Не виплатити зарплату і не сплатили з неї податки у строк — оштрафують за статтею 126 ПК: позиція ВС

Штраф розміром в 1 мільйон. За що загрожує?

Верховний Суд пояснив: стаття 127 Податкового кодексу України (ПК) встановлює відповідальність за порушення правил нарахування та сплати податків у джерела виплати. Підставою для такої відповідальності є ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у т. ч. податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків.

А розмір штрафних санкцій за вчинення такого порушення визначають (обчислюють) не з часу затримки такої несплати, як передбачено статтею 126 ПК, а з кількості разів допущених таких порушень протягом певного періоду часу. Тобто склад порушення передбачає, що нарахування, сплата чи утримання податку не відбулися до чи на момент виплати доходу.

Не виплатити зарплату і не сплатили з неї податки у строк — оштрафують за статтею 126 ПК: позиція ВС

Разом з тим, положення статті 126 ПК застосовують у випадку, коли має місце факт несвоєчасної сплати платником податків узгодженої суми грошового зобов’язання. При цьому, розмір такої санкції прямо залежить від часу затримки такої сплати.

Застосовують штраф за статтею 127 ПК, якщо платник податку під час виплати вже нарахованої заробітної плати не здійснив одночасно з такою виплатою перерахування податку до бюджету. І розмір такого штрафу залежить від кількості разів допущених таких порушень.

У разі невиплати платником податку вже нарахованої заробітної плати, а також не перерахування з такої заробітної плати до бюджету податку у строки, встановлені ПК для місячного податкового періоду, застосовують санкцію за статтею 126 ПК. Її розмір прямо залежить від часу затримки такої сплати.

Постанова ВС від 12.09.2019 у справі № 806/1537/16

Не виплатити зарплату і не сплатили з неї податки у строк — оштрафують за статтею 126 ПК: позиція ВС
Тарас ШАРИЙКерівник експертної групи Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
Кабмін зобов’язав провести «комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення». Саме розпорядження не є підставою проводити перевірки.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді