Хто підписує податкову звітність з моменту відкриття ліквідаційної процедури юрособи та ФОПа

Починаючи з моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юридичної особи переходять до голови ліквідаційної комісії (ліквідатора)

image37

Юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників (ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України; ЦК).

Учасники юрособи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юрособи, призначають комісію з припинення юрособи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юрособи, що припиняється (ч. 3 ст. 105 ЦК).

Виконання функцій комісії з припинення юрособи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юрособи.

До комісії з припинення юрособи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юрособи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юрособи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юрособи, яка припиняється (ч. 4 ст. 105 ЦК).

Для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості, зокрема, із сплати податків, зборів, ЄСВ ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання, органам ДПС документів юрособи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку (ч. 7 ст. 111 ЦК).

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає, зокрема, органам ДПС звітність за останній звітний період.

Отже, з моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юрособи переходять голові ліквідаційної комісії (ліквідатору). Такий платник (в особі голови ліквідаційної комісії (ліквідатора)) повинен подавати та підписувати податкову звітність до податкового органу за місцем реєстрації та/або за неосновним місцем обліку до дня внесення запису про припинення юридичної особи до ЄДР.

У разі проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням податкова звітність подається за підписом самої фізичної особи або іншої особи, нотаріально уповноваженої платником здійснювати таке заповнення.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Семінари для бухгалтерів у 2024 році

Бухгалтерські семінари та вебінари ― це можливість для бухгалтера швидко опанувати новації законодавства, дізнатися рішення для специфічних робочих ситуації, а також обмінятися досвідом в бухгалтерській спільноті. Які семінари для бухгалтерів невдовзі відбудуться ― в огляді
19537

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3674

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
31790

Видаткова накладна 2024/2025

Видатковою накладною користуються найчастіше. Саме на підставі видаткової накладної юрособи та фізособи-підприємці відпускають будь-які матеріальні цінності без чого неможлива жодна господарська діяльність. З цим документом мають справу також і звичайні покупці
203179

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді