Як підприємство уникло штрафу за неподачу первинних документів на вимогу ДПС

Калькулятор заборгованості та штрафів

Підприємство сплатило винагороду банку за користування кредитними коштами відповідно до умов до Кредитного договору та додаткових угод до нього. Факт сплати підтверджують, зокрема, платіжні документи, виписки з банківських рахунків, бухгалтерська довідка, розрахунок винагороди, а також лист банку, яким підтверджено факт сплати винагороди.

Як підприємство уникло штрафу за неподачу первинних документів на вимогу ДПС

Податківці виявили певні розбіжності у розрахунку такої винагороди і не погодились із її розміром. Вони запросили первинні документи, які підтвердили б розрахунок суми винагороди. Не отримавши їх — нарахували штраф 510 грн.

Верховний суд України (далі — ВС) зазначив: за пунктом 44.1 Податкового кодексу України для належного ведення обліку та оподаткування платник податків повинен вести ті первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, які передбачені законодавством. Під час перевірки платник обов'язково повинен надати їх контролюючому органу. За невиконання такого обов'язку до платника застосовують штрафні санкції.

Але штрафи не можуть бути застосовані за ненадання документів, обов'язковість ведення яких не встановлена чинним законодавством.

Із матеріалів справи відомо, що у відповідь на адвокатський запит банк повідомив підприємство про неможливість надати відомості щодо обґрунтування винагороди та детальний розрахунку цієї суми без рішення суду, оскільки така інформація банківська таємниця.

Також відповідно до матеріалів справи підприємство в ході судового розгляду неодноразово заявляло клопотання про залучення банку в якості третьої особи у справі та про витребування у банку детальної інформації щодо розміру виплаченої позивачем винагороди відповідно до Кредитного договору та додаткових угод до нього.

ВС встановив, що детальний розрахунок винагороди, сплаченої підприємством, не наданий контролерам через відмову банку, і не є протиправними діями підприємства. Тому штраф у розмірі 510 грн за ненадання первинних документів не правомірний.

Постанова від 09.12.2019 у справі № 826/11830/18


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72362

Військовозобов’язаний не оновив дані вчасно: працевлаштування і штрафи

Роботодавець прийняв на роботу військовозобов’язаного, який не оновив дані в ТЦК до 16.07.2024. Чи чекають на роботодавця і працівника штрафи, якщо підприємство повідомило про прийняття нового працівника без оновлених даних, розповість експерт
3986

Як підтвердити та оформити форс-мажорні обставини

Форс-мажорні обставини — це ті непереборні обставини, що можуть завадити веденню господарської діяльності. Однак це й те, що може зняти відповідальність за невиконання договору. Особливо актуальним форс-мажор стає під час стихійного лиха та війни. Коли такі обставини визнаються, як їх довести, чи треба доводити форс-мажор під час війни — відповіді на ці запитання знайдете у консультації
38628

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91235

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді