Норми тривалості робочого часу 2024

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У статті знайдете календар робочого часу 2024 для 5-денки та 6-денки, а також іншу доречну інформацію для планування часу наприклад про облік робочого часу, враховуючи реалії воєнного часу

Як розраховувати норми тривалості робочого часу на 2024 рік

Бухгалтеру при нарахуванні зарплати важливими є норми тривалості робочого часу. Більшістю підприємств і фізосіб-підприємців (ФОП) використовуються норми для 5-денного робочого тижня.

Раніше норми робочого часу рахувало Мінекономіки. Однак зараз, враховуючи обставини воєнного часу, їх немає. Справа в тому, що існують певні нюанси, які впливають на норми робочого часу, що викладені у Законі «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі – Закон № 2136, набрав чинності 24 березня 2022 року). Через них існує певна невизначеність і варіативність, яка обумовлена тим, що:

  • невідомо, коли закінчиться війна, а отже, і дія норм Закону № 2136;
  • частина бізнесу «живе» за старими правилами, так як роботодавець може для своїх працівників дозволяти святкові та неробочі дні (або деякі з них), незважаючи на воєнний стан. Звичайно, роботодавець це може, якщо немає прямої заборони у Законі № 2136, – роботодавець не належить до критичної інфраструктура, сфери оборони, нацбезпеки, забезпечення життєдіяльності населення. Приписи Закону № 2126 також виконуються у держорганах, органах місцевого самоврядування та у інших «бюджетників».

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Для зручності пораховані норми робочого часу наведено у компактних таблицях (див. нижче) одразу у двох варіантах:

  • якщо воєнний стан триває весь 2024 рік, тобто з урахуванням правил Закону № 2136;
  • без урахування правил воєнного стану, тобто за звичайними правилами Кодексу законів про працю (даліКЗпП), без урахування Закону № 2136.

Норми тривалості робочого часу 2024

СКАЧАТИ РОЗРАХУНОК

норми тривалості робочого часу на 2024 рік

СКАЧАТИ РОЗРАХУНОК

У чому відмінність нормування робочого часу під час воєнного стану

Відмінність полягає у відсутності під час воєнного стану немає (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136):

  • святкових і неробочих днів зі ст. 73 КЗпП;
  • скорочених робочих днів напередодні таких святкових і неробочих.

Як наслідок, без урахування правил воєнного стану місячні та річна норми годин виходять меншими (див. раніше наведені таблиці норм робочого часу 2024).

Крім того, під час воєнного стану:

  • немає переносів вихідних у звʼязку з їхнім припаданням на святкові і неробочі дні (теж ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • нормальна тривалість робочого тижня – 40 год. Однак для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) вона може збільшуватися до 60 год на тиждень (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136) або до 40 год, якщо працівники таких об’єктів мають право на скорочений робочий тиждень (ч. 2 ст. 6 Закону № 2136).

Якими бувають тривалості робочого тижня

У раніше наведених таблицях норми часу пораховані для різних робочих тижнів. Найчастіше застосуються 40-годинний, 36-годинний і 24-годинний робочий тижні. Їхнє призначення розкриває таблиця нижче.

ОСНОВНІ РОБОЧІ ТИЖНІ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

40-годинний

(стандартний)

Скорочений робочий тиждень:

36-годинний

24-годинний

засовується більшістю роботодавців – це нормальна тривалість робочого тижня (абз. 1 ст. 50 КЗпП)

застосовується до таких працівників:

  • вчителі-методисти дошкільних закладів, лікарі, науково-педагогічні працівники (асистенти, доценти, професори і т.д.), наукові працівники;
  • працівники, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці*;
  • працівники віком 16-18 років**

застосовується до таких працівників**:

  • працівники віком 15-16 років;
  • працівники віком 14 до 15 років (це учні, які мають право працювати лише на канікулах)

*перелік таких виробництв міститься у постанові Кабміну від 21.02.2001 № 163;

** якщо вони працюють у вільний від навчання час, то тоді тривалість їхнього робочого тижня має не перевищувати половини від визначеної норми, тобто 18 год – для осіб віком 16-18 років та 12 год – для осіб віком 15-16 років

 

Однак застосовуються й інші робочі тижні, зокрема тривалістю 38.5 і 33 години. Про них читайте у матеріалі Оплата праці лікарів за змінного робочого часу. Також у педагогічних працівників, наприклад учителів загальноосвітніх шкіл, музичних шкіл зустрічаються ще й робочі тижні тривалістю 18, 20, 24, 25, 30, 36 годин (про них – у п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, яка затверджена наказом МОН від 15.04.1993 № 102). Також скороченим робочим тижням присвячена ст. 51 КЗпП.

Перевищення норм робочого часу

Якщо норма робочого часу 2024 перевищена, це називають надурочними годинами роботи. Їх можна навіть включати в план. Однак щодо надурочних годин є обмеження і вони такі (ст. 65 КЗпП):

  • не більше 4 год протягом 2-х днів підряд;
  • не більше 120 годин на рік на працівника. 

Святкові і неробочі дні 2024

Офіційно святкових і неробочих днів під час воєнного стану немає. Однак для відома актуальний нині перелік святкових і неробочих днів наведений у таблиці нижче (джерелост. 73 КЗпП). Всього святкових і неробочих днів зараз 11.

СВЯТКОВІ І НЕРОБОЧІ ДНІ за статтею 73 КЗпП

Дата

День тижня

Назва свята

1 січня

понеділок

Новий рік

8 березня

п’ятниця

Міжнародний жіночий день

01 травня

середа

День праці

05 травня

неділя

Великдень

08 травня

середа

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

23 червня

неділя

Трійця

28 червня

п’ятниця

День Конституції України

15 липня

понеділок

День Української Державності

24 серпня

субота

День Незалежності України

01 жовтня

вівторок

День захисника України

25 грудня

середа

Різдво Христове

 

Чи є перенесення вихідних у 2024 році

Офіційного, під час воєнного стану – немає. За таких обставин немає причини для перенесення – збігу святково-неробочих днів з вихідними. Однак роботодавці можуть самостійно переносити вихідні, якщо вони дозволяють своїм працівникам святкові і неробочі дні. Для цього можна видати внутрішній наказ про перенесення вихідних днів, встановлення певних днів неробочими.

За звичайних, тобто невоєнних, умов переносити вихідні (суботи і неділі) – це обов’язково для всіх роботодавців. Це не просто рекомендація, а законодавча норма, яку містить абз. 3 ст. 67 КЗпП. За нею, якщо святковий чи неробочий день з переліку за ст. 73 КЗпП, потрапляє на вихідний день, то такий вихідний переноситься на наступний день після святково-неробочого дня. Через це видавати якийсь внутрішній наказ по підприємству про перенесення вихідного дня чи усіх днів у невоєнний час – не потрібно.

Чи є перенесення робочих днів у 2024 році

Офіційних рекомендацій з цього приводу у воєнний час немає. Причина та ж сама, що й для перенесення вихідних, – офіційна відсутність святково-неробочих днів. Однак роботодавець може здійснити перенесення робочих днів внутрішнім наказом за погодженням з трудовим колективом. У Законі № 2136 заборони на такі дії немає.

У невоєнний час перенесення робочих днів – це лише рекомендація, а не обов’язок роботодавця. Це відрізняє дану ситуацію від перенесення вихідних, які припали на святково-неробочі дні. Однак більшість роботодавців їх дотримується, особливо – державні підприємства та бюджетники. Такі перенесення створюють сприятливі умови для святкування. До війни Кабмін затверджував такі рекомендації щодо перенесення робочих днів. Зараз же їх немає.

Чи є у 2024 році скорочені робочі дні (5-денка)

Офіційно таких робочих днів немає, так як немає причини такого скорочення – святково-неробочих днів. За загальним правилом, якщо звичайний робочий день триває 8 годин, то напередодні святково-неробочих днів робочий день має скорочуватися на 1 годину (абз. 1 ст. 53 КЗпП). Однак таке правило діє лише для 40-годинного робочого тижня та не застосовується до скорочених робочих тижнів. Наприклад, за 36-годинного робочого тижня скорочення робочих днів немає.

У наведеній раніше таблиці з нормами робочого часу без урахування воєнного стану є помісячна кількість скорочених 7-годинних робочих днів.

5-денний чи 6-денний робочий тиждень

Робочий тиждень тривалістю 6 днів встановлюється, якщо:

Увага: підприємство може запровадити 6-денний робочий тиждень замість 5-денного.

Мінекономіки й раніше не видавало рекомендацій щодо норм робочого часу для 6-денного тижня. Тільки 5-денний. Однак законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу на рік – 5-денний тиждень, 6-денний тиждень. Така норма може бути різною у різних підприємств, установ і організацій. Вони самостійно визначають норми тривалості робочого часу, але з дотриманням загальних вимог КЗпП. Так, 6-денний робочий тиждень встановлюється за погодженням з профспілкою (абз. 3 ст. 52 КЗпП) або ж на зборах трудового колективу, якщо профспілки немає. Тривалість має бути визначена у затверджених правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Увага: змінні робочі графіки (підсумований робочий час) – одна з ситуацій використання норм робочого часу 6-денки.

Робочий тиждень у 6 днів складніший у плануванні, так як має цілку низку нюансів. З’ясуємо у чому ж особливості 6-денного планування.

Особливості 6-денного робочого тижня 2024

Очевидно, що 6-денний робочий тиждень за більшої кількості днів на тиждень має менше робочих годин на 1 день. Крім того, є такі нюанси:

  • крайній робочий день тижня, що передує вихідному, повинен не перевищувати 5 год (абз. 2 ст. 53 КЗпП). Так, робота у суботу має бути не більше 5 год, так як наступний день – неділя – є вихідним. Дане правило застосовується навіть тоді, коли вихідний переноситься на наступний день після святкового (неробочого). Наприклад, субота перед Великоднем чи Трійцею має бути теж не більше 5 год, хоча вихідний з неділі переноситься на понеділок. Виняток – воєнний стан, коли абзац 2 статті 53 КЗпП не застосовується, тому робочі суботи за 6-денного робочого тижня можуть будь-якої тривалості та перевищувати 5 год (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136)
  • робочий день напередодні святково-неробочого дня скорочується на 1 год для 40-годинного робочого тижня. Це загальне правило абзацу 1 статті 53 КЗпП, яке застосовується, як для 5-денки, так і для 6-денеки, а також до робочих днів перед вихідними. Наприклад, 5-годинна субота перед Великоднем чи Трійцею має бути скорочена на 1 год і тоді такий день буде 4 год. Виняток – скорочені робочі тижні, наприклад 36-годинний робочий тиждень. Тоді скорочення на 1 год не застосовується й та ж субота перед Великоднем може бути 5 год. Ще один виняток – воєнний стан, коли абзац 1 статті 53 КЗпП не застосовується взагалі, так як офіційно немає святково-неробочих днів (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • тривалість щоденної роботи для 6-денки не може перевищувати 7 год – для 40-годинного тижня, 6 год – для 36-годинного тижня, 4 год – для 24-годинного тижня (абз. 2 ст. 52 КЗпП). Як наслідок, стандартний 40-годинний робочий тиждень 6-денки має таку побудову: 7 год ×5 (Пн-Пт) + 5 год (Сб). При цьому перед святково-неробочими днями такі робочі дні будуть 6 год (Пн-Пт) та 4 год (Сб), що є наслідком вищенаведених правил;
  • 36-годинний робочий тиждень для 6-денки має побудову 6 год ×5 (Пн-Пт) + 5 год (Сб). Таку рекомендацію містить лист Мінсоцполітики від 22.03.2018 № 457/0/101-18/284. Дане правило витікає з двох попередніх: максимум 6 год на день та максимум 5 год у робочий день перед вихідним. Через дані арифметичні тонкощі 36-годинний робочий тиждень за 6-денки фактично стає 35-годинним. Вважається, що це не порушує КЗпП, так як 36-годинна норма кодексом встановлена як максимальне обмеження. Тобто меншу кількість годин на тиждень – можна, а більшу – ні. Однак в умовах воєнного стану стаття 53 КЗпП не діє, а отже, й даний лист Мінсоцполітики можна не враховувати.

У будь-якому випадку роботодавець приватного сектору також своїм рішенням може навіть установлювати кращі умови, аніж у трудовому законодавстві. Наприклад, меншу тривалість робочого тижня, скорочені робочі дні, святково-неробочі дні під час воєнного стану тощо. У бюджетників такі рішення роботодавця можуть викликати заперечення державної аудиторської служби.

Увага: останній робочий день тижня (субота) перед вихідним (неділею) в умовах 6-денки має не перевищує 5 год.

Уже готові пораховані нами норми робочого часу для шестиденного робочого тижня у 2024 році наведено у файлах нижче для обох ситуацій – воєнного стану весь 2024 рік та без урахування правил воєнного стану.

норми тривалості робочого часу на 2023 рік шестиденка

СКАЧАТИ РОЗРАХУНОК

Норми тривалості робочого часу 2024

СКАЧАТИ РОЗРАХУНОК

Як здійснюється контроль за нормами робочого часу 2024

Контроль за нормами робочого часу відбувається шляхом фіксування відпрацьованого часу у табелі обліку робочого часу. Туди ж вносяться причини невиконання норми, зокрема дні відпустки, лікарняного, відрядження, неявки тощо. Ведення табелю обов’язкове, так як роботодавець зобов’язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці (ч. 2 ст. 30 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР). Табель є об’єктом перевірок Держпраці

Чи можуть бути відхилення від норми за тиждень

Так, можуть. Причини цьому можуть бути:

  • понаднормова праця. Тобто перевищення норм робочого часу через перепрацювання. Однак надурочна робота не повинна перевищувати для кожного працівника 4-х год впродовж 2- днів підряд і 120 год на рік (ст. 65 КЗпП). Однак у період дії воєнного стану дане обмеження не застосовується (ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • змінний графік роботи. У такому разі контроль робочого часу здійснюється не за тиждень, а за певний обліковий період. Як правило, це місяць. Тоді має значення загальне дотримання норми за місяць (так званий підсумований облік робочого часу). Змінний режим роботи має бути визначений у колективному договорі й унесений до правил внутрішнього трудового розпорядку.


зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді