10 помилок при заповненні Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

ДПС розробила інфографіку, яка містить як приклади найпоширеніших помилок при заповненні Повідомлення про участь у МГК, так і конкретні поради щодо їх недопущення в подальшому

Які особливості складання Повідомлення про участь у МГК: інформаційний лист ДПС № 24

На основі щорічного моніторингу поданих Повідомлень про участь у міжнародній групі компаній ДПС узагальнила помилки платників при заповненні Повідомлення про участь у міжнародної групи компаній (далі — МГК).

До найрозповсюдженіших помилок увійшли такі помилки (в залежності від частоти їх допущення платниками):

1. Невірне заповнення адреси материнської компанії (далі — МК) або учасника МГК — у графах 21.1 — 21.13, 30.1 — 30.13 зазначається інформація про складові адреси МК та учасника МГК. Графи 21.5 — 21.6, 30.5 — 30.6 (інформація про місто) є обов’язковими для заповнення.

2. Використання кирилиці при заповненні граф англійською мовою — у графах 7.2, 14.2, 21.4, 21.6, 21.8, 21.10, 22.2, 24.2, 30.4, 30.6, 30.8, 30.10, 31.2 зазначається інформація у перекладі на англійську мову.

3. Незаповнення інформації про код юрисдикції, в якій знаходиться адреса МК, — у графі 20 зазначається інформація про код юрисдикції (держави, території), в якій знаходиться адреса МК МГК;

4. Невірне заповнення інформації про звітний період — у графі 1.1 зазначається інформація про звітний період. Це значення повинно відповідати останньому календарному дню року, який є звітним для платника податків.

5. Незаповнення дати, яка є останнім днем фінансового року, — у графі 8 зазначається дата, яка є останнім днем фінансового року, за який готуєте консолідовану фінансову звітність МГК.

6. Незаповнення коду, що відповідає типу юридичної адреси МК — у графі 19 зазначається один із кодів (OECD301, OECD302, OECD303, OECD304, OECD305), що відповідає типу юридичної адреси МК МГК.

7. Незазначення найменування МГК — у графі 7.1 зазначається найменування МГК, за якою група є загальновідомою, якщо це найменування відрізняється від найменування платника податків, який подає Повідомлення про участь у МГК.

8. Незаповнення відмітки про те, що МГК не готується консолідована фінансова звітність, – у графі 9 зазначається один із кодів UNC201 або UNC202 щодо підготовки консолідованої фінансової звітності.

9. Невірне заповнення інформації про ІПН (TIN) — у графі 17.1 зазначається ІПН або TIN, який використовується податковими органами юрисдикції (держави, території) податкового резидентства МК МГК, у графі 17.2 зазначається код юрисдикції (держави, території), яка видала ІПН (TIN).

10. Незаповнення інформації про код юрисдикції, в якій знаходиться адреса учасника МГК, — у графі 29 зазначається інформація про код юрисдикції (держави, території), в якій знаходиться адреса реєстрації учасника МГК, за умови, що Звіт у розрізі країн МГК подає уповноважений учасник МГК та сукупний консолідований дохід МГК за фінансовий рік, що передує звітному, дорівнює або перевищує еквівалент 750 млн євро.

Зауважте, самостійне виявлення та своєчасне виправлення помилок убезпечить від негативних наслідків у вигляді застосування штрафів.

За неподання, несвоєчасне подання або надання недостовірної інформації у Повідомленні про участь у МГК передбачена відповідальність платників згідно зі статтею 120 Податкового кодексу України; далі — ПК.

Як приклад, штраф за надання недостовірної інформації в Повідомленні про участь у МГК становить 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. Зокрема, за 2023 рік — 134 200 грн (50 × 2 684 грн); п. 120.5 ПК.

Поряд з цим штраф, передбачений пунктом 120.5 ПК, не застосовують, якщо платник подав Повідомлення про участь у МГК та/або Звіт у розрізі країн МГК з помилками, які не вплинули:

  • на правильність ідентифікації держави або території, резидентом якої є один або декілька учасників МГК

та/або

  • на правильність ідентифікації кожного з учасників відповідної МГК

та/або

  • на правильність ідентифікації юрисдикції подання Звіту в розрізі країн МГК.

За умови, що такий платник виправив помилки шляхом подання уточнюючого Повідомлення про участь у МГК та/або звіту у розрізі країн МГК самостійно або не пізніше 30 календарних днів з дня одержання повідомлення контролюючого органу про виявлені помилки у Звіті у розрізі країн МГК.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32747

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
50285

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
792

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

У 2024 році учасникам міжнародної групи компаній, що мали контрольовані операції, разом зі звичним уже Звітом про контрольовані операції обов’язково треба подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік. У консультації розповімо про форму цього повідомлення, терміни подання, алгоритм заповнення та штрафи, які доведеться сплачувати за неподання
10895

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді