Нюанси нарахування індексації у 2024 році: роз’яснення Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі роз’яснило правила визначення базового місяця для цілей проведення індексації у 2024 році

Нюанси нарахування індексації у 2024 році: роз’яснення Мінсоцполітики

Нові зарплатні показники та податкові правила 2024 року

Лист Мінсоцполітики від 04.01.2024 № 2/0/214-24

Якщо у 2023 році було збережено суму індексації заробітної плати, яка виникла за період до січня 2023 року, то вона може виплачуватися і у 2024 році.

При цьому, у разі зростання посадового окладу з січня 2024 року, сума індексації заробітної плати має визначатись з урахуванням пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078. Відповідно до цієї норми, значення індексу споживчих цін приймають за 1 або 100%, у місяці в якому підвищують тарифні ставки (посадові оклади). Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюйте з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (посадових окладів), тобто з лютого 2024 року.

Суму індексації у місяці підвищення посадового окладу розраховуйте як різницю між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати. Тобто суму індексації зменшуйте на суму підвищення заробітної плати.

У разі, якщо посадові оклади (тарифні ставки) у січні 2024 року не підвищуєте, то обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюйте починаючи з січня 2024 року.

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні лікарняні 2024

Україна, попри бойові дії та введений воєнний стан, з 01.01.2023 успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги та функціонування електронної системи лікарняних. Дізнайтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як їх оплачувати, що робити з паперовими листками непрацездатності, а також як вирішити поточні проблеми, пов'язані з новою системою. Отримайте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
239491

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
172036

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
413321

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21309

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді