Аграрна розписка: види, оформлення, облік

UA RU
Автор
адвокат, партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Допоможемо аграріям з’ясувати, що собою являють аграрні розписки, які є види розписок та як їх оформлюють, виконують і обліковують.

Виробництво сільськогосподарської продукції вимагає від товаровиробника значних і досить тривалих витрат. Тому запозичення коштів або перенесення строків оплати деяких зобов’язань є актуальним для сільгоспвиробників. Видача аграрних розписок під майбутній урожай є одним із шляхів розв’язання цієї проблеми.

Аграрні розписки запроваджені в Україні з 2013 року як альтернативний варіант банківського кредитування сільгоспвиробників (особливо дрібних та середніх), для яких відсоткові ставки банківських установ за надання кредиту були непідйомними. Такий досвід запозичений у Бразилії, де успішно зарекомендували себе розписки-договори CPR (Cedula de Produto Rural). Вони — своєрідна обіцянка постачати сільгосппродукцію або сплачувати кошти після реалізації своєї сільгосппродукції у майбутньому в обмін на отримання ресурсів (фінансових чи товарних) уже сьогодні для ведення сільськогосподарської діяльності.

Осіння посівна кампанія — 2023: що врахувати аграріям

Як працює схема з використанням аграрних розписок

Згідно з Законом про аграрні розписки (Закон України від 06.11.2012 р. № 5479-VI «Про аграрні розписки», даліЗакон № 5479).

Сільгосптоваровиробник отримує від постачальника чи банківської установи кошти, або товари, послуги. Натомість видаючи постачальнику чи банку (кредиторам) документ – аграрну розписку.

Отримані від кредитора кошти, товари або послуги боржник сільгосптоваровиробник має використати на вирощування сільгосппродукції. Тобто, має здійснювати діяльність у сфері рослинництва.

Після того, як сільгосппродукція буде вирощена, сільгосптоваровиробник погашає заборгованість за аграрними розписками сільгосппродукцією або коштами.

Товарна аграрна розписка

У разі видачі товарної аграрної розписки сільгосптоваровиробник зобов’язується поставити кредиторові в майбутньому сільгосппродукцію, з визначенням її виду, якості, кількості, місця та строку поставки.

А кредитор, як зазначалося вище, поставляє сільгосптоваровиробникові товари, послуги, або надає кошти.

Далі сільгосптоваровиробник вирощує сільгосппродукцію і поставляє її кредиторові згідно вимог аграрної розписки. А кредитор повертає аграрну розписку сільгосптоваровиробникові.

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

Фінансова аграрна розписка

Тут сільгосптоваровиробник боржник зобов’язується сплатити кредиторові грошову суму, на його банківський рахунок. Розмір коштів визначається за погодженою боржником і кредитором формулою з урахуванням цін на сільгосппродукцію у визначеній кількості та якості. Тобто, розрахунок суми до сплати за фінансовою аграрною розпискою також прив’язується до сільгосппродукції.

Після погашення фінансової аграрної розписки коштами кредитор повертає аграрну розписку сільгосптоваровиробнику.

Особливості аграрних розпискок

Зобов’язання за аграрною розпискою забезпечується заставою майбутнього врожаю. Тобто, якщо сільгосптоваровиробник не виконає свого обов’язку погасити заборгованість за АР, кредитор може стягнути належну йому суму за рахунок урожаю.

Видавати аграрні розписки можуть тільки сільгосптоваровиробники (як юридичні особи, так і ФОП), які мають право власності на земельну ділянку сільгосппризначення або право користування такою земельною ділянкою на законних підставах для здійснення виробництва сільгосппродукції. Всі такі земельні ділянки (їх кадастрові номери тощо) зазначаються в аграрній розписці.

Аграрні розписки використовують в операціях з сільгосппродукцією, перелік якої визначений у групах 01-14 розділів І та ІІ УКТ ЗЕД.

Під час видачі аграрної розписки нотаріально посвідчують, а дані про аграрну розписку нотаріус вносить до реєстру аграрних розписок, а предмет застави до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Кредитор має право передати аграрну розписку іншій особі. Передання прав за аграрноюї розпискою підлягає нотаріальному посвідченню та реєстрації в реєстрі аграрних розписок в такому самому порядку, як і видача аграрної розписки. Тоді ці інші особи набувають прав і обов’язків кредитора за аграрною розпискою.

Кредитор за аграрною розпискою має право здійснювати моніторинг застави майбутнього врожаю. Моніторинг – це спостереження кредитора та інших залучених ним осіб за майбутнім врожаєм, за дотриманням боржником технологічних процесів вирощування, спостереження за зберіганням зібраного урожаю. Виявивши порушення кредитор може скласти акт про порушення і вимагати від боржника усунути порушення. У разі невиконання боржником вимог кредитора останній має право самостійно або із залученням третіх осіб доростити майбутній врожай з дотриманням відповідних технологічних процесів і вимагати від боржника відшкодування додаткових витрат.

Увесь рух аграрної розписки від боржника до кредитора і назад доречно оформляти актами приймання-передачі.

Отримавши погашену аграрну розписку, божник має право звернутися до нотаріуса для внесення запису про виконання аграрної розписки до відповідних реєстрів.

Правила оформлення аграрних розписок

Аграрні розписки складають у письмовій формі, і вони мають містити реквізити, визначені у Законі. Так, обов’язкові відомості для товарної аграрної розписки наведені у частині другій статті 4 Закону, а фінансової — у частині першій статті 6 цього Закону № 5479. У разі відсутності будь-якого із реквізитів оформлений документ не є аграрною розпискою.

Окрім обов’язкових реквізитів сторони можуть внести до тексту аграрної розписки додаткові умови, якщо вони не суперечать нормам Закону № 5479.

Аграрну розписку видають окремо на кожний вид сільгосппродукції, визначений родовими або індивідуальними ознаками. При цьому товарну аграрну розписку можуть видавати на кожен погоджений сторонами обсяг поставки узгодженої сільгосппродукції.

Облік операцій з аграрними розписками

Наведемо приклад. Аграрна компанія надала кредиторові аграрну розписку на суму 5 млн. грн. За розпискою кредитор надає аграрній компанії сировину на суму 5 млн. грн. Водночас аграрна компанія на умовах, викладених у аграрній розписці, має поставити кредитору сільськогосподарську продукцію на суму 5 млн. грн.

з/п

Зміст господарської операціїБухгалтерський облікСума, грн.
Д-тК-т
Облік у боржника
1Видано аграрну розписку05-5 000 000
2Отримано сировину від кредитора2068/АР5 000 000
3Відвантажено зібраний урожай відповідно до умов товарної аграрної розписки36705 000 000
4Проведено залік заборгованостей за аграрною розпискою в частині відвантаженого товару68/АР365 000 000
5Відображено виконання зобов’язань за аграрною розпискою-055 000 000
Облік у кредитора
1Отримано аграрну розписку06-5 000 000
2Надано сировину боржнику37/АР705 000 000
3Отримано від боржника зібраний урожай відповідно до умов товарної аграрної розписки28635 000 000
4Проведено залік заборгованостей за аграрною розпискою6337/АР5 000 000
5Відображено виконання зобов’язань за аграрною розпискою-065 000 000

Законопроєкт про аграрні розписки

Схема з використанням аграрних розписок не має в Україні широкого поширення. За вісім років видано всього лише близько 6 тис. аграрних розписок. Причину бачать у недосконалому законодавстві. А тому Закон про аграрні розписки весь час його існування доопрацьовують.

Наприклад, наразі є законопроєкт № 2805-д від 19.11.2020, яким Закон про аграрні розписки планується викласти в новій редакції. Щоправда, на момент написання цієї статті розгляд законопроєкту відкладено.

Коротко про зміни, які несе в собі законопроєкт

Аграрна розписка буде неемісійним цінним папером, а не товаророзпорядчим документом.

Аграрні розписки зможуть видавати сільгоспкооперативи.

Аграрні розписки існуватимуть тільки в електронній формі, з обліком в Реєстрі аграрних розписок або у вигляді облікових записів на рахунках цінних паперів в системі депозитарного обліку цінних паперів з відображенням відомостей про реквізити аграрної розписки в Реєстрі аграрних розписок.

Тобто, не потрібно буде окремо створювати аграрні розписки у паперовій формі і нотаріально посвідчувати.

Наведено критерії осіб, які не можуть бути боржниками та кредиторами за аграрними розписками:

  • юрособи, створені відповідно до законодавства держави, що здійснює збройну агресію проти України;
  • особи, до яких застосовані санкції відповідно до Закону України «Про санкції»;
  • особа включена до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції;
  • особа підконтрольна наведеним вище особам, або має їх у своїй структурі власності.

В тексті аграрної розписки має зазначатися, чи можуть права за нею передаватися іншим особам, а також чи є вона цінним папером вільним в обороті або обмеженим в обороті.

Сума оплати за фінансовою аграрною розпискою може бути фіксованою або змінною.

Аграрні розписки можуть бути стандартизованими або індивідуалізованими. Останні за погодженням сторін містять додаткові умови, яких немає в Законі про аграрні розписки.

Держателем реєстру аграрних розписок буде НКЦПФР (зараз Мінагрополітики), який має затвердити Положення про реєстр.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді