Реальні історії: як підприємцю вдалося уникнути штрафу за неоформлені трудові відносини з працівниками

⚡️ ПЛАН ПЕРЕВІРОК ДЕРЖПРАЦІ 2021 ⚡️

Наталія нещодавно стала приватним підприємцем і почала надавати послуги з догляду за людьми похилого віку. Одного дня до неї завітали інспектори праці з Держпраці.

«Почувши слово «перевірка», я розхвилювалася. Мене спитали, чи маю найманих працівників, і я відразу зрозуміла, що про це я не подбала», — розповідає Наталія.

Інспектори праці пояснили, що роботодавцями можуть бути не лише компанії, але й фізичні особи і приватні підприємці, якщо на них працюють люди. А оскільки Наталія мала помічників, вона повинна була укласти з ними трудовий договір.

Реальні історії: як підприємцю вдалося уникнути штрафу за неоформлені трудові відносини з працівниками

«Я в усьому дотримуюся правил, але у цій ситуації помилилася. Я попросила інспекторів дати мені трохи часу, щоб усе зробити правильно, і відразу оформила трудові відносини із двома моїми працівниками: кухарем і адміністратором. Було нескладно, я впоралася за кілька днів», — каже підприємниця.

Відтепер Наталія офіційно виплачує працівникам зарплату, сплачує податки і ЄСВ, дотримується соціальних гарантій, встановлених трудовим законодавством.

«Я вдячна інспекторам, які ввічливо і доступною мовою пояснили вимоги», — каже Наталія.

За інформацією Держпраці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
339

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8354

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30788

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді