Чи захистить від штрафів нова форма попередження про відповідальність за трудові порушення

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Форма попередження про відповідальність за трудові порушення: коли видають та що зазначають

Форма Попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю, затверджена наказом Мінекономіки від 09.03.2023 № 1243 (далі Попередження).

Таке попередження за результатами інспекційних відвідувань контролери мають надавати роботодавцям.

Якщо виявлять порушення вимог законодавства про працю, — припис щодо їх усунення і Попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю (п. 16 Порядку № 823).

«Уніфікована форма акта інспекційного відвідування, в якому визначається вичерпний перелік питань, що підлягають інспектуванню, припису, попередження, а також вимоги інспектора праці затверджуються в установленому порядку та оприлюднюються на офіційному вебсайті Держпраці» (п. 4 Порядку № 823).

Попередження застосовують (без фінансового штрафу), якщо:

  • фактично допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформили на неповний робочий час працівника, який фактично виконує роботу повний робочий час, виплатили заробітну плату (винагороду) без нарахування і сплати ЄСВ та податків — якщо таких порушень припустилися вперше. За наступне аналогічне порушення, вчинене протягом двох років після першого, заплатитите штраф у 30-кратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого вчинили порушення;
  • не дотримали встановлених законом гарантій і пільг працівникам, яких залучають до виконання обов’язків, що їх передбачають Закони України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-ХІІ, «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-ХІІ, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-ХІІ.

Що зазначають у Попередженні про відповідальність за трудові порушення

Форма Попередження містить обов’язкові реквізити (дату, номер, місце складання), текстову частини.

У текстовій частині інспектори зазначатимуть:

  • хто склав Попередження;
  • найменування і місцезнаходження об’єкта відвідування;
  • номер і дату акта інспекційного відвідування;
  • номер і дату припису про усунення виявлених порушень;
  • зміст виявленого порушення;
  • підпункти, пункти, абзаци, частини, статті нормативно-правового акта, які порушили;
  • вид відповідальності: кримінальна, адміністративна, фінансова санкція;
  • підпункти, пункти, абзаци, частини, статті, нормативно-правового акта, який передбачає відповідальність.

Тобто, перш ніж притягнути роботодавця до відповідальності за порушення законодавства про працюйого попередять про те, що саме він порушив (норму і зміст) і яка відповідальність йому загрожує.

Коли застосовують адмінштрафи за трудові порушення

Коли роботодавець уникнув фінансової відповідальності за порушення законодавства про працю (ст. 265 КЗпП), не варто забувати про адміністративну відповідальність (ч. 1-4 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення; КпАП).

Нагадаємо: за будь-яке порушення законодавства про працю до фізосіб-підприємців та посадовців юросіб можна застосувати адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн (у разі повторного протягом року вчинення порушення, за яке застосували адміністративні санкції, — від 1700 до 5100 грн).

Якщо фактично допустили працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), накладають штраф на посадових осіб підприємств, фізосіб-підприємців, які використовують найману працю. Розмір штрафу становить від 8500 до 17 000 грн (ч. 3 ст. 41 КпАП), У такому самому розмір оштрафують роботодавця, який на умовах трудового договору (контракту) допустив до роботи іноземця, особу без громадянства, особу, стосовно якої є рішення про оформлення документів для надання статусу біженця, без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства.

У разі повторного протягом року вчинення порушення, за яке особу вже піддавали адміністративному стягненню, адмінштраф — від 17 000 до 34 000 грн (ч. 3 ст. 41 КпАП).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді