Як аграріям забезпечити безпеку та здоров’я працівників під час воєнних (бойових) дій

Держпраці пропонує роботодавцям вжити низку заходів, щоб створити безпечні та безаварійні умови праці у підприємствах сільського господарства

Щоб створити безпечні та безаварійні умови праці у підприємствах сільського господарства та мінімізувати ризики виникнення нещасних випадків на виробництві під час проведення весняно-польових робіт в умовах воєнних (бойових) дій в Україні, Держпраці пропонує роботодавцям вжити низку заходів.

1. Заборонити проведення сільськогосподарських весняно-польових робіт у регіонах, що розташовані безпосередньо в зонах ведення бойових дій і на незначній відстані від них.

2. Організувати перевірку сільськогосподарських угідь і прилеглих ділянок спільно з представниками відповідних структурних підрозділів МВС і ДСНС перед проведенням весняно-польових робіт на предмет наявності снарядів, вибухових пристроїв та інших предметів і матеріалів, що створюють або можуть створити загрозу працівникам сільського господарства (особливо в зонах, прилеглих до ведення бойових дій).

3. Перед проведенням весняно-польових робіт провести позапланові інструктажі з питань охорони праці працівників щодо дій посадових осіб і виробничого персоналу суб’єктів господарювання у разі початку бойових дій (артилерійські обстріли, бомбардування тощо).

4. Розробити плани евакуації персоналу перед початком і під час проведення бойових дій і плани ліквідації аварійних ситуацій із мінімальним рівнем загрози життю та здоров’ю працівників.

5. Забезпечити належний моніторинг технічного стану сільськогосподарських машин, які заплановано використовувати під час посівної кампанії, зокрема:

5.1. заборонити використання несправної техніки, у т. ч. із відсутністю електростартерного запуску двигуна;

5.2. з метою забезпечення безаварійної роботи машин, механізмів, устаткування та попередження випадків виробничого травматизму організувати ефективну роботу служб технічного контролю, обслуговування та ремонту техніки.

6. Організувати проведення польових робіт в умовах достатньої видимості, винятково у денний час.

7. Доставку, транспортування та ручне перенесення обладнання, устаткування, добрив та інших матеріалів до місця безпосереднього виконання робіт проводити відповідно до розроблених безпечних маршрутів. Із маршрутами ознайомити всіх працівників, які будуть виконувати зазначені роботи.

8. Вжити заходів для створення належних і безпечних умов праці, особливо в місцях концентрації працівників і устаткування, розташованих на значній відстані від населених пунктів. Забезпечити у разі потреби надання працівникам невідкладної медичної допомоги в польових умовах, створити пункти обігріву (за потреби).

9. Забезпечити машиністів тракторних бригад засобами зв’язку для оперативної комунікації між працівниками в полі та негайного інформування їх про небезпеку для їхнього життя та здоров’я.

10. Забезпечити працівників, залучених до виконання весняно-польових робіт, відповідним спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

11. Заборонити виконувати складні та/або тривалі ремонтні роботи машин, механізмів, обладнання в польових умовах, щоб мінімізувати час перебування працівників на відкритому просторі, особливо в зонах, прилеглих до ведення бойових дій.

Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас. Відновили випуск електронних журналів, відповідаємо на запитання ваших колег, готуємо матеріали, які допоможуть економіці нашої країни та всім, хто працює в умовах військового стану. Передплачуйте е-журнал «Головбух» в інтернет-магазині. Підтримуймо економіку України разом! Будьмо на зв’язку щодня.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53402

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32989

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186353

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180571

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32688

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді