Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця

✅ ВСІ ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОРИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА ✅

Медичне страхування є добровільним. Тому підприємства страхують своїх працівників із власної волі.

Схема добровільного медичного страхування працює так. Підприємство отримує згоду кожного працівника. Способи для цього є різні. Приміром, керівник видає наказ про страхування, під яким кожен працівник поставить свій підпис. Або ж кожен працівник напише на ім’я керівника заяву-згоду на страхування. Далі підприємство подасть до страхової компанії заяву про намір укласти договір. У заяві наведе перелік осіб, на яких поширюватиметься страхування (працівників).

Наступний етап – підприємство і страхова компанія укладають між собою договір.

Після того як уклали договір, страховик (страхова компанія) видає кожній застрахованій особі (працівникові) страхові поліси (свідоцтва, сертифікати).

Коли застрахована особа потребуватиме медичної допомоги, вона звертається до медичного закладу, що визначив страховик. Надану допомогу підтверджують відповідним документом, наприклад актом. Його працівник надає страховику, а той оплачує надані послуги медичному закладу.

Роботодавець може застрахувати не тільки працівників, але й членів їх сімей.

Це загальні моменти функціонування системи добровільного медичного страхування. Але в кожному конкретному випадку страхування можуть бути нюанси.

Оподаткування доходу працівників

ПДФО

Суму страхових платежів, що підприємство за свій рахунок сплатило страховій компанії за договором добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати працівнику, не включайте до загального місячного оподатковуваного доходу працівників (пп. «в» пп. 164.2.16 Податкового кодексу України; ПК). Тобто такі страхові платежі не оподатковуйте податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військовим збором (ВЗ). Той же підхід діє для платежів роботодавця за договорами добровільного пенсійного страхування.

У разі якщо сума сплачених роботодавцем страхових платежів за договором перевищує вказаний розмір, то суму такого перевищення включайте до загального місячного оподатковуваного доходу працівника (лист ДПСУ від 30.06.2022 р. № 6360/6/99-00-24-03-03-06).

Увага: звільнення від оподаткування поширюється виключно на страхувальників-резидентів, які сплачують внески за працівників. Страхові виплати за членів сім’ї працівника включаються до загального місячного оподатковуваного доходу.

Договір добровільного страхування має відповідати вимогам пп. 14.1.521 ПК та передбачати:

  • страхову виплату на користь медзакладу в разі надання медичної допомоги працівнику;
  • мінімальний термін дії – один рік;
  • повернення страхових платежів виключно роботодавцю при достроковому розірванні договору.

Якщо не виконується хоча б одна з зазначених умов, податківці можуть признати безпідставною несплату ПДФО із суми страхових платежів. Для працівників страхові виплати  є доходом у негрошовій формі. Адже кошти не видавали працівникам особисто на руки, а перерахували третій особі (страховій компанії) на їх користь.

Якщо сплачуєте страхові платежі авансом за весь рік або квартал, порівнюйте суму внеску з заробітною платою того місяця, в якому здійснюєте перерахування. Суму перевищення включіть до складу загального оподатковуваного доходу платника працівника за цей місяць (ЗІР, категорія 103.02).

Добровільне медичне страхування у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку і розрахунок ПДФО, ВЗ

В разі потреби ПДФО утримуйте із суми оподатковуваного доходу за  рахунок працівника (пп. 168.1.1 ПК). Порядок, як визначити суму нарахованого доходу у негрошовій формі, наведений у п. 164.5 ПК: суму виданого у натуральній формі доходу (у нас – страхова сума) помножте на «натуральний» коефіцієнт. Для ставки ПДФО 18% він дорівнює 1,21951 (= 100 ÷ (100–18)). При розрахунку ПДФО використовується така збільшена сума нарахованого доходу, що перевищує неоподатковуваний «ліміт».

Однак «натуральний» коефіцієнт не застосовується при розрахунку воєнного збору (пп. 1.2, 1.3 п. 161 підрозділу 10 Перехідних положень ПК).

Наприклад, зарплата працівнику була нарахована 20000 грн (у Додатку 4ДФ ознака доходу «101»), а добровільний внесок, що був сплачений роботодавцем, – 7000 грн.  Тоді маємо:

  • «ліміт» неоподатковуваного  страхового платежу – 6000 грн (=20000 грн × 0,3);
  • сума перевищення неоподаткованого «ліміту» – 1000 грн (=70000 – 6000);
  • сума нарахованого і виплаченого доходу у негрошовій формі у вигляді страхового платежу (у графи 3а і 3 Додатку 4ДФ, ознака доходу – «125») – 7219,51 грн (= 6000  + 1000 × 1,21951). Сума нарахованого доходу має бути більша за суму виплаченого доходу на суму ПДФО;
  • оподатковувана сума перевищення – 1219,51 грн (= 7219,51 грн – 6000 грн);
  • ПДФО = 219,51 грн (=1219,51 грн × 0,18). Дану суму й відображаємо у графах 4а і 4 та сплачуємо у бюджет;
  • ВЗ = 15 грн (=(7000 – 6000)×0,015 = 1000 грн ×0,015). Дана сума й відображається у графах 5а і 5 Додатку 4ДФ та сплачуємо у бюджет. Зверніть увагу, що у розрахунку використана інша база нарахування ВЗ, ніж для ПДФО.

Зверніть увагу, що незважаючи на те, що ПДФО й ВЗ сплачується лише з суми перевищення за роз’ясненням ГУ ДПС у Одеській області як сума страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої зарплати, так і сума перевищення встановленого граничного розміру, сплачена роботодавцем за свій рахунок, відображається в Додатку 4 ДФ за ознакою доходу «125».

Якщо страховий платіж сплачується разово за весь рік

Цікавим нюансом даного оподаткування є те, що при сплаті страхового платежу авансом, наприклад одразу річної суми, порівнювати цей платіж слід лише з місячною зарплатою працівника у такому місяці плати. Тобто такого варіанта, як шляхом розрахунку «рознести» платіж на умовні частини помісячно з метою оподаткування – немає. ПКУ просто не передбачає такої процедури.

Якщо річний разовий платіж перевищують суму оподатковуваного «ліміту» зарплати в такому місяці – ПДФО й ВЗ з суми такого перевищення бути. Або ж, якщо є такий варіант у страхової компанії, платити меншими сумами, наприклад щомісяця, аби кожного місяця «ліміт» не перевищувався. Як варіант, можна заплатити частину страхового платежу в останні дні одного місяця, а решту (у сумі перевищення) – на початку наступного місяця. Однак убезпечте себе у такому випадку консультацією зі страховою компанією – чи можна розбити платіж на частини.

Коли сплачувати ПДФО й ВЗ зі страхового платежу

Сплатити ПДФО й ВЗ треба впродовж 3-х операційних днів з дня нарахування (виплати) такого страхового платежу на користь страхової компанії. Випливає це все з пп. 168.1.4 ПК, який встановлює правила оподаткування негрошових доходів.

Як розрахувати ПДФО й ВЗ, якщо зарплата працівника за місяць ще не відома

Порівнювати суму страхового платежу треба саме з зарплатою за весь місяць. Вочевидь, якщо платити на початку місяця – точна цифра місячної зарплати ще невідома. ПК не містить відповіді на дане питання. Отже, для вирішення такої проблеми треба:

  • уникати платежів у першій половині місяця й платити страховий платіж ближче до кінця місяця, коли вже можна прорахувати фактичну чи більш точну прогнозну місячну зарплату працівника;
  • зробити наступного перерахунок ПДФО, якщо після закінчення місяця все ж таки помилились з розрахунком «ліміту» й виникла недоплата чи переплата ПДФО. ВЗ такої процедури як перерахунок не передбачає, тому наступного місяця можна ВЗ утримати більше, аби менше на суму різниці, яка виникла. У Додатках 4ДФ поточного і наступного податкового періоду відображаємо суми ПДФО й ВЗ, які були фактично сплачені. Якихось виправляючих Додатків 4ДФ у даному випадку подавати не потрібно – це не помилка, а уточнення бази розрахунку (за аналогією з уточненням ПДФО після розподілу відпускних).

ЄСВ

Сума страхових платежів не є базою оподаткування ЄСВ (п. 2 розд. ІІ Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170).

Бухгалтерський облік

Підприємство може застрахувати одного, декількох або всіх працівників. На облік та оподаткування це не впливає.

Якщо страхування масове та ще й передбачене у колективному договорі як додаткова соціальна гарантія, списуйте ці витрати у дебет того рахунку, на який списуєте заробітну плату працівників:

  • рахунки 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати» – робітники;
  • рахунок 92 «Адміністративні витрати» – адмінперсонал;
  • рахунок 93 «Витрати на збут» ­­– служби збуту;
  • субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»  – якщо інші рахунки витрат не підходять тощо.

Внески підприємств згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей є іншими виплатами, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.5 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5).

Отже, немає підстав вважати таку виплату заробітною платою. Тому страхові платежі відображайте винятково на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Витрати на медичне страхування відповідно до НП(С)БО 16 «Витрати» входять до складу інших операційних витрат. Тобто пишіть їх у дебет субрахунку 949 у кореспонденції із кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами». А внески страховій компанії обліковуйте на субрахунку 654 «За індивідуальним страхуванням» (лист Мінфіну від 22.03.2010 № 31-34000-20-10/6144).

Приклад бухгалтерських проведень з обліку страхових платежів за даними раніше розглянутого прикладу наведений у таблиці нижче.

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ДОБРОВІЛЬНОГО МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ  ЗА РАХУНОК РОБОТОДАВЦЯ

№ з/п

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

1

перерахували страховий платіж страховій компанії 

654

311

7000,00

2

нарахували дохід працівникові (оподатковувана і неоподатковувана сума разом)

949

661

7219,51

3

утримали ПДФО за рахунок нарахованого доходу з суми перевищення неоподатковуваного «ліміту»

661

641

219,51

4

утримали ВЗ за рахунок інших доходів* працівника з суми перевищення страховою виплатою її неоподатковуваного «ліміту»

661

642

15,00

5

сплатили ПДФО

641

311

219,51

6

сплатили ВЗ

642

311

15,00

7

відобразили наданий працівникові дохід

661

654

7000,00

8

витрати віднесено на фінансовий результат операційної діяльності

791

949

7219,51

* відносити ВЗ на витрати роботодавця не можна, адже тоді це буде додатковим благом для працівника, так як такий ВЗ утримуються з доходів, які належать працівнику (страховий платіж, сплачений за рахунок роботодавця – це негрошовий дохід працівника)

Податок на прибуток

Об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємство визначає шляхом коригування фінансового результату до оподаткування (прибутку чи збитку) за даними бухгалтерського обліку на податкові різниці (пп. 134.1.1 ПК). Показавши страхові виплати у витратах (субрахунок 949), враховуйте їх, коли визначаєте об’єкт оподаткування податком на прибуток. Податкових різниць для страхових виплат не передбачено.

Збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму страхових виплат, що визнали у бухгалтерському обліку витрат, мусите в тому разі, якщо порушено умови договору страхування, наведені в пп. 14.1.521 ПК. Сам лише факт звільнення працівника чи розірвання договору добровільного медичного страхування не впливає на податкові наслідки відповідно до п. 1231 ПК.

ПДВ

Надання послуг із страхування не оподатковують ПДВ (пп. 196.1.3 ПК). Однак ця пільга стосується страхових компаній.

Придбаває страхові послуги підприємство — послуги без ПДВ. Тому вартість придбаних послуг відображайте у рядку 10.4 податкової декларації з ПДВ.

Резюме

Медичне страхування працівників є добровільним. Суми страхових платежів включайте до загального оподатковуваного доходу працівника лише якщо сума страхової виплати перевищує 30% заробітної плати. ЄСВ на суму доходу працівника у вигляді страхових платежів не нараховуйте.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді