Кого вважають самозайнятою особою або що таке незалежна профдіяльність

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У адвокатів та нотаріусів існує особливий вид самозайнятості — незалежна професійна діяльність. Незалежна професійна діяльність: від реєстрації до припинення. Розглянемо що й до чого

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Хто може провадити незалежну професійну діяльність

Для тих, хто втомився працювати на когось і вирішив працювати на себе є альтернатива реєстрації підприємцем – це почати власну й незалежну професійну діяльність. «Незалежник» – це не ФОП і не найманий працівник. Він має самостійний податковий статус, окрему реєстрацію у податковій. Однак, є обмеження:

  • треба належати до переліку професій, які визначені пп. 14.1.226 ПКУ (таблиця нижче). Це посвідчує спеціальне свідоцтво (довідка), яка надана органом держреєстрації;
  • мати не більше 4-х найманих працівників або не мати їх взагалі;
  • треба дотримуватися профільного законодавства щодо своєї професії, аби не втратити реєстрацію, наприклад Закону «Про нотаріат» від 02.09.1993 р. № 3425 (далі – Закон № 3425);
  • навіть, якщо є приналежність до згаданого переліку професій, можливість реєстрації незалежної професійної діяльності та постановки на облік у ДПС може бути просто відсутньою (див. таблицю).

Незалежна професійна діяльність перелік видів

Податківці реєструють

Податківці НЕ реєструють:

Нотаріус, адвокат, судовий експерт,  приватний виконавець, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідацією), архітектор, інженер технічного нагляду, інженер-проектувальник.

Лікар, аудитор, бухгалтер, оцінщик, інженер, місіонер (займається релігійною, місіонерською діяльністю), а також наукова, літературна, артистична, художня, освітня та викладацька діяльність.

Таким особам податківці пропонують стати ФОП (наприклад, лист ДПАУ від 14.02.2011 р. № 1956/5/29-2016).

 

Як бачимо, дозволено бути незалежником багатьом, але реєструють не всіх. Наприклад, професія бухгалтера – є в переліку, але ж вимог до неї як незалежної професійної діяльності не створено, органу реєстрації немає, а тому й перейти у «незалежники» бухгалтер не може, але може надавати послуги як ФОП.

Також за бортом виявилася професія аудитора, де є і реєстрація, і їх контролюючий орган. Але це питання не тільки до податківців, але й до самих аудиторів. Аудиторам прямо дозволено на вибір бути незалежником чи підприємцем у ч. 2 ст. 4 їх профільного Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.2017 р. № 2258.

Для архітекторів, інженерів технічного нагляду, інженерів-проектувальників реєстрація можлива лише за умови, що особа не здійснює професійну діяльність в якості найманого працівника. Не можна зареєструвати незалежну професійну діяльність одразу після здобуття освіти. Для отримання кваліфікаційного сертифікату відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, потрібен стаж роботи за фахом не менш як три роки (ч.6 ст.17 Закону «Про архітектурну діяльність» № 687 від 20.05.1999).

Яка різниця між ФОП та самозайнятою особою

Нотаріуси цим питанням не переймаються, так як їм взагалі заборонено займатися підприємницькою діяльністю (ч. 4 ст. 3 Закону № 3425). Аналогічна норма діє для приватних виконавців (ч. 3 ст. 18, ч. 2 ст. 16 Закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» від 02.06.2016 р. № 1403).

У адвокатів теж є свій нюанс: займатися підприємництвом вони можуть, але лише з інших сфер діяльності, непов’язаних  з адвокатурою. Справа в тому, що адвокатська діяльність не може бути підприємницькою – такого не передбачає профільний Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 р. № 5076, зокрема його ст. 1, 13 та 18. Адвокат, в першу чергу, надає правову допомогу клієнту, а не заробляє собі прибуток як підприємець, хоча мати його йому й не забороняється. Аналогічна ситуація з арбітражними керуючими – вони не можуть займатися підприємництвом у межах своєї діяльності (ч. 1 ст. 10 Кодексу України з процедур банкрутства).

Увага: незалежна професійна діяльність – це єдиний дозволений варіант самозайнятості у межах нотаріальної, адвокатської діяльності, примусового виконання судових рішень та арбітражу.

Виходить, що НПД реєструють, в основному, ті особи, які не мають іншого виходу, тому що бути ФОП по такій діяльності законодавчо заборонено.

Які переваги незалежної професійної діяльності

Щодо якихось переваг у порівнянні з ФОП, то НПД дає можливість:

  • працювати без касових апаратів (РРО). Причина – Закон про РРО від 06.07.1995 р. № 265 поширюється лише на суб’єктів господарювання. Незалежник не відповідає визначенню суб’єкта господарювання (ст. 55 Господарського кодексу та пп. 14.1.36 ПКУ). Однак це не означає, що незалежники взагалі не повинні видавати ніяких документів про оплату своє роботи. Наприклад, нотаріус має надавати за бажанням клієнта письмову довідку про розмір плати за вчинення певної нотаріальної дії (ст. 8 Закону № 3425). Інші ж можуть складати довідки у довільній формі;
  • мати більший ліміт розрахунків готівкою. Замість підприємницьких 10 тис. грн ліміту по розрахунках з ФОП і підприємствами (за день) незалежники мають 50 тис. грн, як і звичайні фізособи (п. 7 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у на ціональній валюті з постанови НБУ від 29.12.2017 р. № 148);
  • сплачувати податок з різниці між доходами і витратами по такій діяльності, а не з усього доходу як звичайні фізособи.

Однак остання перевага не така вже й очевидна, адже оподаткування незалежника практично ідентичне загальній системі оподаткування у ФОП, а підприємцю на єдиному податку сплачувати можна й ще менше.

Незалежна професійна діяльність: оподаткування

Таблиця нижче ілюструє порядок оподаткування незалежників:

Оподаткування і звітність незалежної професійної діяльності

Податки

Нараховуються і сплачуються (раз на рік, сплата до 1 серпня, п. 179.7 ПКУ:

  • ПДФО – 18%
  • військовий збір – 1,5%

Також сплачується податок на репатріацію у складі податку на прибуток, якщо незалежник сплачує певні доходи юрособі-нерезиденту.

База оподаткування

(з чого сплачуються податки)

Прибуток. У ПКУ його називають «чистий оподатковуваний дохід» (= доходи – витрати). І тут увага: якщо особа не має довідки про взяття на облік як особи, що провадить незалежну діяльність, то вона зобов’язана сплачувати податок з доходу без зменшення на суму витрат, тобто як звичайна фізособа (п. 178.3 ПКУ).

Що є доходом

Доходом вважається зарахування грошей на рахунок, отримання готівки, отримання безоплатних товарів, робіт, послуг, списання боргів. Цей дохід визнається на дату зарахування таких коштів, тобто за касовим методом.

Що є витрати

Оплачені і документально підтверджені витрати, пов’язані з незалежною професійною діяльністю (п. 178.3 ПКУ). Щодо складу таких витрат – корисною є Узагальнюючі податкові консультації з наказів ДФС від 24.12.2012 р. № 1185Міндоходів від 30.12.2013 р. № 884 та від 30.12.2013 р. № 885. Там є склад витрат нотаріуса, адвоката, арбітражного управителя, приватного виконавця. Податківці також дозволяють включати до витрат сплату ЄСВ, у тому числі за найманих працівників (індивідуальна податкова консультація ДПС від 13.05.2019 р. № 2111/М/26-15-13-06-12-ІПК).

Де вести облік

Незалежники зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет (п. 178.6 ПКУ). Типова форма такого обліку та порядок його ведення затверджений наказом Мінфіну 13.05.2021 № 261.

Перенесення збитку на наступний період

Не переноситься. Це значить, що зменшити на суму збитку прибуток наступного періоду не можна. 

Рахунки в банку

Треба мати окремий рахунок для незалежної діяльності, який відрізняється від особового рахунку незалежника як фізособи. Поточні рахунки відкриті для власних потреб заборонено використовувати для ведення незалежної професійної діяльності (п. 24 Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої постановою НБУ від 29.07.2022 № 162).

ЄСВ

Нараховується і сплачується щокварталу (до 20-го числа місяця, який настає за звітним кварталом) за даними обліку:

  • 22% – загальна ставка.
  • мінімум  –1474 грн/місяць протягом 2023 р., база – 1 мінімальна зарплата. Сплачується навіть за відсутності доходів за звітний квартал;
  • максимум –22110 грн/місяць з січня по грудень 2023 року, база – 15 мінімальних зарплат.

Звітність

З 01.01.2022 подають податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859. Декларація містить додатки з відомостями про суми нарахованого ЄСВ. Граничний термін подання — до 1 травня.

Звітність подається навіть за відсутності доходів за даний період.

Якщо у фізособи-незалежника є наймані працівники, то зобов’язаний подавати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до податкової за основним місцем обліку (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ).

Виходить, що єдині відмінності від загальної системи, які можна назвати ще одними з переваг реєстрації НПД:

  • сплата ПДФО раз в рік. Загальники ж платять щокварталу авансовими внесками;
  • більш пізній термін подачі податкової декларації. 

Однак, суми сплачених ПДФО, ВЗ та ЄСВ у незалежника і ФОП-загальника будуть практично однаковими. Виходить, що суттєвих переваг у реєстрації незалежником у порівнянні з ФОП немає. Особливо, коли переважають розрахунки у безготівковій формі й потреби в РРО немає взагалі. Якщо ж ФОП зареєструвати на єдиному податку, то його умови, скоріше за все, будуть суттєво кращими, аніж незалежна діяльність.

Увага: незалежна діяльність не має якихось суттєвих податкових переваг у порівнянні з загальною системою оподаткування у ФОП і програє єдиному податку.

Чи можна одночасно бути і ФОП, і незалежником

Так, можна, окрім нотаріусів і приватних виконавців. Однак, по кожній з таких реєстрацій звітувати треба окремо. Також необхідно, аби незалежна діяльність та підприємницька мали різні КВЕД, тобто здійснювалися за різними напрямами (індивідуальна податкова консультація ДПС від 03.04.2019 р. №1415/Б/99-99-13-02-03-14/ІПК). Наприклад, особа, яка займається незалежною адвокатською діяльністю не може бути й ФОП за цим напрямом. Це будуть окремі обліки – один для обліку доходів і витрат по незалежній діяльності, а інший по підприємницькій діяльності. Якщо підприємницька діяльність на єдиному податку, то будуть дві декларації – одна про майновий стан і доходи, а інша – податкова декларація з єдиного податку (Індивідуальна податкова консультація від 28.05.2019 р. №2407/І/07-16-13-08-00-10/ІПК).

Такі особи, які є одночасно і ФОП, і незалежниками обліковуються у ДПС як «фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності» (п. 4 п. 6.7 розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів, наказ Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, далі – Порядок № 1588).

ЄСВ: і незалежна діяльність, і ФОП

Особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність та одночасно перебуває на обліку як ФОП з 01.01.2021 звільнена від сплати за себе ЄСВ як за особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність, за умови здійснення одного виду діяльності.

У разі здійснення зазначеною особою різних видів діяльності, – ЄСВ сплачує на загальних підставах (роз’яснення ЗІР, категорія 201.04.02).

Виходить, що якщо у особи незалежна діяльність та підприємницька різні по напрямам, то ЄСВ все ж таки платити слід і там, і там.

ЄСВ: і незалежна діяльність, і найманий працівник

Особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність та мають основне місце роботи, з 01.01.2021 звільнені від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску незалежно від отримання чи неотримання доходу від незалежної професійної діяльності (лист ДПС від 04.03.2021 № 810/ІПК/99-00-04-03-03-06; роз’яснення ЗІР, категорія 21.04).

Як зареєструвати незалежну професійну діяльність

Якщо зваживши всі недоліки й переваги реєстрації НПД або через відсутність альтернативи, вирішено реєструватися незалежником, то слід звернутися до уповноваженого органу по відповідній діяльності. Наприклад, у нотаріусів це Головне управління юстиції в області, у адвокатів – Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури у регіоні (КДКА). Для отримання свідоцтва треба відповідати кваліфікаційним вимогам і пройти відповідні процедури, наприклад майбутньому адвокату треба скласти іспит у КДКА. Якщо держреєстрація відбулася і свідоцтво видано, то наступний етап – це податкова. 

Як стати на облік у органах ДПС

Якщо не стати на облік у ДПС, то податки треба буде сплачувати з усього доходу як звичайній фізособі.

Отже, для реєстрації у ДПС треба:

1. У строк до 10 к. дн. після державної реєстрації незалежної професійної діяльності та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право на провадження незалежної професійної діяльності потрібно подати особисто, через представника, або надіслати поштою рекомендованим листом з описом вкладення до податкового органу за місцем реєстрації:

  • заяву за ф. № 5-ОПП, наведену у додатку 8 до Порядку № 1588;
  • копію документа, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності (пп. 1 п. 6.7 Порядку № 1588).

При подачі документів пред’являєте оригінали зазначених документів та паспорт.

Якщо вирішили подати документи для взяття на облік через поштове відділення рекомендованим листом з описом вкладення, то копії документів повинні бути засвідчені нотаріально або органом, який здійснив реєстрацію незалежної професійної діяльності.

Подати заяву за ф. № 5-ОПП можна електронно через Е-кабінет.

У день отримання заяви за формою № 5-ОПП фізичну особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність, беруть на облік в податковій. Довідку про взяття на облік за формою № 34-ОПП надсилають платнику наступного робочого дня з дня взяття на облік. За згодою платника не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік таку довідку можуть видати у податковій.

2. Протягом 10 робочих днів з дня взяття на облік подаєте до податкової за основним місцем обліку повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, тобто про місце де буде проводитись діяльність за формою № 20-ОПП, наведене у додатку 10 до Порядку № 1588 (ідентифікатор форми F1312002).

Якщо робоче місце фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце постійного проживання, то необхідно проставити позначку у графі 11 розділу 3 ф. 20-ОПП для взяття на облік за неосновним місцем обліку в податковому органі за місцезнаходженням робочого місця.

Протягом 10 календарних днів з моменту державної реєстрації та отримання документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності подайте до податкової заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1-ЄСВ ( додаток 1 до Порядку N 1162). Наступного робочого дня після отримання заяви, ДПС має надіслати або вручити повідомлення про взяття на облік за формою № 2-ЄСВ (додатком 2 до Порядку № 1266).

Як припинити незалежну професійну діяльність

Якщо НПД більше непотрібна, то знову звертаємося спочатку до ДПС, куди подаються:

  • заява за формою №8-ОПП (додаток 13 Порядку №1588);
  • копія документа про припинення НПД, наприклад витяг з відповідного державного реєстру щодо припинення/призупинення діяльності або зміни її форми.

Податківці мають видати про це довідку за формою № 12-ОПП (п. 11.12 Порядку № 1588). З моменту видачі довідки за ф. N 12-ОПП платник уважається знятим з обліку у контролюючому органі за умови реєстрації його припинення відповідно до законодавства або внесення запису про припинення до відповідного державного реєстру.

Наступний крок – це зняття з обліку як платника ЄСВ, для чого подаються:

  • заява про зняття з обліку платника ЄСВ (форма №7-ЄСВ, додаток 5 Порядку №1162);
  • копія документа про припинення НПД (знову).

Платник ЄСВ може не подавати заяву за ф. N 7-ЄСВ та відповідні документи, якщо подав заяву за формою № 8-ОПП та документи для зняття з обліку в контролюючих органах, відповідно Порядку N 1588. У такому разі датою подання заяви за ф. N 7-ЄСВ є дата, що відповідає даті подання заяви за ф. N 8-ОПП.

Отримавши заяву за формою N 7-ЄСВ, контролери проводять перевірку щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ. Платник ЄСВ здійснює остаточні розрахунки з контролюючим органом (п. 3 розд. V Порядку N 1162). Після проведення остаточного розрахунку його знімають з обліку та вносять відповідні записи до реєстру страхувальників із зазначенням дати та підстави зняття з обліку. Датою зняття з обліку зазначених осіб є дата внесення запису до реєстру страхувальників (п. 5 розд. V Порядку N 1162).

Після зняття з обліку видають (надсилають) повідомлення про зняття з обліку за формою N 10-ЄСВ згідно з додатком 8 до Порядку N 1162.

Якщо після внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення незалежної професійної діяльності фізична особа продовжує провадити таку діяльність, вважається, що вона розпочала таку діяльність без взяття її на облік як самозайнятої особи (роз’яснення ЗІР, категорія 116.07).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді