Таксономія фінвітності за 2019 рік: чи вийде відзвітувати в електронній формі

Фінзвітність: форми, строки і порядок подання

Першим звітним періодом для підприємств, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти та подають фінзвітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, є 2019 рік.

Мінфін відповідно до Договору з Фондом міжнародних стандартів фінансової звітності (м. Лондон, Велика Британія) отримує текст таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами мовою оригіналу, здійснює його переклад та оприлюднення на офіційному вебсайті .

Таксономія фінвітності за 2019 рік: чи вийде відзвітувати в електронній формі

Фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність, складену на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ в єдиному електронному форматі, подають до центру збору фінансової звітності, операційне управління яким здійснює НКЦПФР. Тобто забезпечують доступ до неї органів державної влади, інших органів та користувачів.

Наразі запроваджують та налаштовують Системи фінансової звітності (далі — Система). Зокрема, розпочали її тестування, реєстрацію суб’єктів звітування та триває процес налагодження роботи Системи. У вересні 2019 року розпочав роботу інформаційний сайт, на якому розмістили інформаційні та методологічні матеріали, які стосуються функціонування Системи. Сайт постійно оновлюватимуть та доповнюватимуть новою актуальною інформацією та матеріалами.

Через незавершення процесу повного запуску Системи та завантаження до неї вихідних даних для початкової реєстрації підприємства подають фінзвітність за 2019 рік у порядку та строки, визначені законодавством, за формами, затвердженими наказом Мінфіну «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» від 07.02.2013 № 73. А банки подають фінзвітність за формами, визначеними НБУ.

При цьому, такі підприємства також мають сформувати фінансову звітність за 2019 рік в електронному вигляді в єдиному електронному форматі та подати її до центру збору фінансової звітності.

Враховуючи поточний стан запровадження Системи, Комітетом з управління Системою 06.12.2019 прийняли рішення рекомендувати регуляторам фінансових ринків в межах своїх повноважень:

  • забезпечити необхідні заходи щодо розширення строків подання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності в єдиному електронному форматі iXBRL до центру збору за 2019 рік, 1 квартал 2020 року, перше півріччя 2020 року та дев’ять місяців 2020 року до 31 грудня 2020 року;
  • не застосовувати санкцій за неподання такої звітності у строки, визначені законодавством, протягом 2020 року.

Погодили протокольним рішенням Комітету з управління СФЗ від 27.12.2019 в рамках Меморандуму № 102/15 про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження системи фінансової звітності від 18.12.2017.

За інформацією Системи фінансової звітності


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
34

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186222

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180443

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61801

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді