Доходи від продажу власної сільгосппродукції, які звільняють від оподаткування ПДФО

Податківці в рамках триваючої кампанії декларування доходів громадян повідомляють порядок оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

image87

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включають доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, не оподатковують, якщо така продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізособою на земельних ділянках, для ведення:

  • садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі на місцевості (пп.165.1.24 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) доходи не є оподатковуваним доходом, якщо сума за рік сукупно не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року — у 2023 році це 80 400 грн. (12 х 6 700 грн).

Якщо отриманий дохід перевищує зазначений розмір, то такий платник зобов'язаний відобразити суму перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік і подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та самостійно сплатити податок із суми перевищення.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) власник продукції повинен надати податковому агенту копію Довідки про наявність у нього земельних ділянок для садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва, або для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Зазначену Довідку видає сільська, селищна, міська рада або рада ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника протягом 5-ти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Щодо продажу власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, то доходи, отримані від такого продажу, не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року — у 2023 році це 335 000 грн (50 х 6 700 грн). У такому разі фізособи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений підпунктом 165.1.24 ПК розмір, фізособа зобов'язана падати податковій довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видає у довільній формі сільська, селищна, міська рада або рада ОТГ, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідка підтверджує вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником, то оподаткуванню підлягає дохід, який перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року.

Якщо платник не підтверджує самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, то такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

За інформацією ДПС у Житомирській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50179

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
61

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4312

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
68

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді