Е-ТТН спростить документообіг в агросекторі: Дзьоба

Агробізнесу варто вже готуватися до запровадження е-ТТН із 01.08.2022 року.

Е-ТТН спростить документообіг в агросекторі: Дзьоба

⚡️ Обліковуємо використання врожаю зерна на сівбу

На своїй офіційній Facebook сторінці заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба розповів, як вплине запровадження електронних ТТН на агробізнес.

Довідково: з 1 серпня 2022 року е-ТТН стане обов’язковою для всіх вантажних перевезень територією України.

Що дасть запровадження е-ТТН агробізнесу

Основна перевага впровадження е-ТТН ― використання безпаперового документообігу та спрощення процесу обміну ТТН між сторонами процесу вантажних перевезень, зокрема в агросекторі.

Перехід на електронні е-ТТН дозволяє миттєво погоджувати та підписувати з контрагентами документи на вантажоперевезення, унеможливлює втрату документів, як це буває з паперовими документами, та забезпечує прозорість бізнес-процесів.

На міжнародному рівні поки що йде активна підготовка до розроблення і запуску e-CMR – єдиного документу для міжнародних вантажоперевезень автомобільним транспортом, який, зокрема, в ЄС використовуватимуть для всіх перевезень між країнами-членами ЄС.

Який механізм запровадження товарно-транспортної накладної в АПК

ТТН стосуються трьох учасників: вантажовідправник, перевізник, вантажоодержувач. Відповідно до чинного законодавства, для кожного з них повинні бути створені окремі примірники накладної. Але нині бізнес щоразу друкує 4 примірники ТТН, щоб останній з усіма підписами повернувся до замовника, і той розрахувався із перевізником.

Перехід на е-ТТН дозволить спростити процес оформлення вантажу. Оскільки е-ТТН стане обов’язковою до застосування вже 1 серпня 2022 року, уже зараз компаніям варто обирати провайдера електронного документообігу (ЕДО), з яким вони б хотіли працювати, та починати перелаштовувати свої бізнес-процеси під вимоги е-ТТН.

На експорт якої агропродукції потрібно буде складати ТТН

Е-TTН, як і паперову ТТН, використовуватимуть лише для перевезень в межах України. Вона поширюватиметься на всі види вантажних перевезень, зокрема на всі перевезення усіх категорій агротоварів. У цьому випадку не йдеться про експорт товарів і міжнародні перевезення, тобто е-ТТН при міжнародних перевезеннях не використовуватимуть.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50127

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
59

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді