Не виплатити зарплату і не сплатили з неї податки у строк — оштрафують за статтею 126 ПК: позиція ВС

Штраф розміром в 1 мільйон. За що загрожує?

Верховний Суд пояснив: стаття 127 Податкового кодексу України (ПК) встановлює відповідальність за порушення правил нарахування та сплати податків у джерела виплати. Підставою для такої відповідальності є ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у т. ч. податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків.

А розмір штрафних санкцій за вчинення такого порушення визначають (обчислюють) не з часу затримки такої несплати, як передбачено статтею 126 ПК, а з кількості разів допущених таких порушень протягом певного періоду часу. Тобто склад порушення передбачає, що нарахування, сплата чи утримання податку не відбулися до чи на момент виплати доходу.

Не виплатити зарплату і не сплатили з неї податки у строк — оштрафують за статтею 126 ПК: позиція ВС

Разом з тим, положення статті 126 ПК застосовують у випадку, коли має місце факт несвоєчасної сплати платником податків узгодженої суми грошового зобов’язання. При цьому, розмір такої санкції прямо залежить від часу затримки такої сплати.

Застосовують штраф за статтею 127 ПК, якщо платник податку під час виплати вже нарахованої заробітної плати не здійснив одночасно з такою виплатою перерахування податку до бюджету. І розмір такого штрафу залежить від кількості разів допущених таких порушень.

У разі невиплати платником податку вже нарахованої заробітної плати, а також не перерахування з такої заробітної плати до бюджету податку у строки, встановлені ПК для місячного податкового періоду, застосовують санкцію за статтею 126 ПК. Її розмір прямо залежить від часу затримки такої сплати.

Постанова ВС від 12.09.2019 у справі № 806/1537/16

Не виплатити зарплату і не сплатили з неї податки у строк — оштрафують за статтею 126 ПК: позиція ВС
Тарас ШАРИЙКерівник експертної групи Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
Кабмін зобов’язав провести «комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення». Саме розпорядження не є підставою проводити перевірки.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
167195

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
393504

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3721

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді