарахування ЄСВ)****

з 1 січня 2025 року — очікується календарний місяць (п. 2 законопроєкту 11416-д, оновлення п. 51.1 ПК)

впродовж 20 к. днів, що настають за звітним місяцем (пп. 49.18.1 ПК)

за звітні періоди 2024 року — календарний квартал

впродовж 40 к. днів, що настають за звітним кварталом (пп. 49.18.2 ПК)

* Інструкція № 859Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 № 143);

** нормами ПК не передбачено подання ліквідаційної звітності для фізосіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування. Незважаючи на те, що для єдинників груп 1 та 2 звітним періодом є рік, ДПС та Мінфін наполягають на подачі декларації саме у квартальний звітний термін, тобто впродовж 40 к. днів після закінчення кварталу, у якому сталася ліквідація. Або ж можна подати раніше — до закінчення кварталу, у якому зареєстровано припинення діяльності, що дозволяється для місцевих податків, до яких належить і єдиний податок (пп. 49.18.8 ПК);

*** податкові декларації, крім випадків, передбачених ПК, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у т.ч. у разі сплати місячних авансових внесків) (роз’яснення ДПС щодо подачі Додатка ЄСВ 2 з «добровільного» ЄСВ);

**** окрім ЄСВ, ще додатково за наявності відповідних даних подаються відомості про трудові відносини, які потрібні для обліку страхового стажу (Додаток Д5) та спецстаж (Додаток Д6)

Зміни у сплаті ЄСВ 2025

Деякі новації щодо правил нарахування, сплати та звітування з ЄСВ у 2025 році вже згадувалися. Однак є й інші. Вони пов’язані з очікуваними змінами до ПК та Закону про ЄСВ з 1 січня 2025 року. Якщо ці зміни узагальнити, то виходить таке:

  • збільшення максимальної бази ЄСВ з 15 до 20 мінімальних зарплат (ст. 40 проєкту Закону про Держбюджет України на 2025 рік);
  • зміна звітного періоду для подачі роботодавцями Податкового розрахунку сум доходу з квартального на місячний, що скорочує також термін, який відводиться на звітування з 40 к. днів до 20 к. днів (п. 2 законопроєкту 11416-д, що оновлює п. 51.1 ПК);
  • відновлення обов’язковості сплати ЄСВ «за себе» для ФОП, «незалежників» та членів фермерських господарств на 2025 рік (п. 3 Прикінцевих положень проєкту Закону про Держбюджет України на 2025 рік, який призупиняє на 2025 рік дію пункту 919 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ).

Однак пільга щодо звільнення від сплати ЄСВ «за себе» має залишитися у:

  • ФОП з тимчасово окупованих територій (пільга встановлена п. 93 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ, що продовжує діяти й у 2025 році);
  • ФОП, які одночасно є основними працівниками, якщо роботодавець сплачує ЄСВ за них не менше мінімального (це взагалі не пільга — так було і раніше, є роз’яснення ДПС у Дніпропетровській області). Якщо такого немає, то ФОП треба буде сплачувати ЄСВ не менше, ніж з мінімальної бази («доплачувати» до мінімального ЄСВ з урахуванням внеску роботодавця не вийде).


зміст


Безплатний вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді