Чи може госпсуб’єкт одночасно використовувати два КЕП від різних кваліфікованих надавачів

Госпсуб’єкту не заборонено використовувати декілька КЕП від різних кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг. Пояснюємо, за яких умов це можливо

Чи може госпсуб’єкт одночасно використовувати два КЕП від різних кваліфікованих надавачів

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Без укладення відповідного договору електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до Податкового кодексу України (ПК) та законів України:

  • «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV (даліЗакон № 851);
  • «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII (даліЗакон № 2155).

Керівник платника податків визначає, змінює перелік уповноважених осіб, яких наділяють правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через електронний кабінет від імені платника, та визначає їхні повноваження.

Платник податків стає суб’єктом електронного документообігу після надсилання до ДПС першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог законів України № 851 та № 2155 (абз. 1-3 п. 42.6 ПК).

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами затвердив Мінфін наказом від 06.06.2017 № 557 (далі — Порядок № 557).

Створення електронного документа завершують накладанням на нього кваліфікованого електронного підпису (далі — КЕП) підписувача (підписувачів) та печатки (за наявності).

Для надання права підпису електронних документів іншим особам, яким делеговано право підпису, автор повідомляє про таких осіб податкову, на обліку в якій перебуває автор, шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо КЕП (далі — Повідомлення) в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 557 (п. 3 розд. ІІІ Порядку № 557).

До Повідомлення вносять інформацію про підписувача (підписувачів), якому (яким) надають право підпису електронних документів. На сформоване Повідомлення першими накладають КЕП усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них — КЕП керівника і останньою — печатка (за наявності) (абз. 1 п. 4 розд. ІІІ Порядку № 557).

Отже, госпсуб’єкт може одночасно використовувати два КЕП від різних кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, якщо він:

  • є суб’єктом електронного документообігу;
  • надав інформацію до податкової щодо отримання таких ключів, шляхом направлення Повідомлення.

За інформацією ДПС в Житомирській області

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33455

20-ОПП: зразок заповнення форми

Існує спеціальне обов’язкове повідомлення про об’єкти, які є джерелом доходу платника податку, або такі, що пов’язані з оподаткуванням, наприклад легкові автомобілі, земельні ділянки, а також кіоски, магазини та інші торговельні точки тощо. Це так звана форма 20-ОПП. Коли її подавати, які наслідки за неподання, невірну чи помилкову інформацію в ній, як її слід заповнювати та коли оновлювати, – у консультації експерта на конкретних зразках для різних ситуацій
293464

Електронне декларування 2024

Електронне декларування – це повідомлення про доходи, наявне майно, яке подають чиновники та прирівняні до них особи з метою запобігання корупції та збагаченню за рахунок держави й громадян. Яким електронне декларування є тепер, які були останні зміни в електронному декларуванні, які відомості вносити в антикорупційну декларацію та інструкції щодо її заповнення – в огляді
6766

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
13890

Арешт майна 2024

Розбираємо, що таке арешт майна, яке майно можуть арештувати, коли податкова може застосувати адміністративний арешт майна, що означає повний та умовний адміністративний арешт майна
2000

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді