ТОП-5 гарантій права працівника на відпочинок

Супертаблиця для розрахунку середньої зарплати Скачати⋙

Державна служба зайнятості нагадує працюючим офіційно за трудовим договором про гарантії реалізації ними права на відпочинок:

1. Обмеження тривалості робочого часу та його скорочення у деяких випадках.

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). При цьому стаття 51 КЗпП регулює питання скороченого робочого часу. У цьому випадку тижнева тривалість робочого часу є коротшою, проте це не повинно зменшувати заробіток. Скорочена тривалість робочого часу встановлюється для:

а) неповнолітніх працівників;

б) для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці (за умови віднесення роботи до такої, що виконується в шкідливих умовах, і підтвердження цього результатами атестації робочих місць).

Законодавством визначена скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів тощо). При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину (ст. 54 КЗпП), а окремі категорії осіб не можуть залучатись до такої роботи (ст. 55 КЗпП). При застосуванні особливих режимів роботи (підсумований облік робочого часу) має дотримуватися загальне обмеження робочого часу.

ТОП-5 гарантій права працівника на відпочинок

2. Винятковий порядок залучення до надурочних робіт.

За нормами КЗпП роботодавець може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках (ст. 62), при наявності дозволу профспілки (ст. 64 КЗпП) й за умови здійснення підвищеної оплати (ст. 106 КЗпП). Як слідує зі статті 63 КЗпП, до надурочних робіт заборонено залучати окремі категорії осіб (зокрема, вагітних жінок; жінок, які мають дітей віком до 3 років; неповнолітніх осіб), а залучати до надурочних деяких інших працівників можна лише за їх згоди (наприклад, матерів з дітьми віком від 3 до 14 років).

3. Надання перерв і міжзмінного відпочинку.

Працівникам надають перерва для відпочинку і харчування тривалістю не більше 2 годин (ст. 66 КЗпП). Певним категоріям працівників надають перерви, що включають до робочого часу:

а) особам, які працюють у холодну пору року на відкритому повітрі й вантажникам гарантуються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку (ст. 168 КЗпП);

б) жінкам, що мають дітей віком до 1,5 року, надаються додаткові перерви для годування дитини (ст. 183 КЗпП).

Відповідно до статті 59 КЗпП, тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід).

4. Забезпечення щотижневого відпочинку й заборона роботи у вихідні.

Стаття 67 КЗпП гарантує право на безперервний щотижневий відпочинок: при п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні – один вихідний день. Святкові й неробочі дні визначені у статті 73 КЗпП. Відповідно до статті 71 Кодексу заборонена робота у вихідні дні й встановлено винятковий порядок залучення до праці у такі дні. Роботодавець повинен дотримуватися практично тих самих формальностей, які передбачені для надурочних робіт (отримання згоди профспілки, наявність певних надзвичайних обставин і т.д.).

5. Можливість використання різних видів відпусток.

Види оплачуваних відпусток:

а) щорічні відпустки:

  • основна відпустка;
  • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
  • додаткова відпустка за особливий характер праці;
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

б) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;

в) творча відпустка;

г) відпустка для підготовки та участі в змаганнях;

д) соціальні відпустки:

  • відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка у зв'язку з усиновленням дитини;
  • додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

е) додаткова відпустка окремим категоріям громадян (учасникам бойових дій) та постраждалим учасникам Революції Гідності.

За інформацією Держслужби зайнятості


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19785

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113624

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7480

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196591

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77925

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді