Попередження про відповідальність за трудові порушення: з’явився проєкт форми

За порушення вимог законодавства про працю (за неоформлених працівників, за виплату зарплати без сплати ЄСВ і податків) до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є єдинниками 1—3 груп, застосовують попередження (ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Попередження про відповідальність за трудові порушення: з’явився проєкт форми

З 31.12.2019 набрала чинність постанова КМУ від 04.12.2019 № 1132, якою виклали в новій редакції Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавством про працю (далі — Порядок). Відповідно до оновленої редакції Порядку окрім документів, що має складати інспектор праці при проведенні та за результатами інспекційного відвідування (акт, припис, тощо), передбачили новий документ — попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Наразі форму попередження про відповідальність за порушення законодавства не визначили, що унеможливлює забезпечення реалізації статті 265 КЗпП.

Тому розробили проєкт наказу «Про затвердження форми попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю».

За інформацією Федерації професійних спілок України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення в декретній відпустці

Звільнення в декретній відпустці: чи можна провести? Якщо можна, то які виплати потрібно здійснити? У статті знайдете відповіді на ці запитання
98804

Перевірки Держпраці 2024

Як проводяться перевірки Держпраці у воєнний час, чи є штрафи та за якими правилами діють перевіряльники? Із порадами експерта знатимете, як поводитися під час несподіваного інспекційного відвідування. Також розглянемо зміни у порядку проведення трудових перевірок у цьому році та повноваження інспектора під час перевірки
42010

Перевірки Держпраці 2020

Серед перевірок держорганів часто найбільше занепокоєння у бізнесу викликає навіть не ДПС, а Держпраці. Штрафи значні, а роботодавці все одно часто приховують трудові відносини із працівниками. Підготуватися до перевірки рекомендуємо навіть тим, хто впевнений, що трудового законодавства він не порушив. Нещодавно змінився не лише порядок, за яким контролери інспектують підприємства, а й розміри штрафів.
28570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді