Суміщення: як оформити та у якому розмірі оплатити

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою додаткової роботи за іншою професією (посадою) в межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві.

Суміщення: як оформити та у якому розмірі оплатити

Як встановлюють суміщення?

Для встановлення суміщення посад у штатному розписі підприємства має бути передбачена вакантна посада. У разі відсутності вільної посади або посади в штатному розписі, суміщення посад є неможливим і доплату не проводять.

Суміщення може бути встановлено за заявою або на підставі прийнятого роботодавцем рішення. Якщо суміщення ініціює роботодавець, працівник має бути повідомлений про зміни в організації виробництва та праці не пізніше ніж за два місяці.

Як оформити суміщення?

Суміщення професій (посад) оформлюють наказом роботодавця.

У наказі в обов’язковому порядку вказують назву професії (посади), за якою відбуватиметься суміщення, умови роботи та розмір доплати до посадового окладу. Для оформлення суміщення не потрібно укладати новий трудовий договір чи вносити зміни до наявного трудового договору. Достатньо ось такого наказу керівника підприємства.

Записи про суміщення до особової картки працівника та трудової книжки не вносять.

Як оплачують суміщення?

Доплату за суміщення проводять винятково за наказом, оскільки таку роботу не відображають в табелі обліку робочого часу.

Зверніть увагу, в колективному договорі та наказі про суміщення має бути чітко зазначено, від якої саме посади встановлюють доплату та її розмір. Це пов’язано з тим, що доплату у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки) за основною посадою затверджено тільки працівникам бюджетної сфери.

На який строк можна встановити суміщення?

Суміщення може встановлюватися на певний строк або без обмеження строку. Якщо в наказі зазначений строк, на який працівнику доручалася додаткова робота, але він минув, працівник виконує лише свою основну роботу.

Якщо строк не було встановлено, то працівник має право припинити суміщення з власної ініціативи, надавши роботодавцю відповідну заяву, на підставі якої видають наказ.

Суміщення також може бути скасовано за ініціативи роботодавця. У такому випадку працівника необхідно попередити про зміну істотних умов праці (скасування суміщення посад) за два місяці, про що має бути видано наказ.

За інформацією ГУ Держпраці у Херсонській області

Суміщення: як оформити та у якому розмірі оплатити
Тарас ШАРИЙКерівник експертної групи Експертус Головбух, сертифікований фахівець з міжнародних стандартів фінансової звітності (ACCA DipIFR(rus))
Держпраці отримує від ПФУ інформацію про укладені вами ЦПД. Тож якщо полюбляєте «цивільні» відносини, будьте готові до візиту інспектора з праці. Коли він прийде і за яких умов визнає ЦП-договір трудовим, читайте у статті


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19785

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113624

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді