В якому розмірі виплачують одноразову допомогу потерпілому від нещасного випадку на виробництві

Якщо страховий випадок настав після 01.04.2024 та втрата працездатності становить 100%, — розмір виплати складатиме 56 000 грн

В якому розмірі виплачують одноразову допомогу потерпілому від нещасного випадку на виробництві

Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання визначають відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який встановлює медико-соціальна експертна комісія (МСЕК), виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат (МЗП), встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

У разі якщо страховий випадок настав після 01.04.2024 та втрата працездатності становить 100%, — розмір виплати складатиме 56 000 грн (8000 грн × 7).

Якщо під час розслідування нещасного випадку встановили, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим норм про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати зменшують, але не більш як на 50%.

У разі коли потерпілому вперше встановили сукупний відсоток втрати професійної працездатності за декількома страховими випадками та по одному з них встановили, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від страхувальника, а і внаслідок порушення потерпілим законодавства про охорону праці, тоді розмір одноразової допомоги розраховують за кожним страховим випадком та зменшують відповідно до страхового випадку, за яким установили вину потерпілого.

Якщо під час подальших обстежень МСЕК встановить потерпілому вищий ступінь втрати стійкої професійної працездатності з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого каліцтва, пов’язаного з виконанням трудових обов’язків, одноразову страхову виплату визначають відповідно до відсотка, на який збільшили ступінь втрати працездатності у порівнянні з попереднім обстеженням МСЕК, виходячи з розрахунку 7 МЗП, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Нагадуємо, виплату одноразової допомоги потерпілому від нещасного випадку на виробництві здійснюють відповідно до:

  • статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV;
  • Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженого постановою ПФУ від 26.01.2024 № 4-1.

За інформацією ПФУ

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні лікарняні 2024

Із 01.01.2023 Україна успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги електронного лікарняного. Дізнаєтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як оплачувати електронний лікарняний, що робити з паперовими листками непрацездатності. Отримаєте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
239543

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
172873

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
413614

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21313

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді