Обмеження готівкових розрахунків 2023

UA RU
Автор
керівник видавничої групи «Головбух-Держзакупівлі»
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Зважати на обмеження готівкових розрахунків доводиться повсякчас. То засновник бажає внести позику готівкою, то працівник надав документи на придбані власним коштом товари. От і постають запитання, чи слід застосовувати обмеження. Нагадаємо про граничні суми розрахунків готівкою і розглянемо декілька ситуацій, пов’язаних із готівковими розрахунками.

 

РРО-штрафи повертаються з 1 жовтня: кого не штрафуватимуть

Підприємства (підприємці) мають право розраховуватися між собою та з фізичними особами готівкою. Але суми таких розрахунків протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами обмежені. Платежі понад встановлені граничні суми слід проводити через банки або інших надавачів платіжних послуг, які відповідають вимогам Закону «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591 (далі Закон № 1591).  А саме — перераховувати кошти з поточного рахунку на поточний рахунок або вносити кошти до банку чи інших надавачів платіжних послуг для подальшого їхнього перерахування на поточні рахунки.

Увага: кількість підприємств (ФОП) та фізосіб, з якими проводять розрахунки протягом дня, не обмежується.

Такі вимоги до підприємств (підприємців) встановлює п. 5 та п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148 (далі Положення № 148).

Готівкові обмеження стосуються також:

  • розрахунків за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за готівкові кошти, одержані за допомогою електронного платіжного засобу (платіжної картки);
  •  проведення розрахунків із застосуванням РРО/програмних РРО (ПРРО) і розрахункових книжок (РК).

Не зважати на обмеження можна, розраховуючись із бюджетами і державними цільовими фондами, вносячи добровільні пожертви й надаючи благодійну допомогу, використовуючи кошти, видані на відрядження.

 

Обмеження готівкових розрахунків 2023

Розрахунки готівкою мають свої обмеження в залежності від суми розрахунку та їхніх учасників. Цифр обмежень, які слід запам’ятати, всього дві – 10 тис. грн і 50 тис. грн. Під час воєнного стану з 24 лютого 2022 року розміри даних обмежень не змінювалися. До яких розрахунків вони застосовуються – показує таблиця нижче.

 

ОБМЕЖЕННЯ ГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ ЗА СУМОЮ ОПЕРАЦІЇ

(складено за п. 6 розділ ІІ Положень № 148)

Учасники готівкових розрахунків*

Сума (за один день)

Винятки

юрособа–юрособа

10 тис. грн

1) розрахунки юросіб і ФОП з бюджетами та державними цільовими фондами, наприклад,  сплата податків;

2) добровільні пожертвування та благодійна допомога;

3) використання готівки, виданої на відрядження;

4) виплати, пов’язані з оплатою праці;

5) використання готівкових коштів згідно ч. 3 ст. 24 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» 

юрособа–ФОП

ФОП–ФОП

ФОП–фізособа

50 тис. грн

юрособа–фізособа

фізособа–фізособа**

юрособа–незалежник

ФОП–незалежник

фізособа–незалежник

незалежник–незалежник

* скорочення, які використовуються у таблиці:

  • ФОП = фізособа-підприємець;
  • фізособа = звичайна фізособа, що не має реєстрації підприємцем;
  • незалежник = особа, що здійснює незалежну професійну діяльність (адвокат, нотаріус, судовий виконавець та ін.). Умова – незалежник не зареєстрований як ФОП. Якщо він має реєстрацію ФОП, то для нього застосовуються такі ж обмеження, як у ФОП;

** між собою за договорами купівлі-продажу, що підлягають нотаріальному посвідченню

В наведених вище обмеженнях сума 10 (50) тис. грн – це не за одним платіжним документом, а в цілому за день з конкретним учасником розрахунків. Наприклад, якщо з ФОП розрахувався готівкою з юрособою на 8000 грн, то здійснити ще один готівковий розрахунок на 4000 грн з цією ж юрособою він уже не може. Максимум – 2000 грн.

Однак зверніть увагу: обмеження діють між двома суб’єктами не тільки в один бік, але й у зворотній. Наприклад, у ситуації повернення товару:

  • фізособа заплатила за товар кошти 35000 грн;
  • звернулася за поверненням.

 

Якщо такій фізособі видати кошти у той же день 35000 грн, то станеться порушення, так як загальна сума операцій з такою особою стає 70000 грн, що перевищує обмеження на 20000 грн. Отже, гроші слід повертати уже на наступний день. За законодавством про захист прав споживачів це можна здійснити впродовж 7 к. днів.

Увага: обмеження діють сумарно за день, навіть якщо це повернення раніше отриманих грошей.

Як діють готівкові обмеження​

Обмеження готівкових розрахунків

Увага: Положення № 148 встановлює для готівкових розрахунків за участю підприємств (ФОП) граничну суму в межах одного дня.

У декларації з ПДВ — від’ємне значення: чи можна отримати бюджетне відшкодування

Нюанси існуючих обмежень розрахунків готівкою

Вищенаведені обмеження мають також й інші особливості:

  • обмеження стосується розрахунків лише між конкретними двома суб’єктами. Наприклад, ФОП може розрахуватися за день і з декількома ФОП – з кожним по 10 тис. грн. Це не буде порушення обмеження;
  • при розрахунках банківськими картками через термінал готівкові обмеження не діють, так як такий розрахунок не вважають готівковим розрахунком (індивідуальна податкова консультація ДФС від 31.05.2019 р. №2494/ІПК/28-10-27-01-11). Однак при зарахування такого платежу на рахунок продавця – це розрахункова операція й треба РРО чи ПРРО (див. вище);
  • виплати за цивільно-правовими договорами, дивіденди не є зарплатою, тому щодо них використовуються стандартні обмеження 10 (50) тис. грн;
  • якщо працівник повертає зняті з корпоративної платіжної картки гроші до каси підприємства, то працює обмеження 50 тис. грн (роз’яснення ДПС 109.13 ЗІР). Решту можна попросити працівника внести назад на картковий рахунок через касу банку або розбити повернення на декілька днів, якщо це дозволяють строки звітування;
  • якщо працівник знаходиться  у відрядженні, то обмеження не діє тільки на витрати, які безпосередньо пов’язані з таким відрядженням (проїзд, оплата проживання, оплата харчування тощо). Якщо працівник щось купує у такому відрядженні в іншого суб’єкта господарювання за раніше видані йому під звіт гроші, то уже працює стандартне обмеження 10 тис. грн. Наприклад, це можуть бути ТМЦ для свого підприємства. Справа в тому, що підзвітна особа представляє підприємство й купує товар від імені підприємства, тому й працює ліміт розрахунків саме, як для підприємств, а не як для фізичних осіб, тобто 10 тис. грн, а не 50 тис. грн.

 

Можна, щоб фізособа спочатку купила товар за власні кошти (без видачі авансу), а потім ці затрати  відшкодувати, але безготівковим платежем. Тоді ліміт 10 тис. грн можна обійти, так як на момент платежу за товар працівник не буде підзвітною особою. Ці правила викладено нижче у таблиці

Увага: готівкові обмеження діють і щодо підзвітних осіб, так як вони представники підприємства.

 

ГОТІВКОВІ ОБМЕЖЕННЯ ПІДЗВІТНИХ ОСІБ

якщо підзвітна особа  здійснює розрахунок

за підзвітні кошти, які їй були попередньо видані

за власні кошти

10 тис. грн

50 тис. грн

Пояснення: підзвітна особа в такій операції виступає представником підприємства, а отже, розрахунок відбувається від імені підприємства

Пояснення: працівник придбаває товарно-матеріальні цінності за власні кошти і виступає в операції як звичайна фізособа, яка нікого не представляє, так як йому не видавалися підзвітні гроші

Для тих, хто використовує при внесенні готівки послуги не банків

Зверніть увагу, що з 08 жовтня 2022 року при користуванні послугами не банків – варто пересвідчитися, чи відповідають вони вимогам Закону № 1591. Зміни пов’язані з оновленням Положення № 148 постановою НБУ від 19.09.2022 № 205, за яким поняття «банк/небанківська фінансова установа» замінили на «надавач платіжних послуг». Якщо з банками усе зрозуміло – вони надавачі платіжних послуг, то при користуванні послугами інших суб’єктів варто зважити всі ризики та пересвідчитися у їхній відповідності визначенням надавача платіжних послуг з Закону № 1591.

Фінмоніторинг готівкових операцій 2023

Окрім згаданих обмежень можуть постати ще й несподівані. Так, за правилами фінмоніторингу, який мають здійснювати зокрема й банки, операція може бути зупинена, тобто банк може відмовити у її проведенні взагалі, або ж зажадати додаткових документів, наприклад про джерела походження даних коштів.

Серед таких правил:

  • операції з готівкою на суму понад 5 тис. грн потребують обов’язкової ідентифікації особи платника. Наприклад це ідентифікація через банківську картку при внесенні готівки до банківського терміналу;
  • операції з готівкою понад 400 тис. грн вважається пороговою, коли банк, фінансова установа, нотаріус, інший суб’єкта фінмоніторингу мають зібрати додаткову інформацію по такій операції, якщо вона є нетиповою для платника. При цьому у такий поріг можуть бути зараховані й декілька платежів по 50000 грн у різні дні, якщо у банку є підстави вважати їх єдиною, але роздрібненою операцією.

Винятки, на які правила фінмоніторингу не поширюються незалежно від суми операції:

  • зняття коштів з власного рахунку;
  • перекази коштів для сплат податків, зборів, ЄСВ, штрафних санкцій;
  • перекази з використанням електронних платіжних засобів, наприклад банківських карт.

Операції, до яких застосовують готівкові обмеження

На перший погляд здається, що готівкові обмеження стосуються лише продажу товарів/послуг за готівку. Але це не так. 

Аби розібратися, у яких випадках слід дотримуватися граничних сум розрахунків готівкою, розглянемо декілька ситуацій, пов’язаних із готівковими розрахунками.

Розглянемо декілька практичних ситуацій.

Ситуація 1. Підприємство збирається видати з каси на відрядження комерційному директорові 60 тис. грн. Чи поширюється на таку операцію готівкове обмеження?

Не поширюється. Виплата готівкового авансу працівникові, що їде у відрядження, не підпадає під готівкове обмеження.

Ситуація 2. Засновник (фізична особа) надає підприємству поворотну фінансову допомогу в розмірі 80 тис. грн готівкою. Яке обмеження діє тут?

Засновник може надати фіндопомогу готівкою в сумі до 50 тис. грн включно. Решту 30 тис. грн нехай внесе до каси підприємства наступного дня. Або засновник може перерахувати всю суму допомоги на рахунок підприємства через касу банку чи іншого надавача платіжних послуг.

Ситуація 3. Чи може засновник (фізична особа) внести до статутного капіталу підприємства 150 тис. грн готівкою одним платежем протягом дня?

Ні, у описаній ситуації діє готівкове обмеження до 50 тис. грн включно.Але засновник може внести 150 тис. грн трьома рівними готівковими платежами (по 50 тис. грн) у різні дні.

Ситуація 4. Підприємство планує закупити за готівку ТМЦ. Яких готівкових меж має дотримати працівник, розраховуючись за ТМЦ від імені підприємства?

Працівник може сплатити готівкою 10 тис. грн, якщо купуватиме ТМЦ у суб’єкта господарювання, і 50 тис. грн — якщо купуватиме ТМЦ у фізособи. Адже у цій ситуації він діятиме від імені суб’єкта господарювання.

Готівкові розрахунки через касу банку без обмежень

Понад установлені граничні суми підприємства (підприємці) здійснюють розрахунки готівкою між собою або з фізичними особами (фізичні особи з підприємствами (підприємцями) або між собою) через банки або інших надавачів платіжних послуг, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їхнього перерахування на поточні рахунки. Всі надавачі платіжних послуг мають відповідати вимогам Закону № 1591.

При цьому якщо підприємства (підприємці) та фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунку шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців) або фізичних осіб, то такі розрахунки для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів — безготівковими.

Наприклад, у разі якщо одне підприємство розрахувалося за товари (послуги) з іншим підприємством готівкою в розмірі 12 000 грн шляхом унесення цих коштів до каси банку, це не буде суперечити вимогам нормативно-правових актів щодо граничних сум розрахунків готівкою.

У наступних 3-х розділах ми розкажемо про реальні робочі ситуації, що виникали у ниших читачів, та їхнього вирішення.

Готівкові розрахунки підприємств (підприємців) між собою

Ситуація 1. Чи може підприємець придбати товари у підприємства на суму 18 тис. грн за готівку?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 2. Чи може працівник підприємства придбати за підзвітні кошти товари вартістю понад 10 тис. грн?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 3. Чи поширюється десятитисячне обмеження на придбання фізособою товарів власним коштом на користь підприємства?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 4. Чи може працівник підприємства за допомогою платіжної картки оплатити товар на суму понад 10 тис. грн?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Готівкові розрахунки підприємств (підприємців) з фізособами

Ситуація 1. Чи поширюються готівкові обмеження у 50 тис. грн на продаж через РРО/ПРРО фізособам товарів (робіт, послуг)

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 2. Чи діє обмеження в 50 000 грн для розрахунків з оплати праці?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 3. Чи є обмеження на виплату зарплати із готівкової виручки?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 4. Фізособа розрахувалася за себе й отримала кошти за довіреністю: чи порушено готівкові обмеження?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 5. Чи зважати на готівкові обмеження, якщо засновник вносить до каси готівку як внесок до статкапіталу, позику?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 6. Чи поширюються готівкові обмеження на операції з поповнення статкапіталу та повернення фіндопомоги?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 7. Чи поширюються готівкові обмеження на видачу готівки під звіт працівникові, який прямує у відрядження?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 8. Чи можна кошти від продажу авто фізособі отримати в касу готівкою, а потім унести на розрахунковий рахунок?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

 

Ситуація 9. Чи поширюються готівкові обмеження на виплату орендної плати?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Ситуація 10. Працівник розрахувався за підприємство власними коштами: чи зважати на готівкові обмеження?

ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ ⏩

Як обійти обмеження готівкових розрахунків

Якщо необхідна сума розрахунку перевищує встановлене обмеження 10 (50) тис. грн, то дотримати обмеження можна таким чином:

  • можна здійснити платіж через касу банку чи банківський термінал (найпростіше);
  • платити у розміру ліміту щодня. Кожна частина має бути в межах обмеження (увага: даний спосіб діє лише щодо обмежень Положення № 148, а не проти фінмоніторингу);
  • розбити платіж на частини й заплатити частину готівкою, а частину – через касу банку або безготівково. Наприклад, у ситуації, коли ціна товару вища за готівкове обмеження. При цьому можна розбити товари/послуги на різні групи, якщо їх декілька. Наприклад перший готівковий платіж – за товар А, а другий, безготівковий, – за товар Б. Якщо товар один, то платіж може бути й за ¾ товару, ¼ товару і т.д. – це можна;
  • якщо покупець за платіжними документами, чеками ніяк не ідентифікується – операцію можна розбити на декілька й провести в один день. Тобто це ситуація, коли по документам незрозуміло хто платив, що притаманно роздрібній торгівлі;
  • прийняти платежі готівкою від різних фізичних осіб, які домовилися між собою. Підходить, якщо не треба реєстрація прав власності чи нотаріальне посвідчення договору. Не підходить, наприклад, для нерухомості та автомобілів, так як є реєстрація прав власності.

Зверніть увагу, що з 08 жовтня 2022 року з Положення № 148 постановою НБУ від 19.09.2022 № 205 вилучено таку можливість як переказ коштів на депозит нотаріуса.

Про можливість проведення платежів у сумі ціни товару понад граничний рівень через касу банку або шляхом платежу  з рахунку на рахунок пишуть і самі податківці в ІПК від 11.01.2021 р. № 105/ІПК/99-00-07-05-01-06. Про використання кас небанківських установ, інших надавачів платіжних послуг – див. оновленням Положення № 148 постановою НБУ від 19.09.2022 № 205 та Закон № 1591.

Увага: готівкове обмеження 10 (50) тисяч працює лише на платіж за ОДИН день і між ДВОМА суб’єктами. Кількість суб’єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, за день не обмежується.

 

Відповідальність за порушення обмеження готівкових розрахунків

Додержання порядку проведення готівкових розрахунків контролює ДПС (пп. 19-1.1.4 ПКУ). Порушники мають сплатити адмінштраф:

  • від 1700 грн до 3400 грн (100-200 нмдг) — за перше правопорушення;
  • від 8500 грн до 17 000 грн (500-1000 мдг) — за повторний проступок протягом року (ст. 163-15 КУпАП).

Адміністративне стягнення застосують не пізніше ніж через 2 місяці з дня вчинення правопорушення (якщо порушення триває — не пізніше ніж через 2 місяці з дня його виявлення) (ст. 38 КУпАП).​

Увага: адмінштраф накладають на обох порушників — і платника, і отримувача (так роз’яснювали раніше податківців у листі ГУ ДФС — ЦО з ОВП від 01.03.2016 № 4882/10/28-10-06-11).

​Штраф заплатять приватні підприємці або посадові особи юросіб. Застосувати ці санкції до фізособи чи особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, контролери не зможуть. Позаяк у КУпАП про них не сказано ані слова. Виходить, що дотримувати ліміт готівкових розрахунків фізособи повинні, але оштрафувати за відхилення від правил їх не зможуть.

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді