Декретна відпустка 2020: як оформити на родича

UA RU

Піти в декретну відпустку для догляду за дитиною можуть як мама, так і будь-який інший родич, який фактично доглядає за малюком. Це може бути тато, дідусь, бабуся, інші родичі, опікун, один із прийомних батьків. Детально про те, як розрахувати й обліковувати декретні читайте у матеріалі.

Ця новина уже на Facebook, долучайтеся до спільноти бухгалтерів

Декретна відпустка 2020: як оформити на родича

Як оформити декретну відпустку на родича

Для того щоб оформити відпустку для догляду за дитиною батько, дід, баба або інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною, повинен надати за місцем своєї роботи такі документи:

  • заяву про надання відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати);
  • документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною.

Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надають повністю або частково в межах установленого періоду та оформляють наказом (розпорядженням) роботодавця.

Як продовжити відпустку для догляду за дитиною

Декретна відпустка для догляду за дитиною може бути двох видів:

  • оплачувана відпустка для догляду за дитиною до 3 років;
  • без оплати до досягнення дитиною 6 років (тільки за медичними показниками).

Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку мати, батько або інші особи мають право на відпустку для догляду за дитиною до 6 років у випадку, якщо дитина потребує домашнього догляду відповідно до медичного висновку.

Така відпустка належить до відпусток без збереження заробітної плати, має особливості оформлення (наявність медичного висновку), визначену законом тривалість, а також впливає на страховий і трудовий стаж.

ЗАЯВА-РОЗРАХУНОК ДО ФСС: ЗРАЗОК + АЛГОРИТМ ЗАПОВНЕННЯ ⚡️

Чи може роботодавець відмовити у продовженні декретної відпустки

Щоб отримати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку слід подати такі документи:

1) медичний висновок за формою первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про необхідність дитини (дитини з інвалідністю) у домашньому догляді». Мінімальний термін дії довідки — 6 місяців;

2) письмову заяву особи.

Отримавши ці документи роботодавець видає відповідний наказ.

Роботодавець зобов’язаний надати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (без збереження заробітної плати), адже таке право гарантоване працівникам відповідно до пункту 3 частини 1 статті 25 Закону України «Про відпустки» та частиною 6 статті 179 КЗпП.

Чи може батько доглядати за дитиною до 6 років

Відпустку для догляду за дитиною може повністю або частинами використовувати батько дитини, бабуся, дід чи інший родич, які фактично доглядають за дитиною. Також правом на зазначену відпустку може скористатися особа, яка усиновила дитину чи взяла її під опіку, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Для набуття права на відпустку для догляду за дитиною до 6 років родич, що бажає її оформити, окрім заяви, повинен надати додаткові документи, на підставі яких роботодавець видає відповідний наказ. Для прикладу, бабуся з боку матері може підтвердити родинний зв’язок з онуком такими документами:

  • власний паспорт;
  • паспорт доньки (матері дитини);
  • свідоцтво про народження доньки (матері дитини);
  • свідоцтво про народження дитини (онука);
  • свідоцтво про укладення шлюбу доньки (матері дитини) у разі зміни прізвища.

За інформацією Мін’юсту


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7483

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді