Аграрні розписки в Україні: прогнози розвитку

⚡️ ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЛІ: ЩО АГРАРІЮ ВРАХУВАТИ ВЖЕ ЗАРАЗ ⚡️

Аграрні розписки в Україні: прогнози розвитку

Оскільки ринок аграрних розписок в Україні розвивається та зростає, від початку 2021 року агровиробники видали майже 1700 аграрних розписок.

Найактивніше користуються залученням фінансування за аграрними розписками ТОП-5 регіонів-лідерів: Київщина, Миколаївщина, Полтавщина, Рівненщина та Вінниччина.

Упродовж останніх двох років 60-70% фермерів, що видають аграрні розписки, працюють з інструментом повторно. Аграрні розписки довели свою дієвість та ефективність на практиці та стали частиною звичного інструментарію у понад 3 000 агровиробників.

Щоб реалізувати потенціал аграрних розписок в сільському господарстві, розробили проєкт закону №2805-Д. Він дозволить вдосконалити аграрні розписки – зробити інструмент дешевшим та простішим в користуванні, а отже – збільшить обсяги фінансування в агросектор.

Законопроєкт пропонує перетворити аграрну розписку в неемісійний цінний папір, що існує у формі електронного документу в Реєстрі аграрних розписок. Користувачі – агровиробники та кредитори – зможуть самостійно здійснювати операції з розписками безпосередньо в Реєстрі (на противагу поточному обов’язковому нотаріальному посвідченню) через ідентифікацію за електронними цифровими підписами.

Законопроєкт №2805-Д також передбачає розширення варіантів застави різними категоріями сільськогосподарської продукції, яку можна передавати в заставу за аграрною розпискою. Наразі аграрні розписки ефективно використовуються у рослинництві. Диверсифікація наявної позитивної практики в тваринництво, садівництво, первинну переробку сільгосппродукції дозволить агровиробникам з цих сегментів залучати фінансування чи інші необхідні ресурси, а кредиторам бути впевненими в поверненні наданих позик.

Ще одним нововведенням запропонованих законодавчих змін є те, що за бажанням кредитора аграрну розписку можна буде перевести для обігу в системі НДУ. Розвиток вторинного ринку аграрних розписок створить можливості рефінансування для кредиторів, що дозволить їм покращувати комерційні умови кредитування агровиробників.

Законопроєкт підтримав Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики. Наступний очікуваний етап ― розгляд законопроєкту у першому читанні Радою.

За матеріалами Інформаційно-аналітичного порталу АПК України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50085

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
56

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4300

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
65

Послуги зі збирання врожаю: як оформити та облікувати

Агропідприємство планує своєю сільгосптехнікою виконати для стороннього замовника роботи зі збирання врожаю. Чи має воно на це право, а також які особливості юридичного оформлення, бухгалтерського обліку та оподаткування врахувати, розповість експерт
147

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді