Трудова угода ≠ трудовий договір: правильно оформлюйте трудові відносини

СТУК, СТУК — ДЕРЖПРАЦІ НА ПОРОЗІ З НОВИМ ПОРЯДКОМ ПЕРЕВІРОК

Держпраці наголошує, що не слід ототожнювати поняття «Трудовий договір» з поняттям «Трудова угода». Трудове законодавство не визначає поняття «Трудова угода». Ця форма належить до цивільно-правових договорів (ЦПД), що регулюють норми цивільного права, і законодавство про працю на них не діє. Тобто, трудова угода — це ЦПД на виконання певних робіт.

Трудова угода ≠ трудовий договір: правильно оформлюйте трудові відносини

Також контролери відмітили, що під час укладення трудового договору практикують так зване стажування для працівника. При цьому роботодавець не вважає виконані працівником під час стажування роботи такими, що виконані на умовах трудового договору, та не хоче їх оплачувати. Проте законодавство не передбачає безоплатне виконання найманим працівником будь-якої роботи на користь роботодавця.

Разом з тим, фахівці Держпраці виявляють неодинокі факти, коли трудові договори не укладають, а панують усні домовленості між роботодавцями і працівниками щодо умов праці і її оплати.

Чинне законодавство передбачає штрафи за ухилення від укладення трудового договору й виплату винагороди без нарахування та сплати ЄСВ. Наразі це 30 розмірів мінімальної заробітної плати (141 690 грн) за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення.

За інформацією Управління Держпраці в Івано-Франківській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
98805

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
42010

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді