Право на бюджетне відшкодування: чи залежить від дати введення ОЗ в експлуатацію

Теми:

ОГЛЯД СУДОВОЇ ПРАКТИКИ. Види діяльності і ліцензування

Підприємство до складу податкового кредиту, з якого сформоване бюджетне відшкодування, включило витрати на спорудження основних засобів (далі — ОЗ), які наразі не введені в експлуатацію та обліковуються на бухрахунку 15 «Капітальні інвестиції», а не на рахунку 10 «Основні засоби».

На думку податківців, витрати до складу податкового кредиту (бюджетного відшкодування) включено передчасно. Їх можна включити до податкового кредиту лише після введення ОЗ в експлуатацію.

Верховний суд України (далі — ВС) погодився з висновками судів попередніх інстанцій, що платники мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, якщо за даними бухгалтерського та податкового облiку податковий кредит нарахований в наслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів (ОЗ, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи).

Право на бюджетне відшкодування: чи залежить від дати введення ОЗ в експлуатацію

При введенні ОЗ в експлуатацію, їх зараховують на баланс бухзаписом: дебет рахунку 10 «Основні засоби» та кредит рахунку 15 «Капітальні інвестиції». Але право на бюджетне відшкодування відповідно до вимог Податкового кодексу України не залежить від обліку основних фондів на рахунку 10 «Основні засоби» та від моменту введення в експлуатацію основних фондів.

Таким чином, якщо зазнані платником витрати на будівництво, реконструкцію, модернізацію (інші поліпшення, що збільшують первісну (переоцінену) вартість), виготовлення, придбання об`єктів матеріальних необоротних активів (у тому числі необоротних матеріальних активів, призначених для заміни діючих, і устаткування для монтажу) відображені на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», цей платник податку має право на бюджетне відшкодування.

Постанова ВС від 15.10.2019 у справі № 803/3519/15


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова декларація з ПДВ 2024/2025

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності. Також розглянемо коли подається декларація з ПДВ нова форма
185747

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1628

Навчальний тренажер для бухгалтера: перевірте себе

Хочете підвищити свої бухгалтерські навички та бути впевненими у своїй професійній майстерності? Перевірте себе за допомогою навчальних тестів для бухгалтерів. Незалежно від того, чи ви тільки починаєте свій шлях у бухгалтерії, чи вже маєте багаторічний досвід, наш тренажер допоможе вам освіжити знання та виявити свої слабкі місця. Спробуйте прямо зараз — і переконайтеся, що ви готові до будь-яких викликів
320

Розрахунок коригування до податкової накладної: оновлена форма

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
536081

Податкова накладна 2024/2025: нова форма

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє. Із новою формою податкової накладної, яка діє з 1 жовтня 2024 року, та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки податкової накладної, які можете скачати
337347

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді