Чи сплачують ЄСВ за себе особи, які провадять незалежну професійну діяльність за війни

ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадала

Чи сплачують ЄСВ за себе особи, які провадять незалежну професійну діяльність за війни

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

Патниками ЄСВ є:

Чи сплачують ЄСВ за себе особи, які провадять незалежну професійну діяльність за війни

Платники, які провадять незалежну професійну діяльність (далі — платники), нараховують ЄСВ на суму доходу/прибутку від діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримали дохід/прибуток (абз. 1 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Якщо платник не отримав доходу/прибутку у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування. Але вона має бути не більшою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, що встановив Закон № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Тимчасово, з 01.03.2022 до скасування воєнного стану та протягом 12 місяців після скасування воєнного стану, зазначені платники мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. Положення абзацу другого пункту 2 частини 1 статті 7 Закону № 2464 щодо цих періодів до них не застосовують (абз. 1 п. 9-19 розділу VIII Закону № 2464).

Розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації ці особи не заповнюють за період, в якому не нараховували, не обчислювали та не сплачували ЄСВ на підставі абзацу першого пункту 9-19 розділу VIII Закону № 2464 (абз. 2 п. 9-19 розділу VIII Закону № 2464).

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Виплати на дитину 2024

Соціальна допомога на дітей – це виплати, які отримують батьки, опікуни, піклувальники та й самі діти. До них належить і виплати при народженні дитини, допомога багатодітним сім’ям, державні аліменти, допомога матерям-одиначкам, грошові виплати дітям-сиротам, допомога дітям з інвалідністю. Про виплати на дітей 2024 розповімо у статті
521553

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27475

ЄСВ 2024

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ), як постановляє Закон про ЄСВ, сплачують роботодавці за своїх працівників, коли нараховують заробітну плату, винагороди за цивільно-правовими договорами, а також деякі інші виплати. Ще його сплачують «за себе» фізособи-підприємці. Усе про ЄСВ – читайте у статті
132851

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
6638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді