Чи поширюють готівкові обмеження на внесення у касу внесків до статутного капіталу

Податківці зазначили, що обмеження щодо граничної суми розрахунків, що встановили у розмірі 50 тис. грн, поширюють на внески фізосіб-засновників до статутного фонду

image49 

Спрощена форма фіскального касового чека для ФОП

Госпсуб’єкти мають право здійснювати розрахунки готівкою упродовж одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема, з фізособами у розмірі до 50 тис. грн уключно.

Госпсуб’єкти при знятті готівки із рахунків для готівкових розрахунків із фізособами зобов’язані надавати на запит банку підтвердні документи, на підставі яких здійснюють такі готівкові розрахунки. Ці документи необхідні банку щоб вивчити клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Платежі понад установлені граничні суми проводять через надавачів платіжних послуг шляхом:

  • переказу коштів із рахунку на рахунок;
  • внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки.

Кількість госпсуб’єктів та фізосіб, з якими здійснюють готівкові розрахунки, упродовж дня не обмежили.

Ці вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством (ФОП), поширюють на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть оцінювати в грошовій формі, в тому числі на внески до статутного фонду.

Зазначені норми зафіксовані в Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженому постановою НБУ від 29.12.2017 № 148 (п. 6 р. ІІ).

За інформацією ДПС у Київській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Класифікація основних засобів

Класифікація основних засобів впливає не тільки на вибір потрібних бухгалтерських рахунків, але й подальший облік (амортизацію, документи, звітність). Як це правильно зробити у бухгалтерському та податковому обліку, – допоможе розібратися консультація
38575

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36230

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1502

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2454

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128795

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді