Чи оподатковується ПДФО сума коштів, яку боржник виплачує за договором про відступлення права вимоги

ГУ ДПС у Чернівецькій області зазначає, що кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) (ст. 512 Цивільного кодексу України; ЦК).

Чи оподатковується ПДФО сума коштів, яку боржник виплачує за договором про відступлення права вимоги

Воєнний стан: на що розраховувати платникам податків

Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняють у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 ЦК).

Стаття 514 ЦК передбачає, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов’язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулює Податковий кодекс України (ПК). Так, доходом із джерелом його походження з України є будь-який дохід, який отримали резиденти або нерезиденти, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні (пп. 14.1.54 ПК).

Платником ПДФО є фізична особа — резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні (пп. 162.1.1 ПК).

Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ПК).

Стаття 165 ПК визначає перелік доходів, які не включають до розрахунку місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Водночас доходи, які включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, визначено пунктом 164.2 ПК. Зокрема, інші доходи, крім зазначених у статті 165 ПК (пп. 164.2.20 ПК).

Ставка ПДФО встановлена в розмірі 18% (п. 167.1 ПК).

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) ПДФО до бюджету визначає стаття 168 ПК.

Так, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену статтею 167 ПК (пп. 168.1.1 ПК).

Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи включають усю суму коштів, отриману від юридичної особи за договором про відступлення права вимоги та оподатковують ПДФО на загальних підставах.

За інформацією ГУ ДПС у Чернівецькій області


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33007

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
119

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
758

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8353

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді