Довідка про доходи: як видати працівнику

UA RU
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Довідка про доходи може знадобитися працівникові будь-коли. За якою формою видавати довідку про доходи та в яких випадках, підкажемо у консультації

Довідка про доходи має містити інформацію, яка відповідає даним бухобліку. Відповідальність за достовірність довідки про зарплату несе головбух і керівник підприємства. Довідка з місця роботи засвідчує, що особа дійсно працює на конкретному підприємстві. Працівнику може знадобитися довідка про доходи, коли він отримуватиме візи, страхові виплати, податкову знижку, оформлятиме субсидію, пенсію, кредит тощо.

Довідка про доходи: бланк

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані на вимогу платника податку надавати йому інформацію про суми:

У загальному випадку довідка про доходи видається працівникам у довільній формі, оскільки затвердженої її форми законодавство не передбачає. Про форми довідок для окремих випадків — розповімо далі.

Обов’язково довідка про доходи має містити:

  • загальну інформацію про фізособу — ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи;
  • нарахований оподатковуваний дохід — помісячно і загальну суму;
  • розмір і суму податкової соціальної пільги;
  • суму нарахованого й утриманого ПДФО;
  • суму нарахованого й утриманого військового збору.

Якщо довідку про доходи видаватимете за період до 2015 року включно, зазначте суму нарахованого й утриманого ЄСВ.

довідка про доходи

СКАЧАТИ БЛАНК

Довідка про доходи: зразок

Довідка про доходи

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Форма довідки про доходи для субсидій та соціальної допомоги

Для оформлення соціальної допомоги (житлової субсидії) дані про доходи працівника Пенсійний фонд України (ПФУ) отримує автоматично з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр). Порядок призначення субсидії вимагає заповнення лише заяви та декларації.

Довідка про доходи знадобиться працівнику, коли в декларації вказані доходи, інформація про які відсутня в Реєстрі. У цьому разі довідку про доходи видавайте за формою, що затверджена наказом Мінсоцполітики від 27.08.2004 № 192. Ані форма довідки про доходи, ані наказ, яким її затвердили, не містять жодних застережень про те, що видавати її потрібно винятково особам, що перебувають із податковим агентом у трудових відносинах. Тож ніщо не забороняє роботодавцю видати довідку про доходи працівникові за цивільно-правовим договором (ЦПД), у т. ч. колишньому.

У формі довідки про доходи в рядку про форму працевлаштування серед можливих варіантів можете обрати «інше» працевлаштування, під яке цілком підпадає робота за ЦПД. Суми, які виплатили працівникові за ЦПД та які підлягають оподаткуванню ПДФО, відображайте у графі «Інші нарахування, в т. ч. у натуральній формі».

На замітку! Замовник робіт/послуг за ЦПД є податковим агентом для виконавця (пп. 14.1.180 ПК). Податковий агент зобов’язаний утримати ПДФО із суми винагороди за ЦПД під час її нарахування (пп. 168.1.1 ПК).

Довідка про доходи

СКАЧАТИ

Довідка про доходи для страхових виплат

Якщо фізособа звернулася по довідку про доходи, щоб отримати страхові виплати, видайте її за формою, що передбачає додаток до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення)для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266. Зокрема, довідку про доходи за цією формою заповнюйте коли потрібно оформити допомогу:

Довідка про доходи

СКАЧАТИ

Довідка про доходи для призначення чи перерахунку пенсії

Призначення чи перерахунок пенсії відбувається згідно даним Реєстру. Довідка про заробітну плату подається за період до 30.06.2000 року (за будь які 60 місяців), якщо :

  • працівник не набув 60 місяців стажу за період з 01.07.2000 р.;
  • за бажанням пенсіонера.

Форму цієї довідки знайдете:

  • у додатку 5 до Порядку, затвердженого постановою ПФУ від 25.11.2005 № 22-1, — для звичайних працівників;
  • постанові ПФУ від 17.01.2017 № 1-3 — для держслужбовців.

Довідка про доходи

СКАЧАТИ

Довідка про доходи для кредиту

Банки видають позики лише тим, хто отримує дохід офіційно. Щоб упевнитися у платоспроможності клієнта й знати рівень його постійного доходу, вони просять клієнтів надати довідку про доходи. У довідках про доходи для банків зазначайте лише реальні зарплати. Форма довідки про доходи — довільна.

Довідка про доходи

СКАЧАТИ

Довідка про доходи для підтвердження місця роботи

На вимогу працівника роботодавець зобов’язаний видати йому довідку про роботу на цьому підприємстві. Підстава — стаття 49 Кодексу законів про працю України (КЗпП) та стаття 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР. У довідці про роботу зазначайте:

  • спеціальність, кваліфікацію, посаду;
  • час роботи;
  • розмір зарплати.

Довідка про доходи для отримання податкової знижки

Завдяки податковій знижці платник податків може повернути частину коштів, які він сплатив за навчання, а точніше, ПДФО у складі цієї суми. Для цього працівнику також знадобиться довідка про доходи. Чинне законодавство не передбачає форму довідки про доходи, тож заповнюйте її в довільній формі з дотриманням вимог ДПС.

Податківці наполягають, що довідка про доходи для отримання податкової знижки обов’язково має містити:

  • суму нарахованого оподатковуваного доходу — помісячно та загальною сумою;
  • розмір та суму податкової соціальної пільги;
  • суму нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Якщо працівник отримував ще й виплати за ЦПД, зазначте їх окремою сумою (окремо від зарплати). Позаяк декларація про майновий стан містить окремий рядок для винагород за ЦПД, і працівнику доведеться його заповнювати. Крім того, до розрахунку податкової знижки беруть тільки зарплатні доходи, без виплат за ЦПД. Якщо працівник отримував ще інші доходи, які зазначали в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку, зазначте в довідці про доходи інформацію про них окремо.

Довідка про доходи

СКАЧАТИ

Довідка про доходи: у який строк видавати працівнику 

КЗпП не визначає строку, протягом якого видавати довідки про доходи. Тож керуйтеся статтею 20 Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР:

довідка про доходи

Довідка про доходи через Електронний кабінет та на порталі ДІЯ

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді