Спроба № 2: запропонували надавати відпустку батьку

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Зареєстрували проєкт Закону № 2436 щодо відпустки при народженні дитини. Авторами цього законопроєкту є чоловіки-депутати від «Слуги народу».

Пропонують запровадити новий вид відпустки — відпустки при народженні дитини. Її тривалість становитиме 14 к. дн. Таку відпустку надаватимуть після народження дитини одній з зазначених осіб:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає дитину та матір дитини, якщо мати дитини є одинокою матір’ю.

Спроба № 2: запропонували надавати відпустку батьку

На період відпустки за працівником зберігатимуть місце роботи (посаду) та заробітну плату.

Депутати свідомо не зазначають у документі, що мати дитини має перебувати у післяпологовій відпустці (ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Адже не кожна матір новонародженої дитини є працівником на момент вагітності та пологів — вона може бути приватним підприємцем, не зайнятою особою. А це обмежило б право чоловіка (батька, близького родича), що не працював на момент вагітності та пологів.

ДО ВІДОМА

Нардепи минулого скликання у лютому місяці пропонували надавати чоловіку соціальну відпустку при народженні тривалістю 10 к. дн. Але законопроєкт відкликали.

Проєкт Закону від 14.11.2019 № 2436


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відобразити простій і відпустку за свій рахунок у Податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Відпустка за свій рахунок та простій стали поширеними явищами. Як рахувати ЄСВ у такі місяці та скласти Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ — покажемо на зразках і прикладах у консультації
67856

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7736

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
189652

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді