Норми тривалості робочого часу 2023

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У статті знайдете календар робочого часу 2023 для 5-денки та 6-денки, а також іншу доречну інформацію для планування часу наприклад про облік робочого часу, враховуючи реалії воєнного часу

 

Як розраховувати норми тривалості робочого часу на 2023 рік

Бухгалтеру, який нараховує зарплату, важливими є норми тривалості робочого часу для 5-денного робочого тижня, який використовується більшістю підприємств і фізосіб-підприємців. У минулі роки календар робочого часу з такими нормами з’являвся у листах Мінекономіки. Однак 2023 рік, схоже на те, стає винятком, коли Мінекономіки станом на кінець грудня так, і надало такого календаря з рекомендованими нормами робочого часу. Через це їх доведеться визначити самостійно, враховуючи нюанси воєнного стану, які викладені у Законі «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136 (далі Закон № 2136).

Для зручності пораховані норми робочого часу наведено у компактних таблицях (див. нижче). Одразу даємо два варіанти:

  1. воєнний стан триває лише до 16 листопада  2023 року;
  2. воєнний стан – весь 2023 рік.

Відмінність між цими таблицями у відсутності під час дії воєнного стану святково-неробочих днів зі ст. 73 КЗпП, а також скорочених робочих днів перед святково-неробочими днями (див. вимоги ч. 6 ст. 6 Закону № 2136). За першого варіанту з 16 листопада 2023 року такі дні відновлюються, а за другого – не буде весь рік.

Норма робочого часу на 2023 рік для п'ятиденного робочого тижня

СКАЧАТИ

Норма робочого часу на 2023 рік для 5-денного робочого тижня під час ВС

СКАЧАТИ

Норми тривалості робочого часу 2023 таблиця

У наведених вище календарях робочого часу виділено окремо найбільш поширені серед роботодавців варіанти тривалості робочого тижня. Випадки їх застосування можна знайти у наступній таблиці – усі вони можливі як за 5-деннного, так і 6-денного робочого тижня.

ОСНОВНІ РОБОЧІ ТИЖНІ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

40-годинний

(стандартний)

скорочений робочий тиждень

36-годинний

24-годинний

Засовується більшістю роботодавців. Це звичайна тривалість робочого тижня (абз. 1 ст. 50 КЗпП)

Застосовується до таких працівників:

  • вчителі-методисти дошкільних закладів, лікарі, науково-педагогічні працівники (асистенти, доценти, професори і т.д.), наукові працівники;
  • працівники, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці*;
  • працівники віком 16-18 років**

Застосовується до таких працівників**:

  • працівники віком 15-16 років;
  • працівники віком 14 до 15 років (це учні, які мають право працювати лише на канікулах)

*перелік таких виробництв міститься у постанові Кабміну від 21.02.2001 р. № 163;

** якщо вони працюють у вільний від навчання час, то тоді тривалість їхнього робочого тижня має не перевищувати половини від визначеної норми, тобто 18 год – для осіб віком 16-18 років та 12 год – для осіб віком 15-16 років

Однак застосовуються й інші робочі тижні, зокрема тривалістю 38.5 і 33 години. Про них читайте у матеріалі Змінний графік робочого часу лікарів. Також у педагогічних працівників, наприклад учителів загальноосвітніх шкіл, музичних шкіл зустрічаються ще й робочі тижні тривалістю 18, 20, 24, 25, 30, 36 годин (про них – у п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, наказ МОН від 15.04.1993 р. № 102). Також скороченим робочим тижням присвячена ст. 51 КЗпП.

Винятки воєнного часу, які слід врахувати при нормуванні 2023

Винятки воєнного часу, які діють до 16 листопада 2023 року, можливо, й далі такі:

  1. немає святкових і неробочих днів, немає скорочень робочих днів напередодні святкових і неробочих днів, немає переносів вихідних у звʼязку з їхнім припаданням на святкові і неробочі дні (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  2. Нормальна тривалість робочого тижня – 40 год. Однак для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) вона може збільшуватися до 60 год на тиждень (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136) або до 40 год у разі якщо працівники таких об’єктів мають право на скорочений робочий тиждень (ч. 2 ст. 6 Закону № 2136).

Перевищення норм робочого часу

Якщо норма робочого часу 2023 перевищена, це називають надурочними годинами роботи. Їх можна навіть включати в план. Однак по надурочним годинам є обмеження і вони такі (ст. 65 КЗпП):

  • не більше 4 год протягом 2-х днів підряд;
  • не більше 120 годин на рік на працівника. 

Святкові і неробочі дні 2023

По святкових і неробочих днях – усе як звичайно. «Плаваючі» щороку по різних днях неробочі дні у 2023 році мають такі дати:

  • 16 квітня 2023 року – Великдень (Пасха);
  • 04 червня 2023 року – Трійця.

Усі інші – без змін, перелік яких є у ст. 73 КЗпП:

  • 1 січня - Новий рік,
  • 8 березня - Міжнародний жіночий день,
  • 1 травня - День праці,
  • 8 травня - День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років,
  • 28 червня - День Конституції України,
  • 15 липня - День Української Державності,
  • 24 серпня - День незалежності України,
  • 1 жовтня - День захисників і захисниць України,
  • 25 грудня - Різдво Христове.

Можливі святково-неробочі дні для 2023 року (після 15 листопада 2023 року) наведено у таблиці нижче. Якщо воєнний стан буде продовжений, то й їх не буде.

СВЯТКОВІ І НЕРОБОЧІ ДНІ 2023

(якщо воєнний стан до 16.11.2023 року)

Дата

День тижня

Назва свята

25 грудня

Понеділок

Різдво Христове

 

Перенесення вихідних 2023

Так як в Україні ймовірним є продовження воєнного стану й після 15 листопада 2023 року, то перенесення вихідних і не буде, так як не буде причини – збігу святково-неробочих днів з вихідними. 

За звичайних невоєнних умов переносити вихідні (суботи і неділі) – це обов’язково для всіх роботодавців, так як це не просто рекомендація, а законодавча норма з абз. 3 ст. 67 КЗпП. За нею, якщо святковий чи неробочий день з переліку за ст. 73 КЗпП, потрапляє на вихідний день, то такий вихідний переноситься на наступний день після святково-неробочого дня. Через це видавати якийсь внутрішній наказ по підприємству про перенесення вихідного дня чи усіх днів – не потрібно.

Увага: перенести вихідні дні (суботи, неділі), якщо на них припадають святкові або неробочі дні зі ст. 73 КЗпП, – це обов’язок роботодавця.

Перенесення робочих днів 2023

На відміну від перенесення вихідних, перенесення робочих днів – це лише рекомендація, якою роботодавець у мирний час може користуватися, а може й ні. Однак, як правило, більшість роботодавців їх дотримується, особливо – державні підприємства та бюджетники. Такі перенесення створюють сприятливі умови для святкування.

Щодо 2023 року, таких рекомендацій від Кабміну немає, так як немає святково-неробочих днів у період дії воєнного стану, тривалість якого достеменно невідома. Тому навіть на період після 15 листопада 2023 року визначати такі дні не будемо теж. Однак роботодавці можуть самостійно перенести робочі дні за погодженням з трудовим колективом. У Законі № 2136 заборони на такі дії немає.

Скорочені робочі дні 2023 (5-денка)

У наведеній на самому початку консультації таблиці з нормами є також помісячна кількість скорочених 7-годинних робочих днів. Якщо звичайний робочий день триває 8 годин, то напередодні святково-неробочих днів він скорочується на 1 годину (абз. 1 ст. 53 КЗпП). Однак таке правило діє лише для 40-годинного робочого тижня та не застосовується до скорочених робочих тижнів. Наприклад, за 36-годинного робочого тижня скорочення робочих днів немає. Однак під час дії воєнного стану скорочених днів немає, адже немає святково-неробочих днів.

5-денний чи 6-денний робочий тиждень

Шестиденний робочий тиждень встановлюють тоді, коли стандартний п’ятиденний робочий тиждень недоцільний, виходячи з характеру виробництва або умов роботи (абз. 3 ст. 52 КЗпП). Також 6-денка згадується у Методрекомендаціях щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, наказ Мінпраці та Мінсоцполітики від 19.04.2006 р. № 138. За ними 6-денний робочий тиждень рекомендується для як основний при застосуванні змінних робочих графіків. Однак норми 5-денки при плануванні підсумованого робочого часу також допускаються.

Увага: підприємство може запровадити 6-денний робочий тиждень замість 5-денного.

Роз’яснення Мінекономіки не містять ніяких норм робочого часу для 6-денного тижня. Тільки 5-денний. Однак у згаданих Роз’ясненнях зазначається, що законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік – 5-денний тиждень, 6-денний тиждень. Така норма може бути різною у різних підприємств, установ і організацій. Вони самостійно визначають норми тривалості робочого часу, але з дотриманням загальних вимог КЗпП. Шестиденний робочий тиждень встановлюється за погодженням з профспілкою (абз. 3 ст. 52 КЗпП) або ж на зборах трудового колективу, якщо профспілки немає. Тривалість має бути визначена у затверджених правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Увага: змінні робочі графіки (підсумований робочий час) – одна з ситуацій використання норм робочого часу 6-денки.

Однак 6-денка складніша у плануванні, так як має цілку низку нюансів та ще й відсутня готова таблиця з нормами у Роз’яснення Мінекономіки (і не тільки у 2023 році, її не було й у минулих роках). З’ясуємо у чому ж особливості шестиденного планування.

Особливості 6-денного робочого тижня 2023

У шестиденного робочого тижня є деякі свої нюанси окрім суто арифметичної відмінності у тому, що він займає більше днів на тиждень, але менше годин на день. А нюанси тут такі:

  • той крайній робочий день тижня, який передує вихідному, має не перевищувати 5 год (абз. 2 ст. 53 КЗпП). Так, робота у суботу у мирний час має бути не більше 5 год, так як наступний день – вихідний (неділя). Застосовуємо дане правило і коли вихідний переноситься, наприклад 15 квітня 2023 року (суботою) перед Великоднем (неділею) робочий день теж 5 год (для скорочених робочих тижнів, 36 год) або навіть 4 год (для 40-годинного робочого тижня, для якого існує скорочення на 1 год перед святковим днем, абз. 1 ст. 53 КЗпП). Однак під час дії воєнного стану норми ст. 53 КЗпП не застосовуються, а отже, робочі суботи за шестиденного робочого тижня можуть перевищувати 5 год (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • тривалість щоденної роботи для 6-денки не може перевищувати 7 год – для 40-годинного тижня, 6 год – для 36-годинного тижня, 4 год – для 24-годинного тижня (абз. 2 ст. 52 КЗпП). Як наслідок, стандартний 40-годинний робочий тиждень 6-денки має таку побудову: 7 год ×5 (Пн-Пт) + 5 год (Сб);
  • 36-годинний робочий тиждень для 6-денки має побудову 6 год ×5 (Пн-Пт) + 5 год (Сб). Про це вказує лист Мінсоцполітики від 22.03.2018 р. № 457/0/101-18/284. Дане правило витікає з двох попередніх: максимум 6 год на день та максимум 5 год у день перед вихідним. Через дані арифметичні тонкощі 36-годинний робочий тиждень за 6-денки фактично стає 35-годинним. Вважається, що це не порушує КЗпП, так як 36-годинна норма кодексом встановлена як максимальне обмеження. Отже, менше – можна, а більше – ні. Роботодавець своїм рішенням може навіть установлювати кращі умови, аніж у трудовому законодавстві. Однак в умовах воєнного стану ст. 53 КЗпП не діє, а отже, й даний лист Мінсоцполітики можна не враховувати;
  • робочі дні перед святково-неробочими днями скорочуються на 1 год (виняток – скорочені робочі тижні, що менші 40 год). Це правило діє для 6-денки, як і для 5-денки – про це прямо вказано у абз. 1 ст. 53 КЗпП).

Увага: останній робочий день тижня (субота) перед вихідним (неділею) в умовах 6-денки не перевищує 5 год.

Уже готові пораховані нами норми робочого часу для шестиденного робочого тижня у 2023 році наведено нижче у файлі. Норми пораховані для ситуації закінчення воєнного стану 16 листопада 2023 року.

Норма робочого часу на 2023 рік для шестиденного робочого тижня

СКАЧАТИ

Також наводимо норми для ситуації діє воєнного стану весь 2023 рік.

Норма робочого часу на 2023 рік для 6-денного робочого тижня під час ВС

СКАЧАТИ  

Як здійснюється контроль за нормами робочого часу 2023

Контроль відбувається шляхом фіксування відпрацьованого часу у табелі обліку робочого часу. Туди ж вносяться причини невиконання норми, наприклад дні відпустки, лікарняного, відрядження, неявки тощо. Ведення табелю обов’язкове, так як роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці (ч. 2 ст. 30 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108). Табель є об’єктом перевірок Держпраці

Чи можуть бути відхилення від норми за тиждень

Так, можуть. Це ситуації:

  • уже згаданого перевищення норм робочого часу (перепрацювання);
  • змінний графік роботи. У такому разі контроль робочого часу здійснюється не за тиждень, а за певний обліковий період. Як правило, це місяць. Тоді має значення загальне дотримання норми за місяць (так званий підсумований облік робочого часу). Змінний режим роботи має бути визначений у колективному договорі й унесений до правил внутрішнього трудового розпорядку. 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді