Медзаклад з поліпшеним сервісним обслуговуванням: що з ПДВ

Хто та як перевірятиме медзаклад у 2020 році

Послуги з медичного обслуговування громадян за їх бажанням у медичних закладах із поліпшеним сервісним обслуговуванням не звільнені від ПДВ (пп. «і» підпункту 197.1.5 Податкового кодексу України.

Медзаклад з поліпшеним сервісним обслуговуванням: що з ПДВ

Поняття «поліпшене сервісне обслуговування» законодавчо не визначене. Про те, на думку податківців, цей термін має застосовуватись тільки для закладів охорони здоров’я та відділень закладів охорони здоров’я:

  • які надають медичні послуги в стаціонарних умовах;
  • в яких крім медичного та необхідного побутового обладнання, палати для пацієнтів оснащені додатковими побутовими приладами для підвищення комфортності перебування;
  • та пацієнтам надають додаткові немедичні послуги, які оплачують пацієнти.

При цьому, медичне обслуговування в таких закладах та відділеннях здійснюють за бажанням пацієнта, а не за відповідним направленням лікаря.

Тобто, не може вважатися поліпшеним сервісним обслуговуванням застосування будь-якого медичного обладнання або методів надання медичної допомоги.

Водночас до поліпшеного сервісного обслуговування не може відноситись обладнання холів та інших загальних приміщень холодильниками, телевізорами, м'якими меблями, ковдрами тощо як в амбулаторних, так і в стаціонарних закладах та відділеннях закладів охорони здоров’я.

За інформацією Офісу ВПП ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Як відкоригувати податкову накладну, якщо ЗОЗ повертає кошти НСЗУ

ЗОЗ отримав претензію від НСЗУ. Треба повернути кошти за кілька місяців із різних періодів. Після певних місяців уже минуло три роки. Чи потрібні розрахунки коригування? Якщо так, як їх скласти?
76

Безперебійники для медобладнання: обліковуємо надходження

А ви вже встановили джерела безперебійного живлення у відділеннях? Якщо ні, радимо якнайшвидше зробити це. По перше, щоб виконати нову вимогу Ліцензійних умов. По-друге, аби убезпечити медичне обладнання за регулярних відключень електропостачання. Безперебійники можете придбати за кошти медзакладу або отримати безоплатно від благодійників, донорів чи в межах певних програм. На всі випадки вже маєте інструкцію — як показати надходження в бухобліку
69

Ліки в позику: інструкції з обліку й податків для ЗОЗ

Медзаклад А має вартісні ліки з обмеженим строком придатності, які наразі не використовує. Медзаклад Б не має цих ліків, але терміново потребує їх для своїх пацієнтів. Як і пацієнтам допомогти, і ліки не занапастити? Розв’язання ситуації шукаємо з експертом
62

Фінплан ЗОЗ: три базові правила

Запрошуємо на спецкурс «Фінплан ЗОЗ», який організовує редакція журналу «Головбух Медицина». З’ясуєте наболілі питання щодо фінплану. На кожному занятті на вас чекатимуть роз’яснення експерта, відповіді на запитання та матеріали для скачування. Пишіть коментарі, ставте запитання, пропонуйте робочі ситуації до розгляду. Перше заняття вже зараз! Розкриємо вам три правила щодо фінплану, які спростять життя і вбережуть від помилок
99

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді