Нова грошова оцінка землі: як подати зміни, коли витяг з певних причин отримати не можна

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ПКУ).

Платники плати за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями (п. 286.2). Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається при затвердженні нової нормативної грошової оцінки землі.

Нова грошова оцінка землі: як подати зміни, коли витяг з певних причин отримати не можна

Дані про НГО окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки (ст. 20 Закону України від 11.12.2003 №1378-IV «Про оцінку земель», далі – Закон №1378).

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (ч.3 ст. 23 Закону №1378).

Адміністратором Державного земельного кадастру (далі – Кадастр) є державне підприємство, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (п. 3 ст. 6 Закону України від 07.07.2011 №3613-VI «Про Державний земельний кадастр», далі – Закон №3613).

Оскільки відомості про НГО земель в межах території адміністративно-територіальної одиниці — це складова відомостей Кадастру, при обрахунку податкових зобов’язань по земельному податку платнику податку доцільно використовувати інформацію про НГО земель, наявну у Кадастрі (ст. 13 Закону №3613).

При затвердженні нової нормативної грошової оцінки землі та якщо суб’єкт господарювання – платник земельного податку з певних причин не може своєчасно отримати витяг (довідку) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, то з метою подання податкової декларації з плати за землю суму податкових зобов’язань з земельного податку такий суб’єкт господарювання самостійно обчислює з урахуванням інформації про нормативну грошову оцінку земель, наявну у Кадастрі.

Після отримання довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки суб’єкт господарювання зобов’язаний уточнити показники податкової декларації з плати за землю (ст. 50 ПКУ).

За матеріалами ГУ ДПС у Тернопільській області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік на сільгосппідприємствах: які перевірки

Обов’язок вести військовий облік — вимога мобілізаційного законодавства. Контролювати, як його дотримують підприємства, уповноважили, зокрема, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Підкажемо, коли їх представники можуть прийти до сільгосппідприємств і що перевірятимуть
40

Як організувати підсумований облік робочого часу на агропідприємстві

Підсумований облік робочого часу запроваджують на підприємствах, які діють безперервно. Бо вони не можуть дотримати щоденної та щотижневоної норми робочого часу. Це поширена ситуація на сільгосппідприємтсві. Розкажемо, як запровадити підсумований облік робочого часу в сільському господарстві, як розробити графіки виходу на роботу чи змінності, як підрахувати надурочні години та як нарахувати зарплату
2714

Облік купівлі землі

У статті — поради, як оподаткувати та облікувати за національними та міжнародними стандартами операції з купівлі земельних ділянок юрособами. Розглянемо питання щодо формування первісної вартості землі та наведемо типові бухгалтерські проведення
165

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді